DJ pult test: Spil på det bedste DJ udstyr i 2022

Musikudstyr » DJ & Pro Audio
Senest opdateret 13. marts 2022

Musikudstyr » DJ & Pro Audio | Senest opdateret 13. marts 2022

DJ pult test: Spil på det bedste DJ udstyr

Drømmer du om at mikse fede tracks og spille de lækreste numre der får dansegulvet til at koge? Så bør du overveje at investere i en DJ pult. I denne test, guider vi dig sikkert igennem en række af de bedste, de mest budgetvenlige og de bedste køb, når det gælder DJ pulte på markedet netop nu.

DJ pult, DJ mixer eller DJ controller. Kært barn, mange navne. Og de findes i mindst lige så mange, og ret så forskellige, udgaver og varianter. Både med og uden særlige ekstra features, som måske – måske ikke – kan være værd at overveje. Det afhænger helt af, hvilken type DJ pult du foretrækker og er på udkig efter.

Dit valg af DJ pult afhænger nemlig af hvilken type DJ du er nu – og ønsker at være i fremtiden. En DJ pult er nemlig ikke nogen helt billig investering. Så køb noget, du kan bruge flere år ud i fremtiden.

Det er helt sikkert en jungle at finde rundt i det store udvalg af DJ pulte og DJ controllere. Men fortvivl ikke! Læs vores artikel nedenfor, så du bagefter er meget bedre klædt på til at købe det rigtige DJ udstyr.

De bedste DJ pulte i vores test

1. Pioneer XDJ-XZ

Den bedste 4-kanals all-in-one DJ pult

Antal kanaler: 4-kanals mixerpult • Inputs: 2x Line, 2x Phono, 1x AUX og 2x Mic • Outputs: 2x Master, 1x Booth og 2x Phones • Software: Rekordbox DJ og Serato DJ Pro • Dimensioner: 87,8 x 11,8 x 46,6 cm • Vægt: 13 kg

Dette er et affiliate-link.

Pioneers XDJ-XZ er en all-in-one DJ pult, som har fokus på både den professionelle og den nye DJ. XDJ-XZ er den funktionsmæssige storebror til 2-kanals systemet XDJ-RR, og råder over flere kanaler og nye effekter.

Med dette 4-kanals system, kan du både mixe musik fra din laptop og via et USB-stik eller et SD-kort. Her er således tale om en fleksibel (omend noget tung) DJ-løsning, der giver mulighed for ægte club-følelse uanset hvor du spiller din musik fra – om det er fra hjemmet eller fra main stage.

XDJ-XZ kan nemt prale af sin farvestrålende 7″ touchskærm. Skærmen giver fuld overblik over dine mix, samt adgang til pultens mange interne funktioner. Dog behøver du ikke at benytte skærmen hvis du ikke har lyst. En lang række faders, rotarys, knapper og pads, giver nemlig mulighed for at kontrollere de fleste ting “analogt”.

Pioneer XDJ-XZ er en DJ pult for alle. Den er en smule kompliceret for begynder DJ’en, men når du først har fået den under huden, slipper du den med garanti aldrig igen. Den er et fremtidssikret valg for nybegynderen, den let-øvede som gerne vil have ekstra skub i karrieren – og for den professionelle DJ, der lever af musikken.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

2. Pioneer XDJ-RR

Den bedste 2-kanals all-in-one DJ pult

Antal kanaler: 2-kanals mixerpult • Inputs: 1x AUX og 1x Mic • Outputs: 2x Master og 2x Phones • Software: Rekordbox DJ (inkluderet) og Rekordbox Video • Dimensioner: 62,5 x 7,4 x 38,9 cm • Vægt: 5,2 kg

Dette er et affiliate-link.

Pioneer XDJ-RR er, ligesom sin funktionsmæssige bror, 4-kanals systemet Pioneer XDJ-XZ, et komplet DJ-system til den professionelle DJ. Den eneste bemærkelsesværdige forskel på de to systemer er, at den lidt mindre model har en 2-kanals mixer. Desuden kommer RR’eren med en lidt færre effekter og in-/outputs.

Med denne populære DJ pult, kan du med lethed afvikle dine mix fra soveværelset og fra klubben. All-in-one systemet kan nemlig afspille musik fra din computer og fra USB-harddiske, -nøgler og SD-kort. Altså behøver du ikke længere slæbe din laptop med dig, når du skal ud at spille.

På XDJ-RR, finder vi en stor 7″ touchskærm, 4 hot cues til hvert deck, og et væld af andre knapper og håndtag, der giver dig de bedste vilkår for at mixe din musik til perfektion. Touchskærmen har QWERTY-søgning, så du let og hurtigt kan finde lige netop de funktioner du leder efter.

Denne pult er perfekt for såvel nybegynderen som den rutinerede DJ. Den er billigere end storebroren, uden at gå på kompromis med de vigtigste funktioner. Står du overfor at skulle købe en 2-kanals DJ pult, går du ikke galt i byen med Pioneers XDJ-RR. Pulten lyder drøngodt og leverer altid varen på dansegulvet.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

3. Pioneer DDJ-400

Den bedste DJ controller til under 3.000 kr.

Pioneer DDJ-400 er den bedste DJ controller til under 3.000 kr.

Antal kanaler: 2-kanals controller • Inputs: 1x Mic • Outputs: 1x Master og 1x Phone • Lydkort: 24 bit/44.1 kHz • Afspiller: Alle formater via Pioneer Rekordbox DJ (inkluderet) • Dimensioner: 48,5 x 5,9 x 27,2 cm • Vægt: 2,1 kg

Dette er et affiliate-link.

Hvis du leder efter den ultimative DJ oplevelse til begrænsede penge, er denne DJ controller fra Pioneer alle kronerne værd! Du finder Pioneers velfungerende DJ system, som også findes de i langt dyrere modeller.

DJ controllern byder på 2 kanaler og giver dig mulighed for at tilslutte en mikrofon og et sæt hovedtelefoner. Med DDJ-400, kommer du altså rigtig godt igang med DJ karrierern. DJ mixeren har endda et indbygget USB-lydkort, så du kan afspille musik fra din bærbare computer via det medfølgende software.

Hertil kommer et væld af fede funktioner og effekter, som normalt ikke er findes i denne prisklasse. Du styrer hele molevitten fra de 16 touchpads, hvori du også kan indlæse samples som du kan krydre musikken med. Er dette ikke nok, tilbyder systemet også 8 hot cues, high- og lowpass filtre, manual loop og beat jump.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

4. Pioneer DDJ-800

Den mest budgetvenlige “performance” controller

Pioneer DDJ-RZ er den mest budgetvenlige "performance" controller

Antal kanaler: 2-kanals mixerpult • Inputs: 2x Line/Phono, 1x AUX og 2x Mic • Outputs: 2x Master, 1x Booth og 2x Phones • Software: Rekordbox DJ • Systemkrav: 4 GB Ram • Dimensioner: 63,2 x 7 x 33,5 cm • Vægt: 4,7 kg

Dette er et affiliate-link.

Pioneer DDJ-800 er 2-kanals udgaven af den noget større 4-kanals DJ controller DDJ-1000. DDJ-800’eren har arvet de bedste funktioner fra sin storebror, men er på samme tid både mindre, lettere og billigere. Hvis du ikke absolut har brug for 4 kanaler, er denne controller helt sikkert noget for dig.

Som de andre controllere i vores DJ pult test, skal Pioneers DDJ-800 tilsluttes en computer. Rekordbox DJ skal være installeret, og systemet skal have minimum 4 GB hukommelse. Som du nok har forventet, er dette stykke professionelle DJ udstyr udstyret med to LCD-displays, der giver dig fuldt overblik over dine mix.

Denne DJ controller er for dig, der gerne vil spille på det samme udstyr i stuen og på scenen. DDJ-800 er let og kompakt, og nem at have med dig over alt. Den nye DJ kommer hurtigt fra start med denne controller, og den mere rutinerede vil føle sig hjemme bag pultens knapper, fadere, hjul og håndtag.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

5. Pioneer DDJ-1000

Den bedste “performance” 4-kanals DJ controller

Antal kanaler: 4-kanals mixerpult • Inputs: 2x Line, 2x Line/Phono og 2x Mic • Outputs: 2x Master, 1x Booth og 2x Phones • Software: Rekordbox DJ • Systemkrav: 4 GB Ram • Dimensioner: 70,8 x 7,3 x 36,1 cm • Vægt: 6 kg

Dette er et affiliate-link.

Pioneers DDJ-1000 er en professionel DJ controller, der har arvet de bedste kontrolfunktioner fra dét udstyr, du finder i deres store CDJ2000NXS2 / DJM900NXS2 DJ pult bundle. Denne 4-kanals controller benytter DJ softwaren Rekordbox. Det sikrer en god integration mellem controller og mange af programmets funktioner.

Dette kompakte 4-kanals system, og en bærbar computer, er alt du behøver for at kunne spille op til fest. De to store jog wheels er hver især udstyret med en LCD-skærm, der kontinuerligt giver dig information om dine tracks (numres) tempo, længden af tracket, og hvor meget der er afspillet på det pågældende tidspunkt.

DJ controlleren DDJ-1000 bringer spilleglæden frem hos de fleste. Layoutet er intuitivt for den helt nye DJ, og føles på samme tid velkendt for de mere erfarne. Har du før spillet på Pioneers “analoge” DJ udstyr, vil du med garanti føle dig godt til rette bag tøjlerne på denne fuldblods DJ controller.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

6. Pioneer DDJ-RX3

Årets bedste standalone DJ system

Pioneer XDJ-RX3 er årets bedste standalone DJ system

Antal kanaler: 2-kanals mixerpult • Inputs: 2x Line, 2x Phono, 2x Mic og 2x AUX • Outputs: 2x Master, 1x Booth og 2x Phones • Software: Rekordbox DJ og Serato DJ Pro Dimensioner: 72,8 x 11,8 x 47 cm • Vægt: 9,3 kg

Dette er et affiliate-link.

Pioneer DDJ-RX3 er, uden tvivl, det bedste standalone DJ system på markedet i dag. Standalone betyer, at du kan bruge systemet uden at tilslutte en computer. Hvis du skulle ønske det, kan du også tilslutte DJ softwaren Rekordbox DJ eller Serato DJ Pro. Hvis drømmen er at få fuld kontrol over dit mix, er dette systemet for dig.

Du kommer bestemt ikke til at kede dig, når du tager DDJ RX3 med ud at spille. Systemets enorme 10-tommer touchskærm giver fuld overblik og let kontrol over et væld af funktioner og effekter. Fire playlistbanke gør det nemt at ændre musikstil i takt med dansegulvets, og de mange performance pads løfter niveauet yderligere.

Selvom DDJ-RX3’eren “kun” er en standalone, kan den alligevel nemt hamle op med selv de dyreste pulte. Det indbyggede USB-lydkort sikrer en sublim lydgengivelse. Modstanden i de to store jog wheels kan indstilles, og den magnetiske crossfader er af bedste kvalitet. Pioneer er på ingen måde gået på kompromis hér.

Uanset om du er ny DJ, eller har spillet længe, er Pioneer DDJ-RX3 en DJ pult, der bestemt er pengene værd. Pulten tilhører en ny generation af DJ udstyr, der er beregnet til de DJ’s der gerne vil hurtigt frem i verden.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

Værd at vide om DJ pulte

Hvad er en DJ pult?

En DJ pult er en slags sammensmeltning af DJ afspiller- og mixerudstyr. Så hvis du skal mixe eller scratche dit yndlings musik sammen, er det helt bestemt en DJ pult du skal have fat i.

DJ pulten er et afgørende stykke udstyr for enhver DJ. Begynder som øvet. Det er bag pulten, at dine kreative musikidéer skal afprøves og føres ud i livet. Derfor, er det ret vigtigt, at pulten er sammensat så den passer til dig, din spillestil og dit behov. Der findes, heldigvis, en række forskellige løsninger at vælge imellem.

Fra hård vinyl til digital streaming

Som udgangspunkt, består en DJ pult af to afspillere og en mixer. Mere moderne pulte er selvstændige DJ controllere. Går vi nogle år tilbage i tiden, bestod en DJ pult typisk af to pladespillere og en mixer, der nemt kunne mixe den varme lyd fra tidens vinylplader ud i æteren.

Selv om der stadig udgives musik på vinyl, er størstedelen af musikken i dag digitaliseret. Derfor har de fleste af nutidens DJ’s erstattet hele pulten med en MIDI controller. Hvad der er “bedst”, må være op til den enkelte.

Uanset om du vælger den ene eller den anden løsning, er DJ-ing en kunstform med fremtidspotentiale!

Vinyler er tidsløse. De lyder knaldhamrende godt, men fylder desværre en hel del

Vinyler er tidsløse. De lyder knaldhamrende godt, men fylder desværre en hel del.

All-in-one eller old school?

Kaster vi et lidt nærmere blik på tidens DJ pulte, findes der tre forskellige slags: De nye all-in-one DJ pulte, DJ controllerne og de mere traditionelle DJ pulte med vinyl-/CD-afspillere og analog mixer.

Hvert system har sine egne fordele og ulemper. Nedenfor, beskriver vi kort de tre systemer. Så kan du bedre beslutte dig for, hvilket system der passer allerbedst til dig og dine ønsker.

All-in-one DJ pulte

Hvis du ikke gider at tilslutte andet end et par gode høretelefoner og et sæt højttalere, er en all-in-one DJ pult den perfekte løsning. Du får en mixer/afspiller kombination, der simpelthen kan det hele. I “Standalone” mode, spiller systemet musik fra en USB-nøgle eller -harddisk.

Nogle all-in-one pulte kan bruges sammen med et stykke DJ software. Det kan du få brug for længere nede ad vejen. Din laptop kan nemlig nemt rumme et fuldt musikbibliotek, så du aldrig står og mangler friske spor.

En all-in-one DJ pult er både velegnet til begyndere og erfarne DJ’s, og er et meget fremtidssikkert valg.

DJ controllere

Denne type DJ pult kaldes ofte for en DJ-, USB- eller MIDI controller. DJ controllere skal altid forbindes til en tablet eller en computer. Der er således tale om eksternt hardware, der bruges til at kommunikere med, og kontrollere, den DJ software du har installeret på din PC eller Mac.

DJ controllere findes i flere forskellige udgaver. Fra de helt simple, der med meget få knapper og hjul kan spille og mixe alle dine yndlingstracks, til de mere avancerede, der både kan bestå af en professionel mixer og op til flere afspiller-decks. Sidstnævnte har ofte funktioner, der der er nedarvet fra mere traditionelt DJ udstyr.

De avancerede DJ controllere har også et større udvalg af cue knapper, der giver nem og hurtig adgang til de fleste funktioner i dit DJ software. Det giver dig et væsentligt bedre flow når du står bag DJ pulten.

En MIDI controller er et godt valg for all der gene vil mixe musik. Rutinerede DJ’s, der før i tiden kun brugte en “analog” DJ pult, har fået øjnene op for, at DJ controllere er det nye sort. Producenter som Pioneer har nemlig gjort et stort arbejde for, at deres DJ controllere opfører sig præcist som en Pioneer DJ forventer.

Både All-in-one DJ pulte og DJ controllere er nemme at have med på farten

Både All-in-one DJ pulte og DJ controllere er nemme at have med på farten.

Traditionelle DJ pulte med vinyl-/CD-afspillere og en mixer

En traditionel DJ pult vil helt sikkert få det til at krible i fingrene på de fleste “old-school” DJ’s. Leder du efter ultra solidt, og altid stabilt, DJ udstyr, er en traditionel pult helt sikkert vejen frem.

De traditionelle pulte har fået vinyler til at spinne siden midten af 40’erne. Selv om musikken har ændret sig helt ukendeligt, så er setuppet (mere eller mindre) det samme. DJ udstyret har, heldigvis, udviklet sig meget siden 1940’erne, men konceptet med én mixer og to afspillere fortsat standard i industrien.

Så uanset om din DJ pult består af to grammofon- eller CD-afspillere samt en mixer, får et traditionelt setup din musik til at hænge rigtig godt sammen. Både grønne nybegyndere og garvede veteraner kan bruge disse pulte. De er hverken for komplicerede eller for simple, og er den bedste vej til en langvarig DJ karriere.

Faders, Pads, Cues og Jogwheels

DJ verdenen er ikke bare fyldt med musik. Den er også fyldt med begreber: DJ pult, MIDI controller, DJ mixer, og meget, meget mere. Men hvad er hvad? Hvad skal du vide, så du får det rigtige DJ sæt med hjem?

Som vi har beskrevet ovenfor, er der som udgangspunkt tre forskellige former for DJ sæt. Hvorvidt der er den store forskel på, hvad der kan komme ud af den ene eller den anden form for DJ udstyr, er lidt af en trossag.

Den mest åbenlyse forskel er, at både all-in-one systemerne og de gammeldags DJ pulte råder over en masse forskellige faders, knapper (pads og cues) og drejehjul (jogwheels). MIDI controllere kan være mere “simple”, da de mest avancerede funktioner skal tilgås og kontrolleres gennem den medfølgende software.

Det skal dog lige siges, at flere og flere DJ controllers nu tilbyder kontrol på højde med all-in-one systemerne og de traditionelle DJ pulte. Derfor er det, mest af alt, en smagssag hvad du som DJ foretrækker at spille på.

Det tager ofte lidt tid at gøre sig bekendt med de forskellige knapper og hjul på en DJ pult

Det tager ofte lidt tid at gøre sig bekendt med de forskellige knapper og hjul på en DJ pult.

Hvilken DJ pult skal du købe?

Men hvilken DJ pult skal du vælge? En investering i nyt DJ udstyr kan være en bekostelig affære. Derfor er det altid en god idé, at du gør dig nogle overvejelser inden du rækker kreditkortet over disken.

Nedenfor, stiller vi dig et par konkrete spørgsmål. Spørgsmålene skulle lede dig på rette vej. Svarer du ærligt, undgår du at spilde en masse, hårdt tjente penge på udstyr, der enten ikke lever op til dine forventninger eller som slet ikke passer til hverken dine evner eller ambitioner.

Hvor erfaren er du som DJ?

Det er vigtigt, at du kan finde ud af at bruge den DJ pult du køber. Køb derfor ikke noget DJ udstyr der er mere avanceret end, at du kan få glæde af det nu og her. Det er bedre, at du opgraderer dit udstyr, efterhånden som du får mere øvelse og rutine som DJ. Ellers risikrer du bare, at dit nye udstyr ikke bliver brugt fuldt ud.

Hvordan opbevarer du din musik?

En traditionel DJ pult kræver at du har din musik på et eller flere bærbare medier. Før i tiden, betød det at en DJ skulle slæbe flere kasser med LP’er, eller en tung CD-mappe, med ud på et spillejob. I dag, er det hele blevet meget mere digitalt. De fleste moderne afspillere kan nemlig afspille musik fra tilsluttede USB-enheder.

En all-in-one DJ pult kan afspille musik fra både USB-enheder og din computer. Hvis du vil bruge sidstnævnte, skal din nye pult sættes i controller-mode, og bruges sammen med et stykke DJ software.

Hvis du udelukkende vil spille dét musik du har til at ligge på computeren, kan du sagtens “nøjes” med en MIDI controller. Controlleren fungerer ikke uden en PC eller Mac, men giver dig den fordel, at du kan have HELE dit musikbibliotek med dig på farten. Det betyder, at du kan skifte musikgenre efter humøret på dansegulvet.

De fleste DJs fortrækker at have deres musik på USB-nøgler som f.eks. SanDisk Extreme Go 128GB

De fleste DJs fortrækker at have deres musik på USB-nøgler som f.eks. SanDisk Extreme Go.

Hvor skal du bruge din DJ pult?

Hvis du gerne vil ud at spille op til dans, forventes det mange gange at du har dit eget DJ sæt med. Derfor bør du købe en lidt mindre DJ pult, som er let at have med dig rundt. En MIDI controller eller en all-in-one pult vil være helt perfekt til dette formål. Skal du “kun” bruge udstyret derhjemme, er det en helt anden snak:

Her er det nemlig kun pladsen, og dit krav til funktioner, der bestemmer hvilket setup der passer dig bedst.

Hvordan ser økonomien ud?

Gør det klart overfor dig selv, hvad du har råd til at spenderer på din nye DJ pult. Hold derefter dit budget op imod de funktioner du, reelt set, kommer til at bruge. På den måde, finder du nemmere balancen mellem pris og funktionalitet. Du kommer heller ikke til at skyde penge i funktioner der aldrig bliver brugt.

Hvad skal en DJ pult koste?

Uanset hvilken type DJ pult du foretrækker, findes de i et væld af varianter og prisniveauer. Du har sikkert allerede fundet ud af, at det ikke er en helt billig hobby at blive (eller være) DJ. Ligesom med så mange andre former for elektronik, hænger prisen og kvaliteten på nyt DJ udstyr tæt sammen.

Det betyder heldigvis ikke, at du skal bruge en mindre formue for at blive godt spillende. Pioneer DJ er nok et af de mest kendte brand i branchen. De laver DJ udstyr i alle prisklasser, og uanset hvor lidt du betaler, vil du have et solidt stykke værktøj ved hånden, mange år ud i fremtiden.

Det er svært at komme med et bud på, hvad der er for meget, eller for lidt, at betale for en DJ pult. Brug derfor din sunde fornuft og tænk over hvad du reelt har behov for. Så undgå du at ende med udstyr du enten ikke kan bruge – eller som ikke kan nok. Begge dele er spild af penge.

Den budgetvenlige DJ controller Pioneer DDJ-800 er helt perfekt for den nystartede DJ

Den budgetvenlige DJ controller Pioneer DDJ-800 er helt perfekt for den nystartede DJ.

Skal du leje eller eje en DJ pult?

DJ udstyr kan være lidt af en udskrivning. I dag, er der derfor mange firmaer der lever af at udleje mixere, cd-afspillere, controllere osv. til landets mange DJ’s. Vi anbefaler på det kraftigste at du, uanset dit niveau, altid har en DJ pult stående derhjemme. Gider du ikke flytte rundt på din pult, kan du altid leje når du skal på job.

Som ny DJ, er det vigtigt at oparbejde så mange timer bag pulten som muligt. Har du dit eget udstyr, giver du dig selv muligheden for at lære både pulten og dine egne evner – og begrænsninger – bedre at kende.

Værd at vide om DJ’s

Hvad er en DJ?

En DJ pult er aldrig bedre – eller dårligere – end den DJ der står bag den. Men hvad er en DJ egentlig?

Kort fortalt, er det DJ’ens job at sørge for den musikalske underholdning til en fest eller i radioen. Mange ser, i dag, “DJ’ing” som en kunstform, hvor kunstneren (DJ’en) laver unikke sammensætninger af moderne musik.

En DJ – eller en Disc Jockey – er en engelsk betegnelse, der oversat betyder noget i retningen af: ”ham som styrer skiverne”. En mand ved navn Jimmy Savile arrangerede den første DJ-styrede fest tilbage i 1943. Han satte, dengang, gang i et festlokale i den engelske by Otley, med en stak jazzplader og en enkelt pladespiller.

Få år senere – i 1947 – spillede han som den første nogensinde på to pladespillere. Han blev dermed verdens første DJ, som vi kender dem i dag. Idéen med at benytte to afspillere, gjorde det muligt at levere en musikalsk præstation helt uden akavede pauser mellem numrene.

Hvad er en god DJ?

Smag og behag er forskellig fra person til person. Det gælder naturligvis også indenfor musik. Hvis ikke mest af alt indenfor musik. Derfor er der ret mange delte meninger om, hvad en god DJ er.

Nogle mener, at en god DJ udelukkende skal vende vinylplader på sin DJ pult. Andre mener, at en god DJ skal kunne scratche og lave fede overgange. Og så er der dem, der bedømmer en DJ på hans/hendes musikvalg.

Der er dog ingen tvivl om, at en kombination af et godt musikvalg og ”crowd control” giver de bedste DJ’s. Det vil sige, at en god DJ skal have en sikker fornemmelse for hvad han/hun skal spille – og hvornår det skal spilles. Det nytter ikke noget udelukkende at spille sine egen favoritnumre, hvis dansegulvet ligger øde hen.

Eller holde på, at hip-hop er det eneste der duer, hvis der ikke er nogle der lytter med ude ved højttalerne. Det kræver altså ikke alene, at man har styr på teknikken og de mange muligheder en DJ pult kan give. Man skal også være i besiddelse af en vis portion situationsfornemmelse og have en god timing for at være en god DJ.

De vigtigste kvaliteter en DJ skal besidde er crowd control og et godt øre for musik

De vigtigste kvaliteter en DJ skal besidde er “crowd control” og et godt øre for musik.

Hvad tjener en DJ?

Hvor meget du kan tjene som DJ afhænger bl.a. af din erfaring og hvor i landet du gerne vil spille.

Ifølge Dansk Journalistforbund, tjener en DJ i gennemsnit 42.600 kroner om måneden. Men som helt grøn DJ bag pulten, kan du sagtens komme ud for at spille gratis, eller skulle nøjes med 500 kroner for en helt aften.

Det kan lyde som nemt tjente penge at springe ud som DJ. Dét mange glemmer er, at det kræver en ordentlig DJ pult – og frem for alt talent – at kunne kalde sig selv for DJ. Pulten koster gerne en stor portion penge, og talentet kræver benhårdt arbejde at opbygge og vedligeholde.

Som med så mange andre kreative erhverv, er det altså afgørende, at du brænder det at spille musik. Du skal altså synes det er sjovt og spændende, hvis du vil have succes med det. Og så skal du ikke mindst tro på dig selv! Er målet blot at blive rig, så er der mange andre måder du kan opnå det på. Både hurtigere og lettere.

Forskellige typer af DJ’s

I den moderne verden, er en DJ ikke bare en DJ. Der findes nemlig flere forskellige typer:

Radio DJ’en spiller – som navnet antyder – musik i radioen, klub DJ’en spiller på diskoteker og i klubber, og den mobile DJ spiller til en række forskellige begivenheder og arrangementer. Det kan f.eks. være bryllupper, konfirmationer, privat fester og julefrokoster. Den mobile DJ har typisk sin egen DJ pult med ud at spille.

Den fjerde type af DJ’s, er de såkaldte Battle DJ’s. Battle DJ’s kæmper om at skabe de vildeste nye cuts ud af forholdsvis gammelt musik. Det sker ved hjælp af to, eller flere, pladespillere og en mixer, samt en god bunke musik og samples. En ganske særlig disciplin der også afholdes prestigefyldte konkurrencer i, verden over.

Sidst men ikke mindst, er der den residente DJ, som enten er tilknyttet et eller flere af de samme diskoteker, de samme klubber eller radio-/tv-stationer, hvor han eller hun jævnligt optræder.

Radio DJ'en har ofte en del professionelt audio gear at skulle holde styr på

Radio DJ’en har ofte en del professionelt audio gear at skulle holde styr på.

Danske DJ’s

Herhjemme, har vi fostret en lang række dygtige og anerkendte DJ’s. En af de første var vel nok Jørgen de Mylius, der i 1963 stod bag den første Top 20 liste i dansk radio.

Op gennem 80’erne, var det navne som Kenneth Bager, Dan Rachlin og Lars Pedersen fra Rockers By Choice, der hørte til blandt de meste toneangivende bag DJ pultene landet over. I 90’erne kom DJ Noize, der tilmed opnåede at blive den første danske verdensmester i DJ Battle i 1994 i New York.

Man kan heller ikke snakke om danske DJ’s uden at nævne Thomas Madvig. Han arbejdede både på den tids hotteste radiokanal, The Voice, og sidenhen som VJ på MTV.

Med årene, har arbejdet som DJ udviklet sig fra mere eller mindre blot at spille og sammensætte eksisterende musik ved hjælp af lydeffekter m.m., til i dag også at bestå af, at lave sin helt egen musik. Enten med eller uden bidrag fra allerede eksisterende numre.

Det gælder blandt andet Kato, der både har remixet for andre artister og selv skrevet og produceret sine egen numre med stor succes. Faustix, og ikke mindst Martin Jensen, har udgivet en række singler, der alle er blevet spillet mere end 100 millioner gange på Spotify!