Fladskærm test:
Find den bedste fladskærm i 2020

Elektronik » TV & HiFi | Senest opdateret 18. Maj 2020

Fladskærm test find den bedste fladskærm

Kilde: Samsung

Er fjernsynet gået i sort? Eller er du blot på udkig efter et nyt og mere moderne af slagsen? Så læs med her! Vi guider dig igennem alle de tekniske termer og klæder dig på til at finde netop det fladskærms tv du har brug for og bliver allermest glad for. Du kan også se vores fladskærm test af nogle af tidens bedste skærme indenfor flere prisklasser.

Et tv er ikke bare et tv. Og en fladskærm er ikke bare en fladskærm. Der er sket meget siden det første tv blev rullet ind i de danske stuer i 1930’erne. I sort/hvid naturligvis. Og med stueantenne i alle retninger og blot en times udsendelse om dagen. In real time. Missede man det, så var løbet kørt.

I dag er tv’et omdrejningspunktet for mange. For vi bruger det ikke længere kun til at se tv-programmer på – live. Vi streamer, gamer, viser billeder og hører musik på det. Der er derfor rigeligt at være opmærksom på, når du skal ud og finde den bedste fladskærm til hjemmet.

Men hvad er et fladskærms tv?

De første fjernsyn var lidt af et vidunder. Noget helt nyt – og en smule uforståeligt. Men det var også nogle store, firkantede kasser. Ofte indbygget i en eller anden form for møbel, hvor man kunne gennem skærmen bag et par låger, de 23 timer, hvor der ikke var noget at se på. I dag er tendensen gået mere og mere i retning af stadigt tyndere tv-skærme.

Og både billedet og lyden er med sikkerhed også blevet en del bedre. Men hvor udvalget dengang var temmelig begrænset, er verden en anden nu. Butikkerne bugner at mærker, modeller og størrelser. Og hvad skal du vælge?

Find den bedste fladskærm for dig

Når du står overfor at skulle vælge fladskærms tv, er der først og fremmest fire ting, du skal være opmærksom på: Billede, lyd, funktioner og tilslutninger, samt mulig adgang til ønskede ”apps”. Er du det, kan det ikke gå helt galt!

Og du kan naturligvis altid gå endnu mere i detaljer, hvis du har særlige ønsker eller præferencer. For lige som vi alle er forskellige og har vores forskellige ønsker til et tv – så er der heldigvis også et tv til stort set ethvert behov.

Fra 28 til mere end 55”

En gang var det standard at have et 28 tommer analogt billedrørsfjernsyn stående som husets samlingspunkt. Men sådan er det ikke længere. Snart blev det afløst af flade skærme og ikke mindst af smart tv’et. Og i dag kan det næsten ikke blive stort nok.

Således var størstedelen af de solgte fjernsynsskærme sidste år helt oppe på 55 tommer eller mere! Men inden du kaster dig over de store fladskærme, er der et par ting du skal overveje. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvor de mange tommer skal nydes henne.

Betyder størrelsen overhovedet noget?

Man siger at ”size matters”. Det gælder også i høj grad, når man skal vælge den bedste fladskærm til sit hjem. Man skulle tro, at jo større skærm – jo bedre oplevelse. Men skal du have det optimale ud af din nye fladskærm, gælder det ikke nødvendigvis om at købe den største skærm du finder. I stedet bør du vælge skærmens størrelse ud fra afstanden mellem dit tv og der hvor du skal sidde og kigge på det.

Her kan du eventuelt bruge følgende retningslinjer:

  • Betragtningsafstand under 1,5 meter: 31-40”
  • Betragtningsafstand mellem 1,5 og 2 meter: 41-49”
  • Betragtningsafstand mellem 2 og 3 meter: 50-59”
  • Betragtningsafstand over 3 meter: Fra 60” og op

Størrelsen på dit tv måles ved hjælp af fjernsynsskærmens diagonal. Denne angives som oftest i tommer, hvor 1 tomme er lig med 2,54 cm. En 58” skærm har derfor en diagonal på ca. 147 cm.

Teknologiens udfordrende bogstavkombinationer

Men ét er størrelsen. Et andet er den teknologi, der gemmer sig derinde bag skærmen. Og der er mange begreber at finde rundt i, hvis man forsøger at sætte sig lidt ind i det. Ikke mindst fordi teknologierne hele tiden udvikler sig. Hvem husker ikke plasma-tv’er, 3D- og buede skærme?

Disse har enten mistet deres nyhedsværdi eller er gledet helt ud i glemslens mørke. Så i dag står valget fortrinsvis mellem LED, OLED og QLED. Hvilken du skal vælge, afhænger af dit behov og af dit budget. Og så selvfølgelig din personlige smag og præferencer.

LED – elegant design og lavt energiforbrug

LED-tv er den type, der findes allerflest af på markedet. Det skyldes ikke mindst, at de som regel fås til en fornuftig pris, hvor de fleste kan være med. Og det er et absolut glimrende valg med fremragende billedkvalitet, der fungerer under næsten alle lysforhold og med alle billedkilder.

Billedpanelet fungerer via millioner af flydende krystaller (LCD – Liquid Crystal Display). Ved hjælp af et system af mikroskopiske farvefiltre, åbner og lukker disse krystaller for lyset, der kommer fra lysdioder – deraf navnet LED, der står for Light Emitting Diode. Disse lysdioder er typisk placeret langs kanten af skærmen (Edge-LED) eller over hele bagpanelet (Full Backlight).

Netop denne teknik giver en unik mulighed for et elegant og slankt design og et lavt energiforbrug. Dog skal du være opmærksom på, at det ikke kan gengive helt sorte nuancer, hvilken kan genere nogle.

OLED – fremtidens fladskærms tv med masser af kontrast

OLED er den nyeste teknologi på markedet. Den er baseret på den meget udbredte LED skærmteknologi, men adskiller sig ved, at der her ikke blot er tale om et bagbelyst panel med et avanceret filter. I stedet er de enkelte pixels der udsender lys.

Det vil helt konkret sige, at der i en såkaldt OLED-skærm med en opløsning på 4K er hele 8 millioner bittesmå lyskilder, du kan styre enkeltvis. Det giver billeder med en helt fantastisk kontrast, hvor alt står knivskarpt og detaljeret.

Til gengæld kan der være lidt udfordringer med lysstyrken i et OLED-tv, da denne ikke er særlig høj, sammenlignet med et LED- og et QLED-tv. Dette kan resultere i genskin på skærmen, hvilket for nogle vil være til gene.

Ifølge mange er OLED et rigtig godt bud på fremtidens fjernsynsskærm, der kombinerer en række af fordelene fra LED og de nu hedengangne plasmaskærme: Nemlig ultrafladt design, lavt energiforbrug, perfekt sortniveau og ekstremt hurtig responstid. Og heldigvis er priserne også ved at komme ned på et niveau, hvor de fleste kan være med. Dog er udvalget af modeller stadig temmelig begrænset.

QLED – fantastisk billedkvalitet med utrolige farver

En af de tætteste konkurrenter til netop OLED-teknologien er QLED. QLED står for Quantum Dot Light-Emitting Diode, som groft kan oversættes til ”kvantepunkts lysdiode” Den er skabt af Samsung og tager den kendte LED-teknologi op på et helt nyt niveau.

Og udviklingen fra LED til QLED er i den grad til at få øje på med en optimering af både LED-bagbelysningen og LCD-krystallernes funktion. QLED-teknologien bygger på Quantum Dot bagbelysning. Det betyder kort fortalt, at der sidder et lag af ultrasmå nanokrystaller lige bag LCD-panelet.

Hver enkelt krystal er lavet til enten at sende enten rødt, grønt eller blåt lys ud, når den rammes af bagbelysningen, og det lys sendes så videre til henholdsvis røde, grønne og blå pixels på selve skærmen. Og det gør en afgørende forskel for oplevelsen.

Resultatet er en skærm der gengiver hele farvespektret 100% korrekt, helt lineært og med fuld brillans. Uanset lysstyrken. Det giver flotte og naturlige farver – også i oplyste rum, hvilket ellers kan være lidt af en udfordring for bl.a. LED- og OLED-skærme.

Opløsning – for et skarpere billede

Og det bringer os videre til opløsningen. Hvor høj fladskærmens opløsning er, afhænger af, hvor mange pixels der er i skærmen. Jo flere pixels, jo skarpere billede. Når det gælder skærmopløsning, er der endnu flere bogstavkombinationer at forholde sig til.

Men hvad betyder Ultra HD, 4K, Full og HD egentlig? Og hvad skal du vælge? Her kan vi lige tage et blik tilbage i tiden, for før vi fik fladskærme, var vores tv-skærme og -signaler i SD. Standard Definition, som typisk lå på 720×480 pixels.

Men med fladskærmens indtog, blev SD-formatet afløst af HD og Full HD, hvor det var antallet og tætheden af pixels der afgjorde billedets skarphed. HD har således 1280×720 pixels, mens Full HD har 1920 x 1080 pixels (målt som bredde gange højde).

Men udviklingen inden for skærme er ikke sådan at sætte i stå. Og naturligvis er der kommet endnu flere pixels til med de nyeste skærme. Disse går under betegnelsen Ultra HD (UHD). Disse er fire gange skarpere end et tv med Full HD – helt præcist 3840×2160 pixels, hvilket giver 8 millioner bittesmå billedpunkter, som er med til at sikre en utrolig høj detaljegrad i billederne på skærmen.

Og skulle du overveje at gå med 4K, så er det altså nøjagtig det samme som Ultra HD.

Hetz – for et hurtigere billede

For nogle er det meget vigtigt, hvor mange hertz (Hz) deres tv har. Hertz er måleenheden for opdateringshastigheden og her i landet har vi 50, 100 og 200 Hz tv. Dog er det stadig kun meget få fladskærme der fås med 200 Hz.

Som udgangspunkt gælder det, at jo højre antal hertz, jo roligere og mere glidende billede vil man opleve.

Responstid – mere end bare tv-hygge?

Mange af os bruger vores fjernsynsskærm til mere end blot at se tv på. Bruger du – eller måske dine børn – også tv’et til at spille på? Så er den såkaldte respons-tid vigtig. Den er afgørende for, hvor hurtigt en pixel reagerer.

Det er ikke så afgørende, når du blot ser film eller lignende, men i forbindelse med gaming, kan der opstå uskarphed og visuelt efterslæb. Det vil sige, at der kommer uskarpe spøgelseseffekter, hvilke kan være utroligt distraherende.

Responstiden opgøres i millisekunder (ms), og skal fladskærmen bruges til blandt andet gaming, bør denne være under 16 ms. Så tjek eventuelt specifikationerne en ekstra gang, inden du køber dit nye fladskærms tv.

Se det hele lidt flottere med HDR

Endelig er der endnu en størrelse at forholde sig til. Nemlig HDR eller High Dynamic Range. En teknologi der understøttes af en del tv-modeller og som giver mulighed for endnu mere realistiske billeder på skærmen. HDR er en særlig standard, der giver bedre farvegengivelse og større kontrast, som ganske enkelt betyder, at det er muligt at se langt flere detaljer både i de mørkeste og de lyseste områder af billederne.

For eksempel vil sollys se endnu mere livagtigt ud og have endnu flere detaljer end med nogle af de forudgående teknologier. Netop fordi det er muligt at integrere lys og skygge på en naturlig måde, og det gør det til et oplagt valg, både hvis du elsker film og hvis du foretrækker at se naturprogrammer og lignende ”real-life” udsendelser. Netop fordi det gengiver virkeligheden så eminent.

Der er dog et enkelt men. For at dette er muligt, er det nemlig ikke nok at fladskærmen understøtter HDR. Det man ønsker at se, skal også være produceret til HDR – ellers er du nemlig lige vidt og vil ikke kunne se nogen forskel.

Der er også nogle tv-modeller, som umiddelbart understøtter HDR, men som mangler den nødvendige lysstyrke for at kunne udnytte teknologien fuldt ud. Det kan derfor være en god idé at holde øje med mærkatet Ultra HD Premium, som er din garant for en god oplevelse.

Godt billede – men hvad med lyden?

Men hvad skal man bruge et flot og skarpt billede til, hvis lyden ikke følger med? Med et godt tv er det helhedsoplevelsen, der tæller. Så det kan godt betale sig at give lyden lidt ekstra opmærksomhed. For hvem gider se en god actionfilm, hvis man ikke kan høre hvordan kuglerne ryger om ørerne? Eller se en af tidens mange musikfilm, hvis det lyder som om bandet sidder i en papkasse under sofaen? Lyden er mindst lige så vigtigt som billedet.

Imidlertid levner nutidens meget flade fladskærme ofte kun plads til relativt små højttalere. Det kan derfor være værd at overveje at opgradere med eksternt lydudstyr, der kan matche de gode billeder.

Tilslutning til fremtiden

Et nyt fladskærms tv kræver mere end blot en enkelt ledning i stikkontakten. Inden du vælger dit nye tv, bør du overveje hvilke indgange du reelt har brug for. Langt de fleste fjernsyn i dag er udstyret med flere indgange. Det kan f.eks. være 2 USB-indgange, 4 HDMI-indgange samt udgang til bl.a. hovedtelefoner. Så er der rig mulighed for at sætte både tv-bokse, spillekonsoller, eksterne harddiske med mere til.

Styresystemet afgør hvad du kan se

Stort set alle de fjernsynsskærme man kan købe i dag, er Smart tv’er. Det vil sige, at de har indbygget internet og adgang til en næsten uendelig verden af apps, streamingtjenester, m.m. Dog bør du være opmærksom på, hvilket styresystem de kører med.

En del producenter bruger Android TV. Andre har deres helt eget system. Derfor kan der være forskel på, hvilke apps der er tilgængelige. Det kan dog være en idé, i stedet at købe en Chromecast eller et Apple TV. Så kan du streame lige det du allerhelst vil!

Den bedste fladskærm er smart både uden på og inden i

Men husk på, at et tv ikke kun er noget man ser på, når det er tændt. For mange mennesker er tv’et en del af indretningen i hjemmet. Og hvem vil have noget grimt eller klodset at se på? Sørg derfor for at have det med i overvejelserne, når du alligevel står og gennemgår de mange tekniske termer. Der er en masse flotte fladskærme derude, som ikke blot er fantastiske inden i, men også pæne at se på uden på.

Sæt dit tv til vægs

Ønsker du – som mange andre – at hænge dit tv på væggen? Så har tykkelsen af din fladskærm en vis betydning. Den afhænger af hvilken skærmteknologi, der er tale om. Således er et bagbelyst LCD-panel tykkere end et hvor belysningen sidder rundt om i kanterne.

Den absolut tyndeste fladskærm er den med OLED-teknologi, da de slet ikke anvender LED-belysning, som optager en del plads. Vælger du at montere dit nye fladskærms tv på væggen, bør du sikre, at det anvender VESA-beslag.

Dette er dog mere eller mindre standard på langt de fleste fjernsynsskærme i dag. Dog kan beslagenes størrelse variere – ligesom der også findes beslag, som gør det muligt at vinkle og dreje fjernsynet. Dette kan være praktisk i nogle sammenhænge og i nogle indretninger.

Spar strøm mens du ser tv

Eller i hvert fald næsten. Siden det første fjernsyn blev rullet ind i stuen herhjemme, er energiforbruget kun gået en vej. Og det er heldigvis nedad. Og der er mange penge at spare ved at kigge sig lidt for, når der skal et nyt tv i stuen. Tjek derfor altid energimærkningen!

Alle fjernsyn er blevet energimærket siden 2010 – nøjagtig som du kender det fra vaskemaskiner og køleskabe. Her er F det laveste og A det bedste. Gerne efterfulgt af så mange plusser som muligt, for så er der ekstra penge at spare.

Pin It on Pinterest