Fladskærm test:
Find den bedste fladskærm i 2020

Elektronik » TV & HiFi
Senest opdateret 9. November 2020

Fladskærm test:
Find den bedste fladskærm i 2020

Elektronik » TV & HiFi | Senest opdateret 9. November 2020

Fladskærm test find den bedste fladskærm

Kilde: Samsung

Er fjernsynet gået i sort? Eller er du blot på udkig efter et nyt og mere moderne af slagsen? Så læs med her! Vi guider dig igennem de tekniske termer, og klæder dig på til at finde det fladskærms tv du bliver allermest glad for. Du kan også læse vores fladskærm test, hvor vi tester af nogle af tidens bedste fladskærmsfjernsyn.

Et tv er ikke bare et tv. Og en fladskærm er ikke bare en fladskærm. Der er sket meget siden det første tv blev rullet ind i de danske stuer i 1930’erne. I sort/hvid naturligvis. Og med stueantenne i alle retninger og blot en times udsendelse om dagen. In real time. Missede man det, så var løbet kørt.

I dag er tv’et omdrejningspunktet for mange. For vi bruger det ikke længere kun til at se tv-programmer på – live. Vi streamer, gamer, viser billeder og hører musik på det. Der er derfor rigeligt at være opmærksom på, når du skal ud og finde den bedste fladskærm til hjemmet.

Find den bedste fladskærm for dig

Når du står overfor at skulle vælge fladskærms tv, er der først og fremmest fire ting, du skal være opmærksom på: Billede, lyd, funktioner og tilslutninger, samt mulig adgang til ønskede “apps”. Er du det, kan det ikke gå helt galt!

Og du kan naturligvis altid gå endnu mere i detaljer, hvis du har særlige ønsker eller præferencer. For lige som vi alle er forskellige og har vores forskellige ønsker til et tv – så er der heldigvis også et tv til stort set ethvert behov.

Herunder kan du læse meget mere om:

1. LG CX OLED (OLED65CX)

Den absolut bedste fladskærm i 2020

Fladskærm test - LG CX OLED
Dette er et affiliate-link.
Størrelse: 65″ Skærmteknologier: OLED og HDR10 Opløsning: 4K UHD (2160p) Opdateringshastighed: VRR Responstid: 1 ms Styresystem: webOS Energiforbrug: 190 kWt om året Andet: HomeKit og Google Assistant

Design

Med det nyeste skud på stammen i deres C-Serie, CX-modellerne fra 2020, har LG endnu engang formået at lave et utroligt smukt og tyndt fladskærms tv, der vil tage sig godt ud i ethvert hjem.

OLED-teknologien gør, at omkring 2/3 af skærmen kan prale af, kun at måle et par millimeter i dybden. Den sidste 1/3 er noget tykkere, da den, klart nok, skal huse både højttalere, ind- og udgange, m.m. Det er heldigvis ikke noget du kommer til at lægge specielt meget mærke til, når først fladskærmen er installeret.

Billede og lyd

OLED-fladskærme har altid været specielt gode til at håndtere HD-indhold i SDR (Standard Dynamic Range). LGs CX-fjernsyn leverer, uden sammenligning, et helt og aldeles topklasse resultat på dette punkt. Både farve og kontrast tager nemlig deres udgangspunkt i et helt spektakulært sort-niveau.

Når det kommer til 4K/HDR (High Dynamic Range), har CX-modellerne et endnu dybere sort-niveau end sidste års modeller, og bevarer dybden og neutraliteten i billedet langt bedre. I den modsatte ende af spektret, får skærmens formidable lysstyrke, på hele 800 nits, lyse billeder til at fremstå særdeles intense, udtryksfulde og realistiske.

Denne fladskærm lyder helt kanon. Især når man tænker på hvor tyndt fjernsynet rent faktisk er. Lyden har den helt rigtige vidde, og hvis du dropper Dolby Atmos og i stedet bruger LGs AI Sound Pro, vil lydbilledet automatisk blive optimeret til at udnytte tv’ets højttalere fuldt ud. Resultatet bliver en meget mere dynamisk, høj og kraftfuld lyd.

Øvrige funktioner

LGs eget operativsystem webOS giver en meget strømlinet brugeroplevelse, med en “home screen” der er utrolig let at finde rundt i. Den indbyggede support for stemmegenkendelse gennem LGs egen ThinQ AI, Amazon Alexa og Google Assistant gør, at du kan bede dit nye fladskærmsfjernsyn om det meste – og det uden behov for eksterne lytteenheder.

Til fladskærmen medfølger en af LGs såkaldte “Magic Remotes”. Det betyder at du, bare ved at pege fjernbetjeningen mod skærmen, nemt kan navigere rundt i menuer og apps. Det fungerer lidt på samme måde som på en Nintendo Wii.

Update: Fås også med en 55″ skærm. Klik her for at se denne model hos forhandleren.

Philips OLED754 (65OLED754)

Den bedste fladskærm til prisen

Fladskærm test - Philips OLED754
Dette er et affiliate-link.
Størrelse: 65″ Skærmteknologier: OLED og HDR10+ Opløsning: 4K UHD (2160p) Opdateringshastighed: 100-120 Hz Responstid: 1 ms Styresystem: Saphi Smart TV Energiforbrug: 224 kWt om året Andet: Philips Ambilight

Design

Når vi snakker om udseende og design, kan Philips OLED754-serien sole sig i at være både minimalistisk og funktionel. Skærmens finish er af høj kvalitet – specielt den iøjnefaldende, børstede metal-effekt på apparatets bagside. De tynde kanter giver desuden skærmen et eksklusivt look, som oftest kun findes på de noget dyrere fladskærme.

Billede og lyd

Selvom OLED754-serien ikke gør brug af det sidste nye inden for billedteknologi, er der stadig ingen fladskærme, der gør det bedre i denne prisklasse. Du får, med disse modeller, OLED-teknologiens karakteristiske dybe sort-niveauer, krydret med en fyldig og bred farveskala og et imponerende kontrastforhold.

Philips har tunet displayet til virkeligt at kunne fremvise hvor smukt 4K HDR (high dynamic range) kan tage sig ud. Fladskærmen genkender de mest brugte HDR-formater (Dolby Vision og HDR10+), og optimerer derfor automatisk billedkvaliteten scene for scene. Det giver en dynamisk HDR-oplevelse med dyb kontrast og realistiske lyse billeder.

Fjernsynet har to nedad-fyrende højttalere der tager sig af de midterste og de høje frekvenser, og en indbygget subwoofer der, til hverdagsbrug, fint klarer lydbehovet når det gælder både serier og film. Leder du efter en mere fordybende lydoplevelse, så tag et kig på vores test af de bedste soundbars i 2020.

Øvrige funktioner

Med Phillips eget operativsystem Saphi, får du en lidt anderledes smart tv-oplevelse end du er vant til fra f.eks. Android TV. Det er nødvendigvis ikke en dårlig ting, da systemet på denne måde bliver gjort mere enkelt. Alle de gængse streamingtjenester som f.eks. Netflix, Amazon Prime Video og YouTube understøttes selvfølgeligt.

En nævneværdig feature, der ofte kun findes i de dyreste Philips fladskærme, er Ambilight. Ambilight gør det, ved hjælp af 3 rækker indbyggede led-strips på tv’ets bagside, muligt at lave en baggrundsbelysning der følger de viste farver på skærmen. Det er superflot, giver en enestående oplevelse af dybde, og er ekstremt vanedannende.

Update: Fås også med en 55″ skærm. Klik her for at se denne model hos forhandleren.

LG C9 OLED (OLED55C97LA)

Den bedste fladskærm til prisen (uden Saphi OS)

Fladskærm test - LG C9 OLED
Dette er et affiliate-link.
Størrelse: 55″ Skærmteknologier: OLED og HDR10 Opløsning: 4K UHD (2160p) Opdateringshastighed: VRR Responstid: 1 ms Styresystem: webOS Energiforbrug: 154 kWt om året Andet: AirPlay 2 og Google Assistant

Design

LGs C9-modeller er forrige generation til den nye og noget dyrere CX-serie. OLED-skærmen, der kun er et par millimeter tynd langs kanterne, efterlader de fleste konkurrenter i sin prisklasse i støvet. 1/3 af skærmens bagside stikker dog en smule ud fra fjernsynet, men der skal jo også være plads til både indgange, højttalere o. lign.

Skærmens bagpanel har desuden en børstet metal-finish som både er smuk og iøjnefaldende. Da LG har valgt at fortsætte denne metal-finish i skærmens bordstander, er her tale om et virkeligt velgennemført design.

Billede og lyd

Du kan vælge at vurdere C9-seriens billedkvalitet ud fra to forskellige målestokke. Du kan enten sammenligne C9’erne med de dyrere CX-modeller. Eller du kan sammenligne LGs tidligere flagskibs fladskærm med andre 4K-fjernsyn i dens prisklasse. Vælger du at sammenligne opad, vil der være en del, der må overlades til fantasien.

Vælger du modsat at kigge på fladskærmen ift. andre skærme i samme prisklasse, får du her et fjernsyn der, også på billedsiden, formår at banke de fleste konkurrenter ud af banen. C9-modellerne understøtter både HDR10 (dog ikke HDR10+) og Dolby Vision, og leverer derfor dybe sort-niveauer og pragtfulde farver.

LG har gjort sig umage for, at lyden i denne fladskærm skal være i samme klasse som deres topmodeller. Skifter du Dolby Atmos-indstillingen ud med LGs egen AI Sound, må man sige at de har ramt plet. Det afspillede materiale bliver perfekt matchet med de indbyggede højttaleres ydeevne, og det giver, ift. Dolby Atmos, et mere effektfuldt lydbillede.

Øvrige funktioner

Som andre smarte fladskærme fra LG, bruger C9-serien operativsystemet webOS, hvilket giver dig overskuelig adgang til dine apps og streamingtjenester. Fjernsynet er desuden udstyret med Google Assistant og Amazon Alexa, så du kan stemmestyre dine smarte enheder uden at skulle tilkøbe ekstra hardware.

Ligesom de fleste tv-modeller fra LG, kommer dette fjernsyn også med en “Magic Remote”. Den magiske fjernbetjening lader dig betjene din nye fladskærm lidt ligesom du vil betjene en Nintendo Wii – ved at pege og klikke.

TCL EP68 (65EP680)

Den bedste budget fladskærm i 4K

Fladskærm test - TCL EP68
Dette er et affiliate-link.
Størrelse: 65″ Skærmteknologier: LED og HDR10+ Opløsning: 4K UHD (2160p) Opdateringshastighed: 60 Hz Responstid: Ukendt Styresystem: Android TV Energiforbrug: 128 kWt om året Andet: Google Assistant

Design

Selvom TCL, for mange, stadig er et ret ukendt mærke herhjemme, har den kinesiske teknologi-gigant faktisk eksisteret siden 1981 (dengang under navnet TTK). De vil nu, med en række prisbillige fjernsyn, og anden forbrugerelektronik, forsøge at vinde markedsandele på det europæiske forbrugermarked.

Firmaets bedste bud på konkurrencedygtige fladskærmsfjernsyn, er EP68-serien, der med sit ultra-tynde LED-panel og sine minimale kanter, rent designmæssigt, minder meget om fladskærme der normalt koster det dobbelte.

Billede og lyd

TCLs EP68-serie bruger LED-paneler til at sende lys gennem displayet. Vælger du et LED-fjernsyn frem for OLED, kan du være sikker på aldrig at komme til at mangle lysstyrke i dine film og serier igen. Dog kommer den kraftige lysstyrke på bekostning af de helt dybe sort-niveauer, hvilket, for nogen, kan være generende.

Heldigvis, er denne fladskærm udstyret med HDR10+ og Dolby Vision, samt et fint udvalg af indholds-specifikke profiler til bl.a. film og gaming. Tilsammen, gør disse teknologier og farveprofiler et rigtigt godt stykke arbejde ift. at sikre dig en oplevelse, der ikke sådan lige bliver slået af andre skærme i prisklassen.

På lydsiden, understøtter EP68-fjernsynet Dolby Atmos-teknologien. Det betyder, at en mere kraftfuld og fyldig lyd nu også kan opleves i en af de mest budgetvenlige fladskærme på markedet.

Øvrige funktioner

Fordi dette fjernsyn bruger Android TV som operativsystem, får du adgang til hele den brede vifte af apps, som Google tilbyder gennem deres Play Store. Det skal dog nævnes, at smart-systemet godt kan føles en smule langsomt, når du skifter fra én app til en anden. Når først en app er fremme på skærmen, mærker du ikke noget til problemet.

TCL sigter efter at gøre EP68-fladskærmen til kommandocentralen for dine stemmestyrede enheder. Derfor har de integreret deres egen AI-IN-platform ved siden af Google Assistant og Amazon Alexa.

Update: Fås også med en 55″ skærm. Klik her for at se denne model hos forhandleren.

Hvad er et fladskærms tv?

Det første fjernsyn var lidt af et vidunder. Noget helt nyt – og en smule uforståeligt. Men de første fjernsyn var også nogle store, firkantede kasser. Ofte indbygget i en eller anden form for møbel, hvor man kunne gennem skærmen væk, de 23 timer, hvor der ikke var noget at se på. I dag går tendensen heldigvis mere i retning af stadigt tyndere tv-skærme.

Og både billedet og lyden er med sikkerhed også blevet en del bedre. Men hvor udvalget dengang var temmelig begrænset, er verden en anden nu. Butikkerne bugner at mærker, modeller og størrelser. Og hvad skal du vælge?

Skærmstørrelser fra 28 til mere end 65 tommer

Engang var det standard at have et 28″ analogt billedrørsfjernsyn stående som husets samlingspunkt. Men sådan er det ikke længere. Engang i 2000’erne blev billedrøret nemlig afløst af fladskærme, og ikke ret meget senere, af smart tv’et. I dag kan vores fladskærms tv næsten ikke blive store og “smarte” nok.

Således var størstedelen af de solgte fjernsynsskærme sidste år helt oppe på 65 tommer eller mere! Men inden du kaster dig over de helt store fladskærme, er der et par ting du skal overveje. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvor dit nye fjernsyns mange tommer skal nydes henne.

Betyder størrelsen overhovedet noget?

Man siger at “size matters”. Det gælder også i høj grad, når man skal vælge den bedste fladskærm til sit hjem. Man skulle tro, at jo større en skærm – jo bedre en oplevelse. Men skal du have det optimale ud af din nye fladskærm, gælder det ikke nødvendigvis om at købe det største tv du kan finde.

I stedet bør du vælge skærmens størrelse ud fra afstanden mellem dit tv og der hvor du skal sidde og kigge på det.

Her kan du eventuelt bruge følgende retningslinjer:

StørrelseAfstand (4K)
40″1,0 m – 1,5 m
55″1,4 m – 2,1 m
65″1,6 m – 2,5 m
75″1,9 m – 2,9 m
85″2,2 m – 3,2 m

Størrelsen på dit tv måles langs fjernsynsskærmens diagonal – altså fra hjørne til hjørne. Størrelsen angives som oftest i tommer, hvor 1 tomme er lig med 2,54 cm. En 65” skærm har derfor en diagonal på ca. 165 cm.

Skærmteknologiernes udfordrende bogstavkombinationer

Hvis du kun skal sætte dig ind i én ting om din nye fladskærm, er det nok hvilken skærmteknologi, fjernsynet bruger bag kulisserne. Der er mange begreber at finde rundt i, hvis man forsøger at sætte sig lidt ind i det. Ikke mindst fordi teknologierne hele tiden udvikler sig. Hvem husker ikke plasma-tv’et, 3D- og buede fjernsynsskærme?

Disse har enten mistet deres nyhedsværdi eller er gledet helt ud i glemslens mørke. Så i dag står valget fortrinsvis mellem LED, OLED og QLED. Hvilken du skal vælge, afhænger af dit behov, dit budget og af din personlige smag.

LED – fornuftig pris, elegant design og et lavt energiforbrug

LED-tv er den type, der findes allerflest af på markedet. Det skyldes ikke mindst, at de som regel fås til en fornuftig pris, hvor de fleste kan være med. Og det er absolut et glimrende valg med fremragende billedkvalitet, der fungerer under næsten alle lysforhold og med alle former for billedkilder.

Billedpanelet fungerer via millioner af flydende krystaller (LCD – Liquid Crystal Display). Ved hjælp af mikroskopiske farvefiltre, åbner og lukker disse krystaller for lyset, der kommer fra små lysdioder. Deraf navnet LED, der står for Light Emitting Diode. Dioderne er typisk placeret langs kanten (Edge-LED) eller fordelt over hele bagpanelet (Full Backlight).

Denne teknologi giver adgang til fladskærme med et elegant og slankt design, og et lavt energiforbrug. Det eneste du skal være opmærksom på er, at LED-skærme ikke kan gengive de helt sorte nuancer, hvilken kan genere nogle.

Update: Fladskærme med OLED-teknologi er, i stor stil, ved at udfase de “gamle” LED-skærme.

OLED – fremtidens fladskærms tv med masser af kontrast

OLED er den nyeste skærmteknologi på markedet. Den bygger videre på LED-konceptet, og adskiller sig ved, at der her ikke gøres brug af et bagbelyst panel. I stedet, er det de enkelte pixels der både udsender og filtrerer lyset.

Det vil helt konkret sige, at der i en OLED-skærm, med en opløsning på 4K, er hele 8 millioner bittesmå lyskilder, der kan styres enkeltvis. Det giver billeder med en helt fantastisk kontrast, hvor alt står knivskarpt og detaljeret.

Til gengæld kan der være lidt udfordringer med lysstyrken i et OLED-tv. Den er nemlig ikke særlig høj sammenlignet med et LED- og et QLED-tv. Dette kan resultere i en smule genskin på skærmen, hvilket for nogle vil være til gene.

Ifølge eksperterne er OLED et rigtig godt bud på hvordan man laver den perfekte fjernsynsskærm. Nemlig en skærm med et ultrafladt design, lavt energiforbrug, perfekt sort-niveau og en ekstrem hurtig responstid. Heldigvis er priserne kommet ned på et niveau, hvor de fleste kan være med, og udvalget af modeller er eksploderet det sidste års tid.

QLED – fantastisk billedkvalitet med utrolige farver

En af de tætteste konkurrenter til OLED-teknologien er QLED. QLED står for Quantum-Dot Light Emitting Diode, som oversættes til ”kvantepunkts lysdiode”. Teknologien er skabt af Samsung og tager LED-skærmene til et nyt niveau.

Udviklingen fra LED til QLED er, i den grad, til at få øje på. Der er sket en optimering af både LED-bagbelysningen og LCD-krystallernes funktion. QLED-teknologien bygger på Quantum-Dot bagbelysning. Kort fortalt, sidder der et lag af ultrasmå nanokrystaller lige bag LCD-panelet.

Hver enkelt krystal er lavet til at sende enten rødt, grønt eller blåt lys ud, når den rammes af bagbelysningen. Det lys sendes så videre til henholdsvis røde, grønne og blå pixels på selve skærmen.

Resultatet er en fladskærm der gengiver hele farvespektret 100% korrekt, helt lineært og med fuld brillans. Uanset hvilken lysstyrke der udsendes. Det giver super flotte og naturlige farver – også i oplyste rum, hvilket ellers kan være lidt af en udfordring for både LED- og OLED-skærme.

Opløsning – for et skarpere billede

Fladskærmens opløsning måles på, hvor mange individuelle pixels der er i skærmen. Jo højere opløsning, jo skarpere billede kan skærmen vise. Når det gælder skærmopløsning, er der flere bogstavkombinationer at forholde sig til.

For hvad betyder HD, FHD og UHD? Og hvilke 3 bogstaver skal du vælge? Lad os starte fra begyndelsen, med en kort tur tilbage i tiden: Før vi fik fladskærme, var vores fjernsyn i SD. Standard Definition, som typisk lå på 720 x 480 pixels.

Med fladskærmens indtog, blev SD-formatet hurtigt afløst af HD og FHD (Full HD). Disse formater har et højere antal pixels, og giver derfor et skarpere billede. HD har således 1280 x 720 pixels, mens Full HD har 1920 x 1080 pixels.

Men udviklingen inden for skærme er ikke sådan at sætte i stå. De fladskærme der sælges flest af i dag, har forlængst givet FHD-opløsningen baghjul. Den nye opløsning hedder Ultra HD (UHD/4K), og er, med sine 3840 x 2160 pixels – altså hele 8 millioner små billedpunkter, fire gange skarpere og fire gange mere detaljeret end Full HD.

Hertz – for et hurtigere billede

For nogle, kan det være vigtigt, hvor mange hertz (Hz) deres nye fjernsyn har. Hertz er måleenheden for, hvor mange gange skærmbilledet opdateres per sekund. En typisk fladskærm har en opdateringshastighed på 60 til 120 Hz. Som udgangspunkt gælder det, at en høj opdateringsfrekvens er lig med et mere roligt billede.

Responstid – skal du mere end bare tv-hygge?

Mange af os bruger vores fladskærme til mere end blot at se fjernsyn på. Bruger du – eller måske dine børn – f.eks. tv’et som skærm til familiens Playstation? Så er responstiden en væsentlig faktor, som du absolut ikke bør overse.

Responstiden er den tid det tager for en pixel at skifte farve fra sort til hvid og tilbage til sort igen. Det er ikke specielt afgørende, når du ser film eller serier. Men i forbindelse med gaming, kan der nemt opstå situationer, hvor skærmen ikke kan følge med, hvis responstiden er for høj. Og det kan være utroligt distraherende.

Responstiden opgøres i millisekunder (ms), og må helst ikke overstige 15 ms, hvis fladskærmen skal bruges til gaming. Heldigvis har størstedelen af de nyere skærme på markedet en responstid på under 5 ms.

Se det hele mere nuanceret med HDR

HDR (High Dynamic Range) og Dolby Vision er skærmteknologier der, i dag, understøttes af de fleste tv-modeller, og som giver mulighed for endnu mere realistiske billeder på skærmen. HDR og Dolby Vision er to forskellige standarder, der begge dækker over bedre farvegengivelse og større kontrast.

Det betyder, at det er muligt at se langt flere detaljer både i de mørkeste og de lyseste områder af skærmbilledet. For eksempel vil scener badet i solskin se endnu mere livagtige ud, og sekvenser med meget skygge kan nu vises med en realistisk og mere overbevisende dybde ift. de forudgående teknologier.

Netop fordi det er muligt at integrere lys og skygge på en naturlig måde, er en fladskærm med HDR/Dolby Vision et godt valg. Både for dig der elsker film, og for dig der foretrækker at se naturprogrammer eller “real-life” udsendelser.

Der er dog et par enkeltet “men’er”: For at gøre de mest realistiske oplevelser på tv’et mulige, er det desværre ikke nok at din nye fladskærm understøtter HDR eller Dolby Vision. Det du ønsker at se, skal nemlig også være produceret med HDR/Dolby Vision standarderne for øje. Ellers vil du ikke kunne se den mindste forskel ift. fjernsyn uden HDR.

Der findes nogle tv-modeller, som umiddelbart understøtter HDR og Dolby Vision, men som mangler den nødvendige lysstyrke for at kunne udnytte teknologierne fuldt ud. Det gælder generelt kun for skærme der er produceret før 2015, så er du på udkig efter en ny fladskærm, behøver du ikke bekymre dig så meget om lysstyrken.

Godt billede – men hvad med lyden?

Hvad skal man med et flot og skarpt billede, hvis lyden ikke kan følge med? En mindeværdig filmoplevelse, består f.eks. ikke kun af hurtige billeder, men også af sprød musik og øredøvende eksplosioner.

Lyden er altså mindst ligeså vigtig som billedet, og det ved fladskærmsproducenterne godt. Derfor, kan de forskellige fladskærme i topklassen næsten alle sammen prale af, at være udstyret med både 3D-højttalere og subwoofere. Dog kan selv det dyreste fladskærmsfjernsyn ikke give dig den fulde, og totalt fordybende, lydoplevelse på egen hånd.

Derfor kan det være værd at overveje, at opgradere med noget eksternt lydudstyr, der kan matche de gode billeder.

Tilslutningsmuligheder til langt ude i fremtiden

Et nyt fladskærms tv kræver mere end bare en ledning i stikkontakten. Inden du vælger dit nye tv, bør du overveje hvilke indgange du realistisk set har brug for nu, og kan få brug for i fremtiden. Langt de fleste fjernsyn er heldigvis udstyret med flere forskellige indgange, der burde dække de flestes behov.

Det kan f.eks. være 2 USB-indgange og 4 HDMI-indgange. Så er der rig mulighed for at tilslutte både spillekonsoller, top-bokse, eksterne harddiske o. lign. uden at du pludselig løber tør for porte.

Operativsystemet afgør hvad du kan se

Stort set alle de fjernsynsskærme man kan købe i dag, er det man kalder for Smart TV. De har indbygget internet, og adgang til en, næsten uendelig, verden af apps og streamingtjenester.

En del producenter bruger deres egne, skræddersyede systemer, mens andre vælger at bruge Googles Android TV, så de ikke selv skal stå med udviklingen og vedligeholdelsen af systemet. Derfor kan der være en smule forskel på, hvad for nogle apps og tjenester der er tilgængelige på lige netop den fladskærm du har i kiggerten.

Heldigvis, kan du altid tilkøbe en Chromecast eller et Apple TV. Så kan du med lethed streame det du allerhelst vil se!

Den bedste fladskærm er smart både uden på og inden i

Husk på, at et fladskærmsfjernsyn ikke kun er noget man ser på, når det er tændt. For mange mennesker er tv’et en integreret del af indretningen i hjemmet. Og hvem vil have noget grimt eller klodset stående i stuen?

Sørg for at have det med i overvejelserne, når du løber gennem de mange tekniske termer der er forbundet med købet af et nyt fjernsyn. Der findes mange fladskærme, som ikke kun er fantastiske inden i, men som også er lækre uden på.

Sæt dit tv til vægs

Ønsker du – som mange andre – at hænge dit tv på væggen? Så kan tykkelsen af din fladskærm have en vis betydning for resultatet. Tykkelsen afhænger, for det meste, af hvilken skærmteknologi, der er blevet brugt.

Således er et fjernsyn med et bagbelyst LCD-panel tykkere end et fjernsyn, hvor belysningen sidder rundt i kanterne. De absolut tyndeste fladskærme er OLED-skærmene. De anvender ikke LED-belysning, som altså optager en del plads.

Vælger du at montere dit nye fladskærms tv på væggen, bør du sikre, at det anvender VESA-beslag. VESA er mere eller mindre standard på langt de fleste fjernsynsskærme i dag. Beslagenes størrelse kan variere – og der findes beslag, der gør det muligt at vinkle og dreje fjernsynet. Det kan være praktisk i nogle sammenhænge og i nogle indretninger.

Spar strøm mens du ser tv

Eller i hvert fald næsten. Siden de første fjernsyn blev rullet ind i stuerne herhjemme, er skærmenes energiforbrug kun gået én vej. Og det er heldigvis nedad. Og der er mange penge at spare ved at kigge sig lidt for, når der skal et sprit nyt fladskærms tv inden for døren. Tjek derfor altid energimærkningen!

Alle fjernsyn er blevet energimærket siden 2010 – nøjagtig som du kender det fra vaskemaskiner og køleskabe. Her er F det laveste og A det bedste. Gerne efterfulgt af så mange plusser som muligt, for så er der ekstra penge at spare.