Soundbar test: Hør den bedste soundbar

Soundbar test: Hør den bedste soundbar i 2023

Elektronik » TV & HiFi
Senest opdateret 10. januar 2022

Elektronik » TV & HiFi | Senest opdateret 10. januar 2022

Vores soundbar test er virkelig hjælpsom, hvis du er blevet træt af den kedelige lyd fra dit fjernsyn eller din projektor. Hvis eksplosionerne i årets største blockbusters både lyder og føles tynde og uoplagte, vil du få en helt anderledes oplevelse af dit indhold, med en af de bedste soundbars på markedet lige nu.

Der er sket meget på tv-fronten. De tider er heldigvis forbi, hvor en fjernsynsskærm ragede en halv meter ud fra en væg i stuen eller på soveværelset. I stedet er vores skærme blevet tyndere og mere strømlinede.

Ofte betyder denne prioritering af design, at vi må gå på kompromis med lyden. Der er, ganske enkelt, ikke ret meget plads til et godt højttalersystem i en skærm på bare få millimeter. Men dét er der heldigvis råd for – helt uden du behøver at rykke alt for meget rundt på dit eksisterende setup.

Så skal du have bedre lyd i stuen, eller til tv’et i soveværelset, skal du have fingrene i en soundbar. Du kan selv undersøge de bedste soundbar modeller på markedet, ved at læse vores soundbar test nedenfor.

Læs mere om soundbars. Find rundt med indholdsfortegnelsen.

Her finder du vores soundbar test

I denne sektion, finder du vores store soundbar test. Du kan bl.a. se testens bedste soundbar, samt den bedste soundbar til prisen i 2022. Har du svært ved at vælge? Se vores “værd at vide om soundbars” afsnit.

1. Sonos Arc

Den bedste soundbar i vores soundbar test

Sonos Arc er den bedste soundbar i vores soundbar test

Anbefalet placering: Væg/TV bord • Dekoder(e): Dolby Atmos, Dolby Digital og TrueHD • Kanaler: 5.0.2 • Ekstern subwoofer: Nej • Tilslutninger: HDMI, Ethernet og Wi-Fi • Andet: AirPlay 2 og Amazon Alexa • Nettovægt: 6,3 kg

Dette er et affiliate-link.

Arc’en fra Sonos er et rent vidunder af en soundbar! Lydbaren giver dig en førsteklasses surround-oplevelse, helt uden brug af ekstra, eksterne højttalere. Hvis du leder efter en soundbar i et minimalistisk design, hvor der på alle leder og kanter er kælet for lydbilledet, er Sonos Arc helt sikkert noget for dig.

Lydbillede

Sonos er kendt for altid at levere varen, når det kommer til den sublime lydoplevelse. Denne soundbar er ikke nogen undtagelse! Sonos Arc lever ikke bare op til Dolbys Atmos-certificering, men sprænger alle rammer for hvor meget virkelighedstro surroundsound, en enkeltstående soundbar kan præstere.

Arc’ens surroundlyd præsenterer sig, helt klart, bedst i mere firkantede rum. Her, føles det som om du sidder i en hjemmebiograf fyldt med højttalere – både foran og bagved dig. Sonos har opnået denne effekt, ved at få de 11 fintunede højttalerenheder til at simulere et 5-kanals surround setup (dog uden sub) til perfektion.

Selvom Sonos Arc ikke er udstyret med en egentlig subwoofer, formår soundbaren stadig at levere en varm og kraftfuld bas. De højeste toner bliver gengivet klart og tydeligt – både når det gælder tale i film og musik.

Har du alligevel brug for ekstra dybde (mere bas), passer Sonos Arc perfekt sammen med Sonos Sub.

For at få det maksimale ud af lydbaren, anbefaler Sonos at du bruger deres Trueplay Tuning til at kalibrere dit lydbillede. Trueplay virker, som det ser ud nu, desværre kun på iOS-enheder. Men har du Android, kan du altid alliere dig med en kammerat, når du skal opsætte din nye soundbar for første gang.

OBS! Overvejer du at købe denne soundbar for dens uovertrufne surroundsound, skal du være opmærksom på, at Dolby Atmos kun kan benyttes, hvis dit fjernsyn understøtter HDMI 2.1. Desuden, skal dit tv-udstyr, og det indhold du gerne vil afspille, understøtte enten DolbyTrueHD eller Dolby Digital Plus.

Den bedste soundbar i vores test er en flot og vellydende tilføjelse til dit tv

Den bedste soundbar i vores test er en flot og vellydende tilføjelse til dit tv.

Design

Denne soundbar er lang. Omtrent ligeså lang som et 55″ fjernsyn. Arc’en ser derfor, rent indretningsmæssigt, bedst ud med fladskærme på mere end 55 tommer. Så rager den ikke længere ud end kanterne på dit tv.

Sonos Arc fås både i sort og i hvid, så du nemt kan få den til at matche dit nuværende setup. Metalkabinettet giver lydbaren et eksklusivt udtryk, og giver dig direkte adgang til play/pause, lydstyrke og mute knapperne.

Øvrigt

Når du skal tilslutte vinderen af vores soundbar test, kan du bruge en kablet eller en trådløs forbindelse. Vi anbefaler at du tilslutter Arc’en via HDMI, specielt hvis dit tv-apparat understøtter HDMI 2.1. På den måde får du fuldt udbytte af din nyeste investering – altså den bedst mulige lyd hjemme i tv-stuen.

Denne soundbar, der både har Wi-Fi og Bluetooth, understøtter Apples AirPlay 2. Det betyder, at du nemt kan tilslutte dine Apple-enheder, og streame din yndlingsmusik ud i rummet med stor kraft og præcision. Har du flere Sonos-højttalere, kan Arc’en indgå i en multi-rums opsætning. Endda helt uden at skulle kables!

Du finder både Amazon Alexa og Google Assistant indbygget i soundbaren – dog med et par begrænsninger: Den største begrænsning er nok, at du ikke kan benytte dine smarte assistenter på de højttalere i dit multi-rums setup, der ikke kommer fra Sonos. Sonos skal selvfølgelig sælge nogle højttalere, så sådan er det.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

2. Samsung HW-Q810A (Nyhed)

Den bedste soundbar med subwoofer

Samsungs HW-Q810A er den bedste soundbar med subwoofer i denne soundbar test

Anbefalet placering: Væg/TV bord (subwoofer på gulvet) • Dekoder(e): Dolby Atmos og DTS:X • Kanaler: 3.1.2 • Ekstern subwoofer: Ja • Tilslutninger: HDMI, Bluetooth og Wi-Fi • Andet: AirPlay2 • Nettovægt: 3,6 kg

Dette er et affiliate-link.

Samsungs HW-Q810A kan bruges til det hele! Uanset hvad der kører på skærmen, vil denne soundbar tage din tv-oplevelse til nye højder. Skal det ryste i stuen når du ser film, eller skal bassen kunne mærkes i gulvet hver gang du spiller op til fest, så skal du have fat i en soundbar med tilhørende subwoofer.

Lydbillede

Samsung HW-Q810A understøtter Dolby Atmos og DTS:X. Det giver en flot og fordybende lydoplevelse, der fordeler sig ud over systemets 3.1.2-kanaler. Alt sammen takket være de otte (!) forskellige højttalerenheder, den kraftfulde subwoofer og Samsungs egen Acoustic Beam teknologi.

Acoustic Beam teknologien virker på den måde, at de mere ambiente lyde bliver skudt ud af 56 individuelle huller. På den måde skaber soundbaren fra Samsung et panoramisk lydbillede uden ekstra højttalere. Sub’en kan afvikle dybe toner helt ned til 35 Hz. Det giver dine film, serier og dit musik en helt ny dybde.

Parrer du lydbaren med et understøttet fjernsyn fra Samsung, kan du glæde dig over Samsungs Q Symphony. Med Q Symphony, benytter soundbaren fjernsynets højttalere til at gøre lydbilledet endnu mere præcist. Det giver dig en ekstra højde (ikke styrke!) på lyden, og gør dine film- og tv-oplevelser langt mere realistiske.

Samsung har gjort meget for, at deres HW-Q810A kan fungerer som et komplet, virtuelt surroundsystem. Og med alle de indbyggede teknologier, gør denne soundbar et rigtigt flot og overbevisende stykke arbejde.

Den medfølgende subwoofer giver dine filmoplevelser en helt ny dybde

Den medfølgende subwoofer giver dine filmoplevelser en helt ny dybde.

Design

HW-Q810A har et lidt mere “kantet” design end de andre soundbars i vores test. De rette vinkler er stilfulde at se på, og hjælper med til at sprede lyden godt ud i rummet. Den medfølgende trådløse subwoofer er holdt i samme udformning og farveskema som lydbaren, og har en kampvægt på 9,8 kg.

Denne soundbar er ikke specielt bred og er derfor ideel foran mindre fjernsyn. På trods af den lille formfaktor, kan Samsungs HW-Q810A sagtens bruges til fladskærme op til 65″, uden at lydbilledet bliver urealistisk.

Øvrigt

Soundbaren skal tilsluttes dit tv via HDMI-stikket. Denne tilslutning understøtter eARC, og HW-Q810A kan derfor sende lyden fra dit fjernsyn (hvis det også understøtter eARC) ud i stuen, helt uden tab af lydkvalitet.

NB! Hvis dit fjernsyn hverken har ARC eller eARC, kan du slutte lydbaren til det optiske digitale input.

Du finder også en HDMI-indgang på denne lydbar som understøtter, som en af de få på markedet, 4K/60p i både HDR10+ og Dolby Vision. Det betyder, at du kan bruge din nye soundbar sammen med en spillekonsol, der selvfølgelig skal understøtte disse formater, for den fuldendte gamingoplevelse.

De trådløse forbindelser på denne soundbar (Bluetooth, Wi-Fi og AirPlay2) gør, at du nemt kan streame musik fra dit lokale netværk, eller fra din mobiltelefon. Du kan styre lydbaren fra den medfølgende fjernbetjening og fra Samsungs SmartThings app. Appen fås både til Android og iPhone og kan hentes ned på under ét minut.

Dette er affiliate-links.

Dette er et affiliate-link.

3. Sony HT-G700

Den bedste soundbar til prisen i 2022

Sony HT-G700 er den bedste soundbar til prisen

Anbefalet placering: Væg/TV bord • Dekoder(e): Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, TrueHD og DTS:X • Kanaler: 3.1 • Ekstern subwoofer: Ja • Tilslutninger: HDMI og Bluetooth • Andet: AAC-understøttelse • Nettovægt: 3,1 kg

Dette er et affiliate-link.

Skal du have den bedste soundbar til prisen, skal du have ørene i Sonys HT-G700. Soundbaren har en enorm kraftig lyd, som hjælpes flot på vej af den medfølgende subwoofer. Dette budgetvenlige højttalersystem fra Sony er et perfekt valg, hvis du vil nyde et minimalistisk og æstetisk udtryk omkring dit fjernsyn.

Lydbillede

Selvom Sonys HT-G700 hverken har opadfyrende højttalere eller koster spidsen af en jetjager, understøtter den alligevel de forskellige Dolby- og DTS-surroundformater. Ved hjælp af et avanceret DSP-system, formår denne soundbar at skabe et præcist og særdeles fyldigt lydbillede til prisen.

DSP’en – Sonys egen Vertical Sound Engine (også kaldet Vertical S) fungerer, overraskende nok, ikke kun med Dolby- og DTS-indhold. Skal du afspille regulært stereo- eller 5.1-kanals indhold, kan HT-G700 soundbaren nemlig “op-mixe” de forskellige lydspor. Det giver dine film en klar og overbevisende højde og bredde.

Vi bliver også nødt til at snakke om dybden på denne soundbar. Den medfølgende subwoofer kan, på trods af sin beskedne størrelse, virkelig flytte noget luft. Den lille subwoofer får ikke gulvet til at ryste og billederne til at falde ned fra væggen, men basfrekvenserne er mærkbart tilstede i enhver film- og musikoplevelse.

Sony påstår at de, med deres yederst budgetvenlige soundbar, har skabt et lydbillede, der kan sammenlignes med et Atmos-certificeret 7.1.2 system. Og selvom HT-G700’en ikke har et lige så detaljeret lydbillede som et sandt surroundsystem, klarer den sig ret godt. Så længe du placerer dig selv i soundbarens “sweetspot”.

Sonys HT-G700 er den bedste soundbar til prisen. Den medfølgende subwoofer sætter prikken over i'et

Sonys HT-G700 er den bedste soundbar til prisen. Den medfølgende subwoofer sætter prikken over i’et.

Design

Den kompakte soundbar fra Sony passer ind hvor som helt. Selvom basfrekvenserne klares af den eksterne subwoofer, fylder hele sættet ikke specielt meget. Med sit tynde (og kun 98 cm lange) kabinet, passer denne lydbar bedst sammen med fjernsyn på 49″ til 55″. Har du et større tv, bør du kigge nærmere på Sonos Arc.

Rent kosmetisk, er soundbaren både flot og stilet. Med sit mørke finish, passer den sammen med stort set de fleste fjernsn på markedet. På toppen af apperatet, finder du en række lettilgængelige touch knapper. Du kan bruge knapperne til at tænde for lydbaren, vælge input, skrue op og ned, og tilslutte bluetooth-enheder.

Øvrigt

Sony har helt droppet avancerede tilslutnings- og kontrolfunktioner på denne soundbar. Det har været med til at holde prisen nede, uden at gå på kompromis med lydkvaliteten. Du finder derfor hverken Wi-Fi eller en on-screen menu. De har dog inkluderet en fjernbetjening, hvorfra du kan styre lydstyrken, vælge presets osv.

At soundbaren er så enkel, ser vi som en feature der gør denne soundbar utrolig let at leve med. Den behøver hverken kalibrering eller specielt udformede rum for at fungere optimalt. Alt du skal gøre at placere den foran dit fjernyn, slutte den til, og læne dig tilbage og nyde et flot og bredt soundtrack til dine film eller serier.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

4. Sennheiser Ambeo

Den bedste 3D soundbar på markedet

Sennheiser Ambeo er den bedste 3D soundbar på markedet

Anbefalet placering: Væg/TV bord • Dekoder(e): Dolby Atmos, Dolby Digital Plus og TrueHD • Kanaler: 5.1.4 • Ekstern subwoofer: Nej • Tilslutninger: HDMI, Bluetooth og Wi-Fi • Andet: Chromecast • Nettovægt: 18,5 kg

Dette er et affiliate-link.

Sennheiser Ambeo er en stor soundbar! Det er der heldigvis en god grund til. Som den bedste i dens klasse, lover Sennheiser, at en enkeltstående Ambeo kan levere en fuld, virtuel 5.1.4-kanals oplevelse. Er du på jagt efter en overbevisende surround-soundbar, der kan spille højt og dybt, bør du bestemt give Ambeo et skud.

Lydbillede

Sennheiser Ambeo har en kraftfuld og veldefineret bas, et klart og tydeligt lydbillede i de lyse frekvenser, og er, med forskellige presets til både film, tv og musik, en soundbar der kan komme godt rundt i alle kanterne.

Soundbaren råder over en forstærker på hele 500 watt, som leverer rendyrket power til de 13 højttalere som er bygget ind i systemet. Lydbaren understøtter både Dolby- og DTS-teknologierne og kan endda lave stereo og 5.1-kanals indhold om til det Sennheiser kalder en “3D Sound Experience”.

Ambeo’en har tre forskellige 3D-presets (Light, Standard og Boost) og skuffer bestemt ikke, når vi snakker en omsluttende 3D-oplevelse. Selv på den laveste 3D-setting, formår soundbaren at kaste lyden flot og præcist rundt i lokalet. Det eneste der kan være overladt lidt til fantasien, er den helt dybe rungen i gulvet.

Når det er sagt, så er det overordnede lydbillede fintunet ned til mindste detalje. Tale bliver aldrig overdøvet af dybe frekvenser, og dét selvom lyden altid er fyldig og tilfredsstillende.

Leder du efter en soundbar der også er god til musik, er Sennheisers Ambeo et fortræffeligt valg. Bassen har et godt “punch”, og resten af frekvensområdet er bredt og velbalanceret uden nogensinde at blive for meget.

Soundbarens 3D-presets kaster lyden realistisk rundt i rummet

Soundbarens 3D-presets kaster lyden realistisk rundt i rummet.

Design

Denne soundbar er, helt klart, den tungeste i vores test. Med en vægt på små 20 kilo, har denne lydbar enten brug for en solid overflade eller Sennheisers stærke vægophæng, der koster omkring 450 kr. ekstra.

Højttalerenhederne er stilfuldt gemt væk bag et mørkt stofgitter. Foran på soundbaren sidder et lille LED-display, der giver et godt overblik over dine indstillinger. På toppen af højttaleren finder du et kontrolpanel, hvorfra du kan justere lydstyrken, skifte imellem presets, vælge inputs, og en masse andet brugbart.

Øvrigt

Ambeo soundbaren skal forbindes til dit tv med et HDMI- eller et optisk kabel. Gennem HDMI-stikket, kan du nyde glæde af den indbyggede ARC-funktion. Det giver dig kontrol over soundbaren fra tv’ets fjernbetjening.

Sennheisers populære 3D soundbar har både ethernet og bluetooth. Det gør det til en leg at tilslutte mobilen og andre eksterne lydenheder. På toppen af lydbaren, finder du et NFC (Near-Field Communication) område, hvor du bare skal swipe for at etablere bluetooth-forbindelsen. Det er super smart, og sparer en masse tid.

Hvis du installerer “Sennheiser Smart Control App” på din telefon, får du adgang til ekstra funktionalitet. Når først appen er forbundet til din soundbar, kan du fintune alle de indbyggede presets ved hjælp af en equalizer.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

5. Sonos Beam (Gen 2)

Den smarteste soundbar på vores liste

Sonos Beam er den smarteste soundbar på vores liste

Anbefalet placering: Væg/TV bord • Dekoder(e): Dolby Atmos • Kanaler: 3.0 • Ekstern subwoofer: Nej • Tilslutninger: HDMI, Bluetooth og Wi-Fi • Andet: AirPlay 2 og Amazon Alexa • Nettovægt: 2,8 kg

Dette er et affiliate-link.

Efterfølgeren til Sonos populære ”Playbar” er bestemt ikke nogen efternøler, selvom den både er mindre og billigere end sin forgænger. Med de overlegne streaming- og stemmestyringsmuligheder, har soundbaren så absolut ikke stået bagerst i køen dengang der blev langet funktioner over samlebåndet.

Lydbillede

Når vi snakker lyd, kan Sonos Beam prale af at være en ulv i fåreklæder. Selvom højttalerne er pakket ind i et lille, tyndt og let kabinet, formår de at levere en både dyb og tung bas, og på samme tid tydelig og sprød tale, der virkelig kan puste nyt liv i dit fjernsyn, hvis du synes stemmerne er lidt for tamme og dæmpede.

Soundbaren ”Beam” fra Sonos, vil imponere selv den mest audiofile i din omgangskreds. Lydbaren har en utrolig bred lyd, hvor man virkelig kan fornemme panoreringen fra højre til venstre i biljagter o. lign.

Når du modtager din Beam, er den fra fabrikken opsat med “Sonos Loudness” funktionen. Denne funktion gør, at soundbaren presser lydbilledet til det yderste. Det kan specielt høres i bassen. Nogle vil sige, at brugen af Loudness kan gå ud over de andre lyde i spekteret, og derfor kan du nemt slå funktionen fra efter behov.

Denne soundbar kan virkeligt spille højt. Det gælder både når det kommer til film og musik. Du skal ikke være bange for, at den lille af udseende lydbar ikke vil kunne flyde din dagligstue med lyd. For det kan den. Det kan du være sikker på. Især hvis du benytter dig at den førnævnte Loudness funktion.

Når du får soundbaren hjem, anbefaler Sonos at du benytter deres ”Trueplay” funktion. På dem måde, kan du tune lyden til det rum lydbaren skal stå i. Trueplay bruger mikrofonen i din iPhone til at måle og kalibrere din lyd, så du får den optimale oplevelse uden alt for store armbevægelser.

Sonos Beam er en kompakt men overraskende kompetent soundbar

Sonos Beam er en kompakt men overraskende kompetent soundbar.

Design

Sonos Beam er lille og let. Den kan placeres de fleste steder, og vil passe ind i nærmest alles stuer. Den er holdt i det velkendte Sonos design, og er stilfuld men dog stadig underspillet og diskret.

Alle standard features som lydstyrke, forrige/næste spor og play/pause kan styres fra touch knapperne på toppen af enheden. Det giver en nem betjening, som kun kan gøres nemmere, hvis du bruger stemmen.

Øvrigt

Det helt store samtaleemne omkring denne soundbar, er HDMI ARC-tilslutningen. Ved at bruge denne HDMI-tilslutning, kan du tilslutte lydbaren og styre dens lyd vha. fjernbetjeningen til dit fjernsyn.

Sonos Beam har en række trådløse tilslutningsmuligheder som Wi-Fi og Bluetooth. Tilslutter du soundbaren trådløst, slipper du for at trække grimme kabler rundt i din stue. De trådløse tilslutninger betyder også, at du kan bruge denne lydbar som en del af et multi-rums setup. Beam’en kan nemlig, uden videre, snakke sammen med dine andre Sonos-højttalere. På den måde, kan du afspille den samme lyd i alle dine rum.

De gængse streamingtjenester fra bl.a. Spotify og Apple Music er understøttet. Du kan selvfølgelig også spille musik fra din telefon, og AirPlay 2 gør det til en fornøjelse at tilslutte dine Apple-enheder men kun få klik.

Stemmestyringen på denne enhed er i en klasse for sig selv. Beam understøtter både Alexa, Google Assistant og Siri. Med 5 indbyggede ”far-field” mikrofoner, kan de digitale assistenter nemt hører dig selvom du står i den modsatte ende af stuen – også selvom der er fuldt drøn på hjemmebiografen eller fællessangen.

Vil du have mere stemmekontrol, skal du tilkoble en Amazon Fire TV Stick. Det åbner op for kommandoer som f.eks. ”Alexa, play Stranger Things”, som starter afspilningen af den populære serie på dit tv. Det forudsætter selvfølgelig, at du i forvejen abonnerer på en af de mange streamingtjenester som f.eks. Netflix.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

6. Sonos Playbase

Den bedste soundbase i 2022

Hvis du vil opleve noget anderledes skal du opleve Sonos Playbase

Anbefalet placering: TV bord • Dekoder(e): Dolby Digital • Kanaler: 3.1 • Ekstern subwoofer: Nej • Tilslutninger: Digital lydindgang (optisk lydkabel medfølger) og Ethernet • Andet: Spotify Connect • Nettovægt: 8,6 kg

Dette er et affiliate-link.

Sonos Playbase er en soundbase ud over det sædvanlige. Den er perfekt til musik, den forbedrer lyden på dit fjernsyn markant, og så er designet radikalt anderledes ift. hvad de fleste er vant til. Er der plads under dit tv, vil denne super tynde, for ikke at nævne solide, “soundbar” virkelig sætte skub i lyden derhjemme.

Lydbillede

Sonos Playbase kan virkeligt fylde et rum op med flot og fyldig lyd. Soundbasen leverer en dyb, defineret bas og har mellemtone- og diskantenheder, der kan afspille klare og tydelige stemmespor når det er nødvendigt.

På grund af “soundbarens” store overfladekontakt til dit tv-bord, skaber Playbasen en baslyd, der tangerer den gulvrystende filmoplevelse, vi kun havde forventet af et system med en fysisk subwoofer. Denne enhed kan med lethed fylde hele din stue med lyd, hvad enten det gælder film, tv-indhold eller musik.

Rent lydmæssigt, har Sonos, med deres Playbase, lavet en “soundbar” som andre soundbare i dens prisklasse har svært ved at konkurrere imod. Som med alle deres tv-fokuserede produkter, gør denne soundbase nemlig brug af Sonos Trueplay. Det betyder at du, vha. din iOS-enhed, kan kalibrere lyden så den passer til dit rum.

Selve kalibreringen foregår ved, at Playbasen udsender en masse forskellige lyde, imens du bevæger dig rundt i rummet. Din iPhone eller iPad opfanger så lydende, og Trueplay-appen kalibrerer derefter din soundbar. Det kan føles lidt tosset, men det er det hele værd! Bassen bliver mere fyldig og selve lydbilledet bliver bredere.

Skal du høre musik i flere rum, kan du glæde dig over, at denne soundbase fra Sonos kan indgå i dit multi-rums setup. Du skal dog være opmærksom på, at denne type setup indfører en smule forsinkelse på lydsporet. Hvis du leder efter en ægte surroundoplevelse med denne “soundbar”, anbefaler vi at du finder et par brugte Sonos Play:1-højttalere. Disse enheder kan nemlig parres direkte med Playbasen for en forsinkelsesfri afspilning.

Soundbasen skaber en dyb og veldefineret bas med sin store kontaktflade

Soundbasen skaber en dyb og veldefineret bas med sin store kontaktflade.

Design

Som du sikkert allerede har luret, har Sonos Playbase et noget anderledes design end de andre soundbars på vores liste. Denne playbase er nemlig beregnet til at stå direkte under dit fjernsyn. På den måde optager den ikke ekstra plads foran tv’et eller på væggen. Det er noget de fleste indretningsmindede fruer godt kan lide.

Selvom Playbasen har et stort overfladeareal, er den stadig på den mindre side. Med et mål på kun 5,75 cm i højden, kommer du hurtigt til at glemme, at Playbasen overhovedet står under dit tv. Lige indtil du sætter en film (eller andet indhold) på. I det lille kabinet har Sonos nemlig klaret at presse hele seks mellemtone- og tre diskantenheder, samt en enkelt subwooferenhed ind. Enhederne har hver sin amp for mest mulig effekt.

På toppen af denne “soundbar”, lige over Sonos logoet på fronten, finder du tre touch-knapper. Den midterste styrer play/pause-funktionen, mens den hhv. højre og venstre knap skruer op eller ned for lydstyrken. Ønsker du mere kontrol, kan resten af Playbarens funktioner styres fra Sonos appen på din telefon.

Øvrigt

Overvejer du at købe denne “soundbar”, skal du være opmærksom på, at denne enhed ikke har mulighed for at blive tilsluttet via HDMI. Det bør dog ikke afskrække dig, så længe dit fjernsyn råder over en optisk udgang.

Playbaren kan også afspille lyd fra dit hjemmenetværk, enten over Wi-Fi eller ethernet. En kablet forbindelse tillader afspilning af ukomprimeret audio. Men ønsker du ikke at trække et netværkskabel rundt i suen, taber du ikke det helt store ved at gå trådløs. Du kan streame musik fra Sonos appen eller over Spotify Connect.

Den flade “Soundbar” fra Sonos kommer ikke med sin egen fjernbetjening. Skal du rette på lydstyrken i en fart, og har du ikke din telefon ved hånden, kan du opsætte soundbaren til at modtage signaler fra fjernbetjeningen der hører til dit fjernsyn. Det kræver en smule opsætning, men når først det er oppe at køre, kører det bare!

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

Værd at vide om soundbars

I denne sektion, finder du en lang række brugbare informationer omkring soundbars. Du kan bl.a. læse mere om, hvordan du vælger den bedste soundbar i 2022. Er du allerede klar til at vælge? Se vores soundbar test.

Hvad er en soundbar?

En soundbar er en ekstern højttalerenhed, der giver dine fjernsynsoplevelser en større og bedre lyd. Det er på grund af de tynde fladskærme, at markedet for ekstra lyd er eksploderet. Tynde fladskærme byder nemlig ikke på en specielt god lydoplevelse, da de ikke har plads til specielt mange højttalerenheder.

Soundbaren er ikke begrænset på samme måde. Derfor, er en soundbar en rigtig god løsning, hvis du gerne vil have mere drøn på lyden fra dit tv. De bedste soundbars skal enten hænges på væggen, eller stilles på et bord, under/foran fladskærmsfjernsynet. De fleste soundbars er kompakte, æstetisk pæne, og vellydende enheder.

Hvorfor vælge en soundbar?

Hvis du elsker at fordybe dig i gode film eller nervepirrende serier, så ved du sikkert også, at lyden ofte er den halve fornøjelse. For hurtige biljagter, store eksplosioner og flyvende Star Destroyers fungerer ganske enkelt bedst, hvis der er en ordentlig dybde (bas) i lydbilledet. Noget som tidens fjernsyn bestemt mangler.

Ser du mange film eller serier, bør du derfor vælge en af de følgende soundbar konfigurationer:

Foretrækker du programmer med mere tale, såsom tv-nyhederne eller et godt quiz-program, er der stadig god grund til at vælge en soundbar til at erstatte de indbyggede højttalere i din fladskærm.

For selvom dine yndlingsudsendelser ofte ikke nyder glæde af en dybere bas, som når det f.eks. gælder film, vil en af de mange soundbars fra vores soundbar test forbedre din lydoplevelse markant: Tale bliver mere tydelig, og de mange små og fine detaljer i lydbilledet træder frem. Der er en verden til forskel ift. en fladskærm alene.

Skal du se film, er Sonos Sub den eneste subwoofer, der passer til den bedste soundbar i vores test (Sonos Arc)
Skal du se film, er Sonos Sub den eneste subwoofer, der passer til den bedste soundbar i vores test (Sonos Arc).

Hvordan vælger du den bedste soundbar?

Du skal tænke dig grundigt om, inden du investerer i en soundbar til din fladskærm. Der findes nemlig mange forskellige mærker, modeller og konfigurationer, så det er nemt at komme til at købe noget forkert.

Så hvad skal du tænke over, inden du køber en ny soundbar? Vi har lavet en liste til dig med fem af de vigtigste spørgsmål og overvejelser, når det gælder valget af den bedste soundbar til lige netop din situation.

1. Hvor skal soundbaren placeres?

Placeringen af dit fjernsyn, og hvor meget plads du har rundt om det, kommer langt hen ad vejen til at diktere, om du skal vælge en soundbar eller en soundbase. De fleste soundbars er bygget til både at kan hænges på en væg eller placeres på et tv-bord. En soundbase skal altid placeres direkte under fjernsynets fod eller fødder.

En soundbar er nem at installere. Så længe du sørger for, at soundbaren er placeret lige under dit fjernsyn, er der ikke meget mere at rafle om. Står dit tv på et bord, kan soundbaren sagtens ligge på samme bord. Hvis du selvfølgelig har plads på bordet. Kniber det med pladsen, kan en soundbase være den rette løsning.

Hænger fjernsynet på væggen, har du lidt flere muligheder mht. placeringen af din soundbar. Mange synes, at det ser pænt ud, hvis soundbaren også kommer op at hænge på væggen. Og andre har det bedre med at holde deres vægge omkring fjernsynet helt frie for forstyrrende elementer. De stiller ofte soundbaren på et bord.

En soundbar kan placeres i selv de mest kompakte og stilrene setups

En soundbar kan placeres i selv de mest kompakte og stilrene setups.

Gode råd til soundbarens placering

Har du kun plads til at hænge din soundbar op ovenover fjernsynet, kan det sagtens lade sig gøre. Lydbilledet bliver dog ikke lige så realistisk, som hvis soundbaren var korret placeret foran dit fjernsyn.

Hvis du placerer en soundbase direkte under foden/fødderne på dit fjernsyn, bliver fjernsynet hævet med et par centimeter. Det giver måske sig selv, men der er alligevel noget du skal huske: Dit tv kommer til at optage mere plads i højden, og din synsvinkel på selve skærmen vil også ændre sig en lille smule.

2. Hvor stor skal soundbaren være?

Hvis dit mediesetup skal se helt strømlignet ud, må din nye soundbar helst ikke være længere end bredden på dit fjernsyn. I den perfekte verden, er soundbaren præcis lige så lang som fjernsynet er bredt.

Men du kan uden problemer parre en hvilken som helst størrelse soundbar med et hvilket som helst størrelse fjernsyn. Så hvor stor din nye soundbar skal være, bør være en plads- og præferencemæssig beslutning.

3. Skal soundbaren være aktiv eller passiv?

En passiv soundbar skal bruge en ekstern forstærker for at kunne fungere. De bedste passive soundbars har bedre højttalerenheder end de bedste aktive, men koster så også flere penge. Dertil kommer investeringen i en god højttalerforstærker, samt den ekstra tid du skal bruge på at forbinde det hele med hinanden.

En aktiv soundbar kommer med forstærkeren indbygget fra fabrikken. En aktiv soundbar er klart det bedste valg for langt de fleste. Derfor, finder du kun aktive soundbars i vores soundbar test. Mere end forstærkeren, har aktive soundbars også en indbygget kanalprocessor. Kanalprocessorens opgave er at fordele lyden ud til soundbarens forskellige, indbyggede højttalerenheder.

I de fleste tilfælde, skal du købe en aktiv soundbar. Den eneste situation, hvor passive soundbars skal komme på tale, er når de skal bruges i skræddersyede installationer eller i den seriøse hjemmebiograf.

Den bedste soundbar for de fleste er af den aktive type. Passive soundbars kan bruges til mere specifikke formål

Den bedste soundbar for de fleste er af den aktive type. Passive soundbars kan bruges til mere specifikke formål.

4. Hvor mange kanaler skal soundbaren have?

Soundbarens lydkanaler kan ses på som individuelle højttalere. De fleste nye film og serier har gerne fem eller flere seperate lydspor indkodet i kildematerialet. De fem mest anvendte lydkanaler er: højre og venstre front, centerkanalen, samt højre og venstre bag. Før i tiden, krævede et så detaljeret lydbillede et stort setup.

Det specielle ved de moderne soundbars er, at alle kanalerne nu bliver gengivet af den samme enhed. Jo flere kanaler din soundbar kan gengive, jo mere realistisk en oplevelse kan den præstere. Bare husk på, at skal du have flere kanaler, koster det flere penge. Så køb kun en soundbar med dét antal kanaler du har brug for.

Det skal dog nævnes, at en soundbar aldrig vil kunne erstatte et “ægte” surroundanlæg. Du kan læse mere om mulighederne for at bruge din soundbar som et ægte surroundanlæg længere nede i artiklen.

5. Hvilke tilslutningsmuligheder har du brug for?

Nutidens moderne soundbars kommer med et væld af tilslutningsmuligheder. Her er de vigtigste:

HDMI ARC

Med HDMI ARC (Audio Return Channel), kan du bruge din nye soundbar sammen med din fladskærms øvrige tilsluttede enheder. Det kan f.eks. være sammen med Blu-ray afspilleren eller spillekonsollen.

HDMI ARC er standard i langt de fleste fjernsyn og soundbars på markedet. Så længe apparatet understøtter HDMI 1.4, burde du kunne bruge ARC i dit setup. Kig på specifikationerne en ekstra gang for at være sikker.

Bluetooth

Bluetooth er en trådløs teknologi, der forbinder to enheder, så de kan udveksle data med hinanden. Er din nye soundbar udstyret med Bluetooth, kan du streame musik til den fra din computer, mobil eller tablet.

Wi-Fi og Ethernet

Wi-Fi er en trådløs teknologi, der har en lægere rækkevidde end f.eks. Bluetooth. Wi-Fi gør det muligt for din soundbar at tilslutte sig dit hjemmenetværk. På den måde, kan du streame musik fra den ene ende af huset til den anden. Du kan også spille den samme musik i hele huset, hvis du har et “multi-room” setup.

Ethernet giver dig de samme muligheder som Wi-Fi, men over en kablet forbindelse. En Ethernet forbindelse er gerne mere stabil og kan være at foretrække, hvis det trådløse signal i huset er for svagt.

Den optiske port

Den optiske port bruger en lysstråle til at sende de digitale lydsignaler fra dit fjernsyn ind i din soundbar. Den optiske forbindelse giver den bedste lydkvalitet, men det optiske kabel er ofte ret skrøbeligt. Kablet er nemlig lavet af glas. Et enkelt bøj eller knæk og kablet er ødelagt eller stærkt forringet.

USB inputs

Du kan bruge USB porten på din soundbar til at tilslutte en ekstern harddisk (eller USB-nøgle), der indeholder hele dit lydbibliotek. På den måde, kan soundbaren spille musik uden nogen form for trådløs forbindelse.

Den mest benyttede port på en soundbar er HDMI-indgangen. Husk altid at bruge et godt og solidt HDMI-kabel

Den mest benyttede port på en soundbar er HDMI-indgangen. Husk altid at bruge et godt og solidt HDMI-kabel.

Brug din soundbar som et musikanlæg

Selvom din nye soundbar, først og fremmest, skal bruges til film og serier, kan den også bruges til andre formål. Du kan f.eks. bruge den til at afspille musik, næsten som var det en hvilken som helst anden højttaler.

For hvis du skal spille musik på din soundbar fra din computer, mobil eller tablet, skal disse, normaltvist, kobles til soundbaren via en Bluetooth-forbindelse eller over Wi-Fi/Ethernet. Heldigvis, har alle moderne soundbars, inkluderet de anmeldte i vores soundbar test, mindst én af disse teknologier med sig fra fabrikken.

På ældre soundbars, der hverken har Bluetooth, Wi-Fi eller Ethernet, finder du ofte en aux-indgang. Har du en mobiltelefon eller tablet med høretelefonudgang, kan du forbinde den til aux-indgangen via et aux-kabel.

Brug din soundbar som et ægte surroundanlæg

De bedste soundbars på markedet kan levere en “simuleret surroundsound”. Det betyder, at en enkeltstående soundbar, der har teknologien til det, kan gengive en bredere og mere omsluttende lyd ift. en stereo soundbar.

Er den simulerede surroundsound ikke ægte nok for dig, bør du investere i en soundbar, hvor der enten følger et sæt surround-højttalere med fra forhandleren, eller hvor dine egne baghøjttalere kan tilsluttes.

På den måde, får du det bedste af begge verdener: et ægte surroundsystem med et omsluttende lydbillede, og soundbarens brede vifte af tilslutningsmuligheder og advancerede funktioner.

Vi ved godt, at det kan koste lidt mere at købe en soundbar med surround-funktionalitet. Men er du typen, der ser mange film og serier, er det helt klart den ekstra smule penge værd. Ser du derimod mest programmer som f.eks. TV2 News og Hammerslag, vil surroundsound ikke gøre den store forskel.

Hvis du vil have ægte surroundsound, bør du købe Samsung HW-Q810A og et sæt kvalificerede baghøjttalere

Hvis du vil have ægte surroundsound, bør du købe Samsung HW-Q810A og et sæt kvalificerede baghøjttalere.

Tjek tilslutningen på din soundbar

Der er flere forskellige måder, du kan tilslutte din soundbar til din fladskærm på. De mest udbredte er HDMI ARC (Audio Return Channel) og Bluetooth. Begge løsninger giver dig mulighed for at styre din soundbar via dit tv. Dermed bliver den en integreret del af dit set-up og kræver ikke endnu en fjernbetjening. Bluetooth giver desuden den fordel, at du kan afspille musik på soundbaren, direkte fra din smartphone eller computer.

Er den bedste soundbar med eller uden kabler?

En soundbar fås både med og uden kabler. Og der er både fordele og ulemper ved begge dele. Så i den sidste ende, afhænger det meget af, om du foretrækker en trådløs model eller én hvor der lige skal trækkes et par ledninger. Der kan naturligvis være flere faktorer, der har indflydelse på dette.

Blandt andet, hvor din fladskærm er placeret og hvor mange kabler der er mulighed for at trække – og gemme, hvis du ikke ønsker at de skal være alt for synlige.

Derudover er der nogle klare fordele ved begge typer:

Fordelen ved at vælge en trådløs soundbar er, at den er nem at sætte op og forholdsvist nemt kan flyttes fra et rum til et andet, hvis du f.eks. en fredag aften skal se en god gyserfilm i soveværelset. Og så er der naturligvis den åbenlyse fordel, at der ikke er nogle, kabler der ligger og flyder eller som skal skjules. En soundbar med kabler giver til gengæld en mere stabil lyd, og så er den ofte også lidt billigere end de trådløse modeller.

Få fantastisk lyd i hele hjemmet

Vil du have god lyd andre steder end lige omkring dit fjernsyn? Og bruge din soundbar til andet og mere end lige tv? Så kan du lave dit eget multiroom-system ved at koble din soundbar sammen med andre trådløse lydenheder rundt om i hjemmet.

Der kan kobles lige så mange enheder på, som du har behov for, og på den måde kan du høre musik i stuen imens din kæreste lytter til en lydbog i soveværelset. Og holder du fest, kan du spille den samme musik i samtlige rum, hvor der er en enhed tilsluttet.

På den måde får du ikke blot super lyd, når du ser fjernsyn – men også mulighed for at høre musik, radio eller andet i hele hjemmet, når du ikke lige ser tv. Det er ikke alle soundbars der har mulighed for multiroom.

Vær derfor opmærksom på specifikationerne, hvis du ønsker at benytte dig af denne feature!

Gå efter udseendet når du vælger soundbar

Når du har fået styr på alle de tekniske overvejelser, kan det være værd lige at overveje stil og design af din kommende soundbar. For udover at den naturligvis skal kunne levere en fantastisk lyd, så må den, for langt de fleste, også gerne matche både fladskærm og den øvrige indretning.

Har du f.eks. et 42 tommer tv, giver det bedst mening at vælge en soundbar, der matcher størrelsen nogenlunde, ligesom det kan være en idé at vælge en soundbar i samme farve og stil som fjernsynet. Heldigvis findes der et væld af forskellige modeller. I alle tænkelige størrelser og udformninger.

Nogle er store, andre er små. Nogle er firkantede, mens andre har rundede kanter. Nogle er helt enkle, mens andre er i et mere eksklusivt design.

Hvad skal en soundbar koste?

Som med så mange andre ting indenfor området ”forbrugerelektronik”, så hænger pris og kvalitet ofte sammen. Og det gælder ikke mindst, når du skal vælge soundbar.

Du kan naturligvis være heldig at finde et godt tilbud på en virkelig god soundbar.

Men som udgangspunkt giver det ikke meget mening at opgradere lyden på tv’et, hvis man ikke er villig til at ofte det, det koster, reelt at forbedre lyden.

Ønsker du bedre lyd, så kræver det altså at du er klar til at betale lidt ekstra for det.