Soundbar test:
Hør den bedste soundbar i 2020

Elektronik » TV & HiFi
Senest opdateret 21. Juli 2020

Soundbar test:
Hør den bedste soundbar i 2020

Elektronik » TV & HiFi | Senest opdateret 21. Juli 2020

Soundbar test hør den bedste soundbar

Kilde: Sonos

Er du træt af kedelig lyd, når du ser fjernsyn? Lyder eksplosionerne i årets store blockbuster mest af alt som et hult drøn? Og mangler dit yndlingsband kant, når du hører musik fra dit fjernsyn? Så er der heldigvis hjælp af hente med en soundbar. Men hvilken soundbar skal du vælge for at komme den tamme lyd til livs? Læs med her og se også vores soundbar test af de bedste på markedet netop nu.

Der er sket meget på tv-fronten. De tider er forbi, hvor en fjernsynsskærm ragede en halv meter ud fra væggen i stuen. I stedet er vores skærme blevet tyndere og tyndere, og mere og mere strømlinede. Et tv er nemlig ikke længere kun noget man skal se på, når det er tændt. Det skal også være til at holde ud at se på, når det er slukket.

Ofte betyder denne prioritering af design, at man må gå på kompromis med lyden. For der er ganske enkelt ikke plads til meget subwoofer i en skærm på bare få millimeter. Men det er der heldigvis råd for! Og det uden det behøver at ændre voldsomt på hverken udseendet eller placeringen af dit tv.

Få overblik over de bedste soundbare i 2020

Sonos Beam

Soundbar test - Sonos Beam
Anbefalet placering: Væg el. TV bord Dekoder(e): Dolby Digital Kanaler: 2.1 Ekstern subwoofer: Nej Tilslutninger: HDMI, Ethernet, Fast Ethernet og Wi-Fi Andet: AirPlay 2 og Amazon Alexa Vægt: 2,8 kg
Dette er et affiliate-link.

Samsung HW-Q90R

Soundbar test - Samsung HW-Q90R
Placering: Væg el. TV bord + gulv Dekoder(e): Dolby Atmos og DTS:X Kanaler: 7.1.4 Ekstern subwoofer: Ja Tilslutninger: HDMI, Bluetooth og Wi-Fi Andet: Spotify Connect og Amazon Alexa Vægt: 8,8 + 9,8 (sub) kg
Dette er et affiliate-link.

Sony HT-X8500

Soundbar test - Sony HT-X8500
Anbefalet placering: Væg el. TV bord Dekoder(e): Dolby Atmos og DTS:X Kanaler: 2.1 Ekstern subwoofer: Nej Tilslutninger: HDMI og Bluetooth Andet: Sony S-Force Pro Surround og ARC Vægt: 3,8 kg
Dette er et affiliate-link.

Sony HT-ST5000

Soundbar test - Sony HT-ST5000
Placering: Væg el. TV bord + gulv Dekoder(e): Dolby Atmos og DTS:X Kanaler: 7.1.2 Ekstern subwoofer: Ja Tilslutninger: HDMI, Bluetooth og Wi-Fi Andet: Sony S-Force Pro Surround og ARC Vægt: 8,2 + 14,1 (sub) kg
Dette er et affiliate-link.

Sonos Playbar

Soundbar test - Sonos Playbar
Anbefalet placering: Væg el. TV bord Dekoder(e): Dolby Digital Kanaler: 2 Ekstern subwoofer: Nej Tilslutninger: HDMI, Ethernet, Fast Ethernet og Wi-Fi Andet: Internet radio Vægt: 5,4 kg
Dette er et affiliate-link.

Optimer lyden med en soundbar

Vil du have mere drøn på lyden på dit tv? Så kan en soundbar være løsningen. Fordelen ved en soundbar er, at den kan levere en klart bedre lyd end den lyd der er i højttalerne på en tv-skærm. Som navnet indikerer, er en soundbar til dit tv en ”bar” eller en ”stang” med lyd i. Den er derfor mest velegnet til at hænge på væggen – eller stille på et bord, hvis skærmen hænger på væggen. Det kommer naturligvis an på hvilket fjernsyns set-up du har.

Find den bedste soundbar til lige netop dit indhold

Men inden du investerer i den ene eller den anden form for ”ekstra lyd” til din fladskærm, bør du se på hvilket indhold du ser mest. Der er nemlig stor forskel på, hvordan de enkelte løsninger gengiver lyden fra det du ser. Elsker du en god film eller er du vild med serier, så ved du sikkert også at lyden ofte er den halve fornøjelse. For biljagter, eksplosioner, slagsmål og flyvende Star Destroyers fungerer ganske enkelt bedst, hvis der er en god bas i dit lydanlæg.

Det samme gælder også for musikfilm eller musikprogrammer, hvor store dele af lydbilledet også foregår i de lave frekvenser. Det giver næsten sig selv, at en spinkel soundbar ikke kan rumme den bas, der skal til for at skabe den ultimative filmoplevelse. Derfor kan du med fordel overveje at vælge en af følgende:

  • Soundbar med indbygget subwoofer – så alt er samlet et sted
  • Soundbar med ekstern subwoofer – så “subben” kan placere hvor du synes den fungerer bedst
  • Soundbar med mulighed for – på sigt – at tilslutte en ekstern subwoofer

Skal din nye soundbar bruges til andet end film og musik?

Foretrækker du programmer med mere tale, såsom nyheder eller quiz-programmer, kan du derimod sagtens undlade subwooferen. Her er der nemlig ikke helt det samme behov for dybe basgange, som når det gælder film eller serier. Du kan derfor sagtens få en glimrende opgradering af dit tv’s eksisterende lyd med en soundbar uden subwoofer.

Her vil lyden være lidt mere tynd og med en mere markant diskant. Hvor det nok ville virke generende i forbindelse med film, hvor lyden helst skal være fuld og dyb, er det faktisk helt perfekt, når det gælder programmer med snak. Og så kan du samtidig spare lidt på kontoen, da du ikke behøver investere større summer i en mere avanceret soundbar.

Den bedste soundbar er også et musikanlæg

Selv om en soundbar først og fremmest er beregnet til at bruge imens du ser tv, så kan den også bruges til andre formål. For eksempel til at afspille musik på til både hverdag og fest. Og uanset om du skal høre Thomas Helmig, Daddy Yankee, Beethoven eller Beatles, skal der en vis portion bas til, for at skabe den ultimative lydoplevelse.

Det kan derfor være en fordel med en soundbar der kan nogenlunde det samme, som hvis den skal bruges til film eller action-serier. Det vil sige der gerne skal være – eller i hvert fald være mulighed for tilslutning af – subwoofer.

Ønsker du at afspille musik på din soundbar ved hjælp af din computer, mobil eller tablet, skal disse, som et godt udgangspunkt, kobles til via Bluetooth. Tjek derfor om den soundbar du har udset dig, giver mulighed for dette. En soundbar med Bluetooth har desuden den fordel, at den fungerer lidt som en almindelig trådløs højttaler. Så du sagtens kan streame al din yndlingsmusik uden at skulle tænde for dit tv.

Du kan dog godt bruge din mobil eller tablet til at afspille musik på en soundbar der ikke har Bluetooth. Så skal du bare koble dem sammen på en anden måde, som for eksempel via et aux-kabel.

Vil du have en soundbar eller ægte ”surround”?

Størstedelen af de soundbars der er på markedet, har det man på dansk kan kalde for simuleret surroundsound. Fordelen ved dette er, at lyden ved hjælp af teknologiske “tricks”, kommer bredere ud og mere rundt i rummet – i stedet for at blive kanaliseret ud i lige linje, hvilket kan give en lidt endimensionel lyd.

Er det ikke helt nok surround for dig, kan du i stedet gå efter en soundbar, hvor der følger et sæt surroundsound højttalere med, eller hvor disse kan købes ved siden af.

På den måde får du et ægte surroundsound system, hvor lyden kommer fra alle sider. Det vil – alt andet lige – kunne give en mere ægte surroundsound end selv den bedst soundbar kan klare alene. Hvis din soundbar ikke allerede inkluderer surround højttalere, skal du være opmærksom på at vælge en med de nødvendige tilslutningsmuligheder.

Du skal dog være opmærksom på, at det kan koste lidt mere, for at opnå denne ekstra lydkvalitet. Hvad du skal vælge, afhænger altså lidt af din økonomi – men også af dine personlige behov. For foretrækker du f.eks. at se TV2 News og Hammerslag, så gør surroundsound ikke den store forskel.

Vil du derimod mærke surround-suset fra film og serier, så kan det være en investering, der er alle pengene værd.

Tjek tilslutningen på din soundbar

Der er flere forskellige måder, du kan tilslutte din soundbar til din fladskærm på. De mest udbredte er HDMI ARC (Audio Return Channel) og Bluetooth. Begge løsninger giver dig mulighed for at styre din soundbar via dit tv. Dermed bliver den en integreret del af dit set-up og kræver ikke endnu en fjernbetjening. Bluetooth giver desuden den fordel, at du kan afspille musik på soundbaren, direkte fra din smartphone eller computer.

Er den bedste soundbar med eller uden kabler?

En soundbar fås både med og uden kabler. Og der er både fordele og ulemper ved begge dele. Så i den sidste ende, afhænger det meget af, om du foretrækker en trådløs model eller én hvor der lige skal trækkes et par ledninger. Der kan naturligvis være flere faktorer, der har indflydelse på dette. Blandt andet, hvor din fladskærm er placeret og hvor mange kabler der er mulighed for at trække – og gemme, hvis du ikke ønsker at de skal være alt for synlige.

Derudover er der nogle klare fordele ved begge typer:

Fordelen ved at vælge en trådløs soundbar er, at den er nem at sætte op og forholdsvist nemt kan flyttes fra et rum til et andet, hvis du f.eks. en fredag aften skal se en god gyserfilm i soveværelset. Og så er der naturligvis den åbenlyse fordel, at der ikke er nogle, kabler der ligger og flyder eller som skal skjules. En soundbar med kabler giver til gengæld en mere stabil lyd, og så er den ofte også lidt billigere end de trådløse modeller.

Få fantastisk lyd i hele hjemmet

Vil du have god lyd andre steder end lige omkring dit fjernsyn? Og bruge din soundbar til andet og mere end lige tv?

Så kan du lave dit eget multiroom-system ved at koble din soundbar sammen med andre trådløse lydenheder rundt om i hjemmet. Der kan kobles lige så mange enheder på, som du har behov for, og på den måde kan du høre musik i stuen imens din kæreste lytter til en lydbog i soveværelset. Og holder du fest, kan du spille den samme musik i samtlige rum, hvor der er en enhed tilsluttet.

På den måde får du ikke blot super lyd, når du ser fjernsyn – men også mulighed for at høre musik, radio eller andet i hele hjemmet, når du ikke lige ser tv. Det er ikke alle soundbars der har mulighed for multiroom.

Vær derfor opmærksom på specifikationerne, hvis du ønsker at benytte dig af denne feature!

Gå efter udseendet når du vælger soundbar

Når du har fået styr på alle de tekniske overvejelser, kan det være værd lige at overveje stil og design af din kommende soundbar. For udover at den naturligvis skal kunne levere en fantastisk lyd, så må den, for langt de fleste, også gerne matche både fladskærm og den øvrige indretning.

Har du f.eks. et 42 tommer tv, giver det bedst mening at vælge en soundbar, der matcher størrelsen nogenlunde, ligesom det kan være en idé at vælge en soundbar i samme farve og stil som fjernsynet. Heldigvis findes der et væld af forskellige modeller. I alle tænkelige størrelser og udformninger. Nogle er store, andre er små. Nogle er firkantede, mens andre har rundede kanter. Nogle er helt enkle, mens andre er i et mere eksklusivt design.

Hvad skal en soundbar koste?

Som med så mange andre ting indenfor området ”forbrugerelektronik”, så hænger pris og kvalitet ofte sammen. Og det gælder ikke mindst, når du skal vælge soundbar. Du kan naturligvis være heldig at finde et godt tilbud på en virkelig god soundbar. Men som udgangspunkt giver det ikke meget mening at opgradere lyden på tv’et, hvis man ikke er villig til at ofte det, det koster, reelt at forbedre lyden.

Ønsker du bedre lyd, så kræver det altså at du er klar til at betale lidt ekstra for det.