Fladskærm test: Find den bedste fladskærm

Fladskærm test: Find den bedste fladskærm i 2023

Elektronik » TV & HiFi
Senest opdateret 04. januar 2023
Elektronik » TV & HiFi | Senest opdateret 04. januar 2023

Er fjernsynet gået i sort? Er du på jagt efter årets bedste fladskærm? Så læs med her! Vi klæder dig solidt på til at finde det fladskærms tv du bliver allermest glad for. Du kan også læse vores fladskærm test, hvor vi får kigget på nogle af tidens bedste fladskærmsfjernsyn. Så du kan gøre dig det rigtige indkøb. Første gang!

Et tv er ikke bare et tv. Og en fladskærm er ikke bare en fladskærm. Der er sket meget siden det første tv blev rullet ind i de danske stuer i 1930’erne. I sort/hvid naturligvis. Med stueantenne i forskellige retninger og blot en times fjernsyn om dagen. Én enkelt liveudsendelse. Missede man det, så var løbet kørt.

I dag er tv’et omdrejningspunktet for hele familien. For vi bruger det ikke længere kun til at se tv-programmer på. Vi streamer, gamer, viser billeder og hører musik på det. Der er derfor rigeligt at være opmærksom på, når du skal ud og finde den bedste fladskærm til hjemmet.

Her finder du vores fladskærm test

I vores grundige fladskærm test, kan du læse om seks af de bedste fladskærme på markedet netop nu. Har du brug for mere information, inden du bestiller et nyt tv, kan du læse afsnittet: “værd at vide om fladskærme”.

1. Samsung S95B (QE55S95B)

Den absolut bedste fladskærm i 2023

Samsung S95B er den absolut bedste fladskærm

Størrelse: 55″ • Skærmteknologier: OLED og HDR10+ • Opløsning: 4K UHD (2160p) • Opdateringshastighed: VRR • Responstid: 1 ms • Styresystem: Tizen • Energiforbrug: 109 kWh/1000 t • Andet: 4K/120Hz Gaming TV

Dette er et affiliate-link.

Samsungs fladskærmsflagskib, det slanke og funktionsrige S95B, er uden tvivl det bedste tv i vores fladskærm test. Både billede og lyd er i særklasse. Skærmens utrolige lysstyrke gør, at du kan nyde dine film og serier, selv i mere velbelyste rum. Leder du efter det bedste af det bedste, bør du se nærmere på dette tv.

Billede og lyd

OLED-fladskærme har altid været specielt gode til at håndtere HD-indhold i SDR (Standard Dynamic Range), og Samsungs S95B-fjernsyn leverer, uden sammenligning, et helt og aldeles topklasse resultat på det område. Både farve og kontrast tager nemlig deres udgangspunkt i et helt spektakulært sort-niveau.

Når det kommer til 4K/HDR (High Dynamic Range), har S95B-serien et endnu dybere sort-niveau end andre modeller. Samsung S95B bevarer altså dybden og neutraliteten i billedet langt bedre. I den modsatte ende af spektret, bliver lyse billeder intense, udtryksfulde og realistiske pga. tv’ets imponerende 1400 nits lysstyrke.

Lyden på S95B-fladskærmen er i særdeleshed fyldig. Især når man tænker på hvor tyndt fjernsynet er. Hvis du dropper Dolby Atmos og i stedet bruger Samsungs AI Sound, vil lydbilledet automatisk blive optimeret, så det udnytter tv’ets højttalere fuldt ud. Resultatet bliver en meget mere dynamisk, høj og kraftfuld lyd.

Design

Opdateres…

Øvrige funktioner

Opdateres…

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

2. LG UQ7500 (55UQ7500)

Det bedste tv til under 5.000 kr.

LG UQ7500 er det bedste tv til under 5.000 kr. i 2022
Størrelse: 55″ • Skærmteknologier: LED og HDR10 Pro • Opløsning: 4K UHD (2160p) • Opdateringshastighed: 60 Hz • Responstid: Ukendt • Styresystem: webOS • Energiforbrug: 81 kWh/1000 t • Andet: Google Assistant
Dette er et affiliate-link.

Når det gælder billige fladskærme, er et fjernsyn fra LGs UQ75-serie det bedste valg. Dette tv har en rigtig flot vifte af features, for ikke ret mange penge. Ser du mange film, vil du finde HDR10 Pro supporten, mere end rigeligt, i stand til at klare ærtene. UQ7500 er det perfekte tv til enten soveværelset eller dagligstuen.

Billede og lyd

LGs UQ75-lineup bruger LED-paneler til at sende lys gennem displayet. Vælger du et LED-fjernsyn frem for OLED, kan du være sikker på aldrig at komme til at mangle lysstyrke i dine film og serier igen. Dog kommer den kraftige lysstyrke på bekostning af de helt dybe sort-niveauer, hvilket, for nogen, kan være generende.

Heldigvis, understøtter denne fladskærm HDR10 Pro formatet, og har desuden et solidt udvalg af indholds-specifikke profiler til bl.a. film og gaming. Tilsammen, gør disse teknologier og farveprofiler et rigtigt godt stykke arbejde ift. at sikre dig en oplevelse, der ikke sådan lige bliver slået af andre skærme i prisklassen.

På lydsiden, understøtter det prisbillige LG UQ7500-fjernsyn Dolby Digital-teknologien. Det betyder, at en mere kraftfuld og fyldig lyd nu også kan opleves i en af de mest budgetvenlige fladskærme på markedet.

Design

Den koreanske teknologi-gigant LG har eksisteret siden 1983. LG er gået hen og blevet et både anerkendt og eksklusivt mærke herhjemme. Derfor, vil de nu forsøge at vinde markedsandele på det europæiske marked for lidt billigere forbrugerelektronik. Det er hér deres række af prisbillige fjernsyn kommer ind i billedet.

Firmaets bedste bud på konkurrencedygtige fladskærmsfjernsyn, er nemlig UQ75-serien, der med sit tynde LED-panel og sine minimale kanter, rent designmæssigt, minder om fladskærme der koster det dobbelte.

Øvrige funktioner

Fordi dette fjernsyn bruger webOS, får du adgang til en bred vifte af apps og indhold, som LG og deres app- og indholdspartnere tilbyder på platformen. webOS er et helt moderne og veludviklet operativsystem, der har en nem og ukompliceret brugeroplevelse for øje. Systemet tager bagsædet og sætter indholdet i fokus.

LG sigter efter at gøre UQ75-fladskærmene til kommandocentralen for dine stemmestyrede enheder. Derfor har de integreret deres egen ThinQ-platform ved siden af Google Assistant og Amazon Alexa.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

3. Samsung Q70B (QE55Q70B)

Det bedste tv til prisen i 2023

Samsung Q70B er det bedste tv til prisen i 2022
Størrelse: 55″ • Skærmteknologier: QLED og HDR10+ • Opløsning: 4K UHD (2160p) • Opdateringshastighed: 100/120 Hz • Responstid: Ukendt • Styresystem: Tizen • Energiforbrug: 93 kWh/1000 t • Andet: FreeSync Pro
Dette er et affiliate-link.

Dette lækre fladskærmstv fra Samsung overlader meget lidt til fantasien. For hvad mere kan du ønske dig end et smart-tv, der klarer sig langt bedre end sine nærmeste konkurrenter i prisklassen, når det kommer til HDR? Det skulle måske lige være ultra smooth gaming i 4K/120Hz. Ro på! Q70B’en kommer med det fra fabrikken.

Billede og lyd

Selvom Samsungs Q70B-serie gør brug af en lidt mindre kontrastfuld billedteknologi end LGs C2-modeller, er der stadig ingen fladskærme, der gør det bedre i denne prisklasse: Du får QLED-teknologiens, velkendte, høje lysstyrke samt Samsungs Ultimate UHD Dimming, der gør fjernsynet ideelt til lyse lokaler og til indhold i HDR.

Samsung har tunet displayet til virkeligt at kunne fremvise, hvor smukt indhold i 4K HDR (high dynamic range) kan tage sig ud. Fladskærmen genkender de mest brugte HDR-formater (HDR10 og HDR10+). Det betyder, at billedkvaliteten automatisk optimeres scene for scene, så du får en tv-oplevelse med flotte realistiske billeder.

Fjernsynet er udstyret Samsung AI Sound, så du altid får den bedste lydoplevelse, uanset hvad du ser på TV’et, og uanset hvor du har valgt at hænge skærmen op. Det smarte lydsystem kan nemlig skræddersy lyden så den passer perfekt til omgivelserne. AI’en tilretter også automatisk lydstyrken hvis der f.eks. er børn i nærheden.

Design

Når vi snakker om udseende og design, kan Samsung Q70B sole sig i at være både minimalistisk og funktionel. Skærmens finish er af høj kvalitet – specielt den mørke, iøjnefaldende, børstede metal-effekt på apparatets bagside. De tynde kanter giver skærmen et eksklusivt look, og den medfølgende stander er lille og kompakt.

Øvrige funktioner

Med Samsungs eget operativsystem Tizen, får du en lidt anderledes smart tv-oplevelse end du er vant til fra f.eks. Android TV. Det er nødvendigvis ikke en dårlig ting. Tizen OS giver dig en strømlignet brugerflade, og et stort udvalg af indhold. Streamingtjenester som f.eks. Netflix og Disney+ understøttes naturligvis også.

Tv’ets fire HDMI-indgange understøtter de vigtigste funktioner i HDMI 2.1-standarden. Det vil sige, at du får eARC (Enhanced Audio Return Channel), HFR (High Frame Rate) og VRR (Variable Refresh Rate). Skærmen understøtter desuden FreeSync Premium Pro og tager sin plads blandt de bedste tv til gaming lige nu.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

4. Samsung QN90B (QE65QN90B)

Det bedste QLED tv i 2023

Samsung QN90B er det bedste QLED tv i 2022

Størrelse: 65″ • Skærmteknologier: QLED og HDR10+ • Opløsning: 4K UHD (2160p) • Opdateringshastighed: 100/120 Hz • Responstid: 6 ms • Styresystem: Tizen • Energiforbrug: 111 kWh/1000 t • Andet: G-SYNC Comp.

Dette er et affiliate-link.

Hvis du leder efter kongen af QLED-fladskærme, behøver du ikke lede længere. Samsung QN90B er stilfuld og tynd (kun 2,6 cm) og det skarpe og lysstærke 4K-billede er uovertruffet ift. andre tv på markedet. Uanset om du skal se film, serier eller game på dit nye tv, får QN90B vores varmeste anbefaling.

Billede og lyd

Samsung QN90B bruger den seneste QLED/Mini LED skærmteknologi. Da QLED/Mini LED teknologien kan kontrollere fjernsynets bagbelysning mere præcist, skaber tv’et et større kontrastforhold mellem de lyse og de mørke farver på skærmen. QLED/Mini LED panelet og “Neo Quantum” processoren giver 4K i særklasse!

HDR-funktionerne på QN90B er fremragende. Fjernsynet understøtter Samsungs HDR10+ format og har derfor en fantastisk ydeevne, når det gælder indhold der er klargjort til HDR. Tv’et byder også på en utrolig lysstyrke og kan sagtens bruges i rum der er badet i lys. Og det endda uden specielt mange refleksioner.

På lydsiden, byder det bedste QLED tv i 2023 på et 60 watts højttalersystem. Sammen med Samsung Object Tracking Sound (OTS), leverer systemet en høj og omsluttende lytteoplevelse. OTS kan nemlig matche lyden til dét du ser på skærmen, ved hjælp af både opad- og nedadrettede højttalere.

Design

Når vi snakker moderne tv-design, må vi kalde QN90B for uhyre flot. Det er lykkedes Samsung at komme alle fladskærmens dele ind i et super tyndt kabinet med en dybde på kun 2,6 cm. Skærmens fire kanter er kun lige akkurat synlige og udvisker efter kort tids tv-kiggeri nærmest grænsen mellem panelet og kabinettet.

Samsung anbefaler, at denne fladskærm skal hænge på væggen. Til det formål, kan du tilkøbe deres No Gap Wall-Mount. Vi anbefaler det samme, selvom den medfølgende fod selvfølgelig sagtens kan benyttes.

Øvrige funktioner

Fladskærmen bruger Samsungs eget Tizen Smart TV software, der har fået en kæmpe overhaling ift. tidligere versioner. Tizen OS er nu langt mere brugervenlig og tilbyder et bredere udvalg af apps. Tv’et har også en lang række ”Smart Home” funktioner, der kan styres via de indbyggede assistenter: Alexa eller Google Assistant.

QN90B-fjernsynet er kompatibelt med G-SYNC Compatible og FreeSync. Det gør tv’et ideelt til pc gaming i stuen eller soveværelset. Spiller du konsolspil, kan du glæde dig over en refresh rate på hele 120 Hz, når du afvikler spil fra din PlayStation 5 eller Xbox Series X. Og dét selvfølgelig i fulde 4K.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

5. LG G2 (OLED55G2)

Årets absolut tyndeste tv i 4K

LG G2 OLED er årets absolut tyndeste tv i 4K
Størrelse: 55″ • Skærmteknologier: OLED og HDR10 • Opløsning: 4K UHD (2160p) • Opdateringshastighed: VRR • Responstid: 1 ms • Styresystem: webOS • Energiforbrug: 81 kWh/1000 t • Andet: Flat 4K/120 Hz Gaming TV
Dette er et affiliate-link.

Hvis du ikke kan fordrage en fladskærm der stikker ud fra væggen, er LG G2 OLED den sikre vinder. Det tynde tv klæber sig nærmest op ad din stuevæg. På trods af skærmens tynde kabinet, får du rigtig meget fjernsyn for pengene. G2’eren råder nemlig over de sidste nye teknologier indenfor både film og gaming i 4K.

Billede og lyd

LG G2 OLED understøtter både HDR10 (dog ikke HDR10+) og Dolby Vision, og leverer derfor helt dybe sort-niveauer og pragtfulde, nøjagtigt gengivne, farver. Som forventet, ser alting super flot ud på denne fladskærm! Snakker vi om fladskærmens billedkvalitet ift. andre skærme i samme prisklasse, formår dette 4K-fjernsyn at banke de fleste konkurrenter af banen. Dog skal du ikke sætte tv’et op i rum med et for stort lysinfald.

På lydsiden, er denne fladskærm ikke noget at råbe hurra for. Ikke at lyden er den værste nogensinde, men fordi denne flotte topmodel er så tynd, har LG kun fået plads til nogle små, strømsvage højttalere. Heldigvis, understøttes både Dolby Atmos og LGs egen AI Sound Pro. Skifter du Dolby Atmos-indstillingen ud med AI Sound Pro, bliver det afspillede materiale matchet med de indbyggede højttaleres ydeevne.

Design

LGs G2-model er et virkeligt tyndt fjernsyn. OLED-skærmen har kun en smal ramme langs kanterne, og en dybde på kun et par centimeter. Fjernsynet er helt fladt på bagsiden, så det kan hænges på væggen som et billede i et galleri. Derfor kaldes denne eksklusive serie af tynde LG-fjernsyn for “Gallery Edition”.

Med i kassen, får du LGs “no-gap” vægophæng, der sikrer en tæt montering på din væg. Når du har fået det hele skruet korrekt op, vil dit tv kun stikke en halv centimeter ud fra væggen. Der er ingen mulighed for at stille dette fladskærmsfjernsyn på en bordstander, så det skal du altså være opmærksom på før du køber.

Øvrige funktioner

Som de andre smarte fladskærme fra LG, bruger G2-serien også operativsystemet webOS. Systemet giver dig overskuelig adgang til dine apps og streamingtjenester. Fjernsynet er desuden udstyret med Google Assistant og Amazon Alexa, så du kan stemmestyre dine smarte enheder uden at skulle tilkøbe ekstra hardware.

Dette fjernsyn kommer, som de fleste nyere tv-modeller fra LG, med en “Magic Remote”. Med den magiske fjernbetjening i hånden, kan du betjene din nye fladskærm lidt ligesom du vil betjene en Nintendo Wii.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

6. Samsung QN900B (QE75QN900B)

Det bedste tv i 8K på markedet i 2023

Samsung QN900B er det bedste tv i 8K på markedet i 2022
Størrelse: 75″ • Skærmteknologier: QLED og HDR10+ • Opløsning: 8K UHD (4320p) • Opdateringshastighed: 100/120 Hz • Responstid: 6 ms • Styresystem: Tizen • Energiforbrug: 303 kWh/1000 t • Andet: Infinity Screen
Dette er et affiliate-link.

Samsung QN900B sætter nye standarder, for hvad en high-end fladskærm skal kunne i 2023. Den betagende billedkvalitet, de exceptionelle livlige farver og den skarpe lysstyrke hjælper med til at retfærdiggøre den lidt stejle pris på omkring 60.000 kr. Har du pengene, må du bestemt ikke snyde dig selv for denne luksus!

Billede og lyd

QN900B bruger Samsungs nye Neo QLED (Mini LED) teknologi. Det betyder, at tv’ets mange pixels er blevet reduceret til 1/40 af den traditionelle pixelstørrelse. Det giver store forbedringer for både lysstyrken og sort-niveauerne. Fladskærmen leverer et ultrapræcist billede, fordi de enkelte pixels er så små.

Det gør sig specielt gældende, når du ser ægte 8K-indhold. Selvom der ikke er meget af den slags på markedet endnu. Men hvorfor så overhovedet købe et 8K fjernsyn? QN900B bruger “Samsung Multi-intelligence AI” til at opskalere 4K-indhold til noget, der ligner ægte 8K. Selv 1080p bliver flot gengivet på årets bedste tv i 8K.

De indbyggede højttalere formår at skabe et lydbillede med både dybde og bredde. Takket være OTS (Object Tracking Sound) Pro, kan du følge objekternes bevægelse på skærmen, i lydbilledet. Du bliver overrasket over hvor klar og tydelig en lyd, der kan komme ud af så tyndt et fjernsyn.

Design

Vi forstår godt, hvis du taber kæben, første gang du ser Samsung QN900B. Samsung har nemlig lagt alle deres kræfter i at få alt andet end dit indhold til at forsvinde fra synsfeltet. Derfor, er skærmens rammer kun 0,9 mm tykke. Det gør fladskærmen både luksuriøs og hypermoderne at se på. Samsung kalder det for Infinity Screen.

Fordi fjernsynet kun er ca. 1,5 cm tykt, skal samtlige tilslutninger ske gennem en separat ”One Connect” boks. Boksen kan monteres på bagsiden af tv-standeren, så du ikke behøver at finde et godt gemmested til den.

Øvrige funktioner

Netflix og Amazon Prime Video kan startes direkte fra fjernsynets fjernbetjening. Fjernbetjeningen er let og batteriløs og lader sig selv op via lyset i lokalet. Fladskærmen kører på Samsungs eget styresystem Tizen, der er nemt og logisk at finde rundt i. Du kan installere apps som f.eks. Disney Plus fra systemets “app store”.

Fladskærmen understøtter både G-SYNC Compatible og FreeSync Premium Pro. Det betyder, at dine pc spil kan afvikles med en variabel refresh rate (VRR). Samsungs nye 8K tv understøtter 4K/120 Hz, så du også kan nyde en ultrajævn spilleoplevelse sammen med dine PS5- eller Xbox Series X-spil.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

Værd at vide om fladskærme

Der er mange ting du skal tage med i beregningen, inden du bestiller din nye fladskærm. I afsnittet her, kan du læse om dem alle sammen. Er du allerede klar til at vælge? Så kan du gå direkte til vores fladskærm test.

Find den bedste fladskærm for dig

Når du skal vælge fladskærms tv, er der fem ting, du skal være opmærksom på: billedet, lyden, funktionerne, tilslutningerne, samt mulighederne for adgang til dine ønskede “apps”. Er du det, kan det ikke gå helt galt! Du kan naturligvis altid gå endnu mere i detaljer, hvis du har særlige ønsker eller præferencer. For lige som vi alle er forskellige og har vores forskellige ønsker til et tv – så er der heldigvis også et tv til stort set ethvert behov.

Hvad er et fladskærms tv?

Det første fjernsyn var lidt af et vidunder. Noget helt nyt og en smule uforståeligt. Men de første fjernsyn var også nogle store, firkantede kasser. Ofte indbygget i en eller anden form for møbel, hvor man kunne gemme selve skærmen væk, de 23 timer, hvor der ikke var noget at se på.

I dag går tendensen heldigvis mere i retning af stadigt tyndere tv-skærme. Og både billedet og lyden er med sikkerhed også blevet en del bedre. Men hvor udvalget dengang var temmelig begrænset, er verden en anden nu. Butikkerne bugner at mærker, modeller og størrelser. Og hvad skal du vælge?

Fjernsynet har udviklet sig meget. Denne udvikling har gjort det sværere at finde det bedste tv til dit behov

Fjernsynet har udviklet sig meget. Denne udvikling har gjort det sværere at finde det bedste tv til dit behov.

Skærmstørrelser fra 28 til mere end 65 tommer

Engang var det standard at have et 28″ analogt billedrørsfjernsyn stående som husets samlingspunkt. Men sådan er det ikke længere. Engang i 2000’erne blev billedrøret nemlig afløst af fladskærme, og ikke ret meget senere, af smart tv’et. I dag kan vores fladskærms tv næsten ikke blive store og “smarte” nok.

Således var størstedelen af de solgte fjernsynsskærme sidste år helt oppe på 65 tommer eller mere! Men inden du kaster dig over de helt store fladskærme, er der et par ting du skal overveje. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvor dit nye fjernsyns mange tommer skal nydes henne.

Betyder størrelsen overhovedet noget?

Man siger at “size matters”. Det gælder også i høj grad, når man skal vælge den bedste fladskærm til sit hjem. Man skulle tro, at jo større en skærm – jo bedre en oplevelse. Men skal du have det optimale ud af din nye fladskærm, gælder det ikke nødvendigvis om at købe det største tv du kan finde.

Du bør vælge skærmens størrelse ud fra afstanden mellem dit tv og der hvor du skal sidde og kigge på det. Størrelsen på dit tv måles langs fjernsynsskærmens diagonal – altså fra hjørne til hjørne. Størrelsen angives som oftest i tommer, hvor 1 tomme er lig med 2,54 cm. En 65” skærm har derfor en diagonal på ca. 165 cm.

Brug følgende retningslinjer til at bestemme størrelsen på din fladskærm

Brug ovenstående retningslinjer til at bestemme størrelsen på din fladskærm.

Skærmteknologiernes udfordrende bogstavkombinationer

Hvis du kun skal sætte dig ind i én ting om din nye fladskærm, er det nok hvilken skærmteknologi, fjernsynet bruger bag kulisserne. Der er mange begreber at finde rundt i, hvis man forsøger at sætte sig lidt ind i det. Ikke mindst fordi teknologierne hele tiden udvikler sig. Hvem husker ikke plasma-tv’et, 3D- og buede tv-skærme?

De skærme har enten mistet deres nyhedsværdi eller er gledet helt ud i glemslens mørke. Så i dag står valget fortrinsvis mellem LED, OLED og QLED. Hvilken teknologi du skal vælge, afhænger af dit behov, dit budget og af din personlige smag. Nedenfor får du en grundig gennemgang af de tre.

LED – fornuftig pris, elegant design og et lavt energiforbrug

LED-tv er den type, der findes allerflest af på markedet. Det skyldes ikke mindst, at de som regel fås til en fornuftig pris, hvor de fleste kan være med. Et LED-fjernsyn er absolut et glimrende valg med fremragende billedkvalitet, der fungerer under næsten alle lysforhold og med alle former for billedkilder.

Billedpanelet fungerer via millioner af flydende krystaller (LCD betyder Liquid Crystal Display). Ved hjælp af mikroskopiske farvefiltre, åbner og lukker disse krystaller for lyset, der kommer fra små lysdioder. Det er der navnet LED, der står for Light Emitting Diode, kommer fra. Dioderne er typisk placeret langs fjernsynets kant (Edge-LED) eller fordelt over hele bagpanelet (Full Backlight).

Denne teknologi giver adgang til fladskærme med et elegant og slankt design, og et lavt energiforbrug. Det eneste du skal være opmærksom på er, at LED-skærme ikke kan gengive de helt sorte nuancer, hvilken kan genere nogle. Heldigvis, er fladskærme med OLED-teknologi er ved at udfase de “gamle” LED-skærme.

Industrien er ved at udfase brugen af LED-panelet til fordel for OLED og QLED

Industrien er ved at udfase brugen af LED-panelet til fordel for OLED og QLED.

OLED – fremtidens fladskærms tv med masser af kontrast

OLED er en af de nyeste skærmteknologier på markedet. Den bygger videre på LED-konceptet, og adskiller sig ved, at der ikke gøres brug af et bagbelyst panel. I stedet, er det de enkelte pixels der både udsender og filtrerer lyset. Så i en OLED-skærm, med en opløsning på 4K, er der hele 8 millioner bittesmå lyskilder, der kan styres enkeltvis. Det giver billeder med en helt fantastisk kontrast, hvor alt står knivskarpt og detaljeret.

Til gengæld kan der være en smule udfordringer med lysstyrken på et OLED-tv. Den er nemlig ikke særlig høj sammenlignet med et LED- og et QLED-tv. Det kan give lidt genskin på skærmen, hvilket for nogle vil være til gene. Vi tror dog ikke, at det er noget, du kommer til at lægge specielt meget mærke til i længden.

Ifølge eksperterne er OLED et rigtig godt bud på hvordan man laver den perfekte fjernsynsskærm. Nemlig en tv-skærm med et ultrafladt design, lavt energiforbrug, et perfekt sort-niveau og en ekstrem hurtig responstid. Priserne er på et niveau, hvor de fleste kan være med, og udvalget af modeller er eksploderet de seneste år.

QLED – fantastisk billedkvalitet med utrolige farver

Den tætteste konkurrent til OLED-teknologien er QLED. QLED står for Quantum-Dot Light Emitting Diode, som oversættes til ”kvantepunkts lysdiode”. Samsungs QLED-skærme tager LED-skærmene til et nyt niveau.

Udviklingen fra LED til QLED er, i den grad, til at få øje på. Der er sket en opfattende optimering af både LED-bagbelysningen og LCD-krystallernes funktion. For QLED-teknologien bygger på Quantum-Dot bagbelysning. Kort fortalt, sidder der et lag af ultrasmå nanokrystaller lige bag LCD-panelet.

Hver enkelt krystal er lavet til at sende enten rødt, grønt eller blåt lys ud, når den rammes af bagbelysningen. Det lys sendes så videre til henholdsvis røde, grønne og blå pixels på selve skærmen.

Resultatet er en fladskærm der gengiver hele farvespektret 100% korrekt, helt lineært og med fuld brillans. Uanset hvilken lysstyrke der udsendes. Det giver super flotte og naturlige farver – også i oplyste rum, hvilket ellers kan være lidt af en udfordring for både LED- og OLED-skærme.

Samsung QN90B er vores bud på det absolut bedste QLED tv i 2022

Samsung QN90B er vores bud på det absolut bedste QLED tv i 2023.

Opløsning – for et skarpere billede

Fladskærmens opløsning måles på, hvor mange individuelle pixels der er i skærmen. Jo højere opløsning, jo skarpere billede kan skærmen vise. Når det gælder skærmopløsning, er der flere bogstavkombinationer at forholde sig til. For hvad betyder HD, FHD og UHD? Og hvilke bogstaver giver den bedste fladskærm?

Lad os starte fra begyndelsen, med en kort tur tilbage i tiden: Før vi fik fladskærme, var vores fjernsyn i SD. Standard Definition, som typisk lå på 720 x 480 pixels. Med fladskærmens indtog, blev SD-formatet hurtigt afløst af HD og FHD (Full HD). Disse formater har et højere antal pixels, og giver derfor et skarpere billede. HD har således 1280 x 720 pixels, mens Full HD har 1920 x 1080 pixels.

Men udviklingen inden for skærme er ikke sådan at sætte i stå. De fladskærme der sælges flest af i dag, har forlængst givet FHD-opløsningen baghjul. Den nye opløsning hedder Ultra HD (UHD/4K), har 3840 x 2160 pixels – altså hele 8 millioner små billedpunkter, og er fire gange skarpere og mere detaljeret end Full HD.

Hertz – for et hurtigere billede

For nogle, kan det være vigtigt, hvor mange hertz (Hz) deres nye fjernsyn har. Hertz er måleenheden for, hvor mange gange skærmbilledet opdateres per sekund. En typisk fladskærm har en opdateringshastighed på 60 til 120 Hz. Som udgangspunkt gælder det, at en høj opdateringsfrekvens er lig med et mere roligt billede.

Responstid – skal du mere end bare tv-hygge?

Mange af os bruger vores fladskærme til mere end blot at se fjernsyn på. Bruger du – eller måske dine børn – f.eks. tv’et som skærm til familiens Playstation? Så er responstiden en faktor, som du absolut ikke bør overse.

Responstiden er den tid det tager for en pixel at skifte farve fra sort til hvid og tilbage til sort igen. Det er ikke specielt afgørende, når du ser film eller serier. Men i forbindelse med gaming, kan der nemt opstå situationer, hvor skærmen ikke kan følge med, hvis responstiden er for høj. Og det kan være utroligt distraherende.

Responstiden opgøres i millisekunder (ms), og må helst ikke overstige 15 ms, hvis fladskærmen skal bruges til gaming. Heldigvis har størstedelen af de nyere skærme på markedet en responstid på under 5 ms.

Hvis du skal bruge din nye fladskærm sammen med din spillekonsol, skal du holde øje med tv'ets responstid

Hvis du skal bruge din nye fladskærm sammen med din spillekonsol, skal du holde øje med tv’ets responstid.

Se det hele mere nuanceret med HDR

HDR (High Dynamic Range) og Dolby Vision er skærmteknologier der understøttes af de fleste tv-modeller, og som giver mulighed for endnu mere realistiske billeder på skærmen. HDR og Dolby Vision er to forskellige standarder, der begge dækker over bedre farvegengivelse og større kontrast.

Det betyder, at du får muligheden for at se langt flere detaljer. Både i de mørkeste og de lyseste områder af skærmbilledet. For eksempel vil scener badet i solskin se endnu mere livagtige ud, og sekvenser med meget skygge kan nu vises med en realistisk og mere overbevisende dybde ift. de forudgående teknologier.

Netop fordi det er muligt at integrere lys og skygge på en naturlig måde, er en fladskærm med HDR/Dolby Vision et godt valg. Både for dig der elsker film, og for dig der foretrækker at se naturprogrammer eller “real-life” udsendelser. Der er dog et par enkelte “men’er” ved HDR:

For at gøre de mest realistiske oplevelser på tv’et mulige, er det desværre ikke nok at din nye fladskærm understøtter HDR eller Dolby Vision. Det du ønsker at se, skal nemlig også være produceret med HDR/Dolby Vision standarderne for øje. Ellers vil du ikke kunne se den mindste forskel ift. fjernsyn uden HDR.

Der findes nogle tv-modeller, som umiddelbart understøtter HDR og Dolby Vision, men som mangler den nødvendige lysstyrke for at kunne udnytte teknologierne fuldt ud. Det gælder generelt kun for skærme der er produceret før 2015, så er du på udkig efter en ny fladskærm, behøver du ikke bekymre dig om lysstyrken.

Godt billede – men hvad med lyden?

Hvad skal man med et flot og skarpt billede, hvis lyden ikke kan følge med? En mindeværdig filmoplevelse består f.eks. ikke kun af hurtige billeder, men også af tydelig tale, sprød musik og øredøvende eksplosioner. Så lyden er altså mindst ligeså vigtig som billedet, og det ved fladskærmsproducenterne godt.

Derfor, kan de forskellige fladskærme i topklassen næsten alle sammen prale af, at være udstyret med både 3D-højttalere og subwoofere. Dog kan selv det dyreste fladskærmsfjernsyn ikke give dig den fulde, og totalt fordybende, lydoplevelse på egen hånd. Men det er der heldigvis råd for!

Det kan nemlig være værd at overveje, at opgradere din nye fladskærm med noget eksternt lydudstyr, som f.eks. en af de mange soundbars fra vores soundbar test, der kan matche de gode billeder.

Hvis du virkelig vil have god lyd til din fladskærm, skal du investere i Sonos Arc soundbaren

Hvis du virkelig vil have god lyd til din fladskærm, skal du investere i Sonos Arc soundbaren.

Tilslutningsmuligheder til langt ude i fremtiden

Et nyt fladskærms tv kræver mere end bare en ledning i stikkontakten. Inden du vælger dit nye tv, bør du overveje hvilke indgange du realistisk set har brug for nu, og kan få brug for i fremtiden. Langt de fleste fjernsyn er heldigvis udstyret med flere forskellige indgange, der burde dække de flestes behov.

Det kan f.eks. være 2 USB-indgange og 4 HDMI-indgange. Så er der rig mulighed for at tilslutte både spillekonsoller, top-bokse, eksterne harddiske o. lign. uden at du pludselig løber tør for porte.

Operativsystemet afgør hvad du kan se

Stort set alle de fjernsynsskærme du kan købe i dag, er det vi kalder for Smart TV. De har indbygget internet, og adgang til en næsten uendelig verden af apps og streamingtjenester. Men ikke alle systemerne er ens.

En del fladskærmsproducenter bruger deres egne, skræddersyede systemer. Andre vælger at bruge Googles Android TV, så de ikke selv skal stå med udviklingen og vedligeholdelsen af systemet. Derfor, kan der være en smule forskel på hvad for nogle apps og tjenester, der er tilgængelige på lige netop din nye fladskærm.

Heldigvis, kan du altid tilkøbe en Chromecast eller et Apple TV. De giver begge adgang til samtlige tjenester, så du med lethed kan streame dét du allerhelst vil se. Uafhængigt af operativsystemet på dit TV.

Den bedste fladskærm er smart både uden på og inden i

Husk på, at et fladskærmsfjernsyn ikke kun er noget du ser på, når det er tændt. For mange mennesker er tv’et en integreret del af indretningen i hjemmet. Og hvem vil have noget grimt eller klodset stående i stuen? Så det skal du altså have med i overvejelserne, når du møder de tekniske termer der er forbundet med købet af et nyt fjernsyn. Der findes mange fladskærme, som ikke kun er fantastiske inden i, men som også er lækre uden på.

Samsung QN900B er ikke kun det bedste tv i 8K, men også en af de flotteste fladskærme på markedet lige nu
Samsung QN900B er ikke kun det bedste tv i 8K, men også en af de flotteste fladskærme på markedet lige nu.

Sæt dit tv til vægs

Ønsker du – som mange andre – at hænge dit tv på væggen? Så kan tykkelsen af din fladskærm have en vis betydning for resultatet. Tykkelsen afhænger, for det meste, af hvilken skærmteknologi, der er blevet brugt.

Således er et fjernsyn med et bagbelyst LCD-panel tykkere end et fjernsyn, hvor belysningen sidder rundt i kanterne. De absolut tyndeste fladskærme er OLED-skærmene. De anvender nemlig ikke LED-belysning.

Vælger du at montere dit nye fladskærms tv på væggen, bør du sikre, at det anvender VESA-beslag. VESA er standard på langt de fleste fjernsynsskærme. Beslagenes størrelse kan variere, og der findes beslag, der gør det muligt at vinkle og dreje fjernsynet. Det kan være praktisk i nogle sammenhænge og i nogle indretninger.

Spar strøm mens du ser tv

Siden de første fjernsyn blev rullet ind i stuerne herhjemme, er skærmenes energiforbrug kun gået én vej. Og det er heldigvis nedad. Så der er mange penge at spare ved at kigge sig lidt for, når der skal hives et sprit nyt fladskærms tv inden for døren. Tjek derfor altid energimærkningen!

Alle fjernsyn er blevet energimærket siden 2010. Præcis som du kender det fra vaskemaskiner og køleskabe. Her er F det ringeste og A det bedste. Efterfulgt af så mange plusser som muligt. Det giver ekstra besparelser.