Gamer skærm test: Få den bedste gamer skærm i 2022
Elektronik » Computer & IT
Senest opdateret 13. marts 2022
Elektronik » Computer & IT | Senest opdateret 13. marts 2022
Når det gælder gaming, er en kampklar skærm din vigtigste allierede. Skærmen er nemlig dit eneste vindue til de digitale slagmarker. Finder du den bedste gamer skærm til dit behov, skal du bare se, hvor hurtigt dine modstandere bukker under. Men hvordan vælger du den rigtige skærm? Du finder svaret i den her artikel.
Vi har samlet alle de informationer du skal bruge for at vælge rigtigt. Vi har også samlet de seks bedste gamer skærme i én stor gamer skærm test, så du hurtigt kan få bestilt din nye skærm. God fornøjelse med læsningen!
Læs mere om gamer skærme. Brug indholdsfortegnelsen.
Her finder du vores gamer skærm test
1. AOC AGON PD27
Den suverænt bedste gamer skærm i 2022
Størrelse: 27” (16:9) • Opløsning: 2560 x 1440 (QHD) • Paneltype: VA • Refresh Rate: 240Hz • Responstid: 1 ms (GtG) • Synkronisering: FreeSync Premium Pro • Tilslutninger: DisplayPort 1.4, HDMI 2.0 og USB 3.2
AOC AGON PD27 er den bedste gamer skærm på vores liste, fordi den både har et æstetisk design og en helt uovertruffen ydeevne. Skærmen viser flotte og livlige billeder og går aldrig på kompromis med hastighed eller reaktionsevne. AOC og Porsche Design ikke har sparet på noget, så alt ved denne skærm er helt exceptionelt!
Display og ydeevne
PD27 har et buet 27-tommer VA-panel med en flot opløsning på 2560 x 1440 (QHD), en refresh rate på op til 240Hz og en responstid på 1 ms (GtG). Gamer skærmens kontrastforhold er på 2500:1 og den skarpe bue på hele 1000R er ideel til fordybende gaming. Hvis du altså er til den slags.
Skærmen leverer fantastisk levende farver, fordi den dækker 100% af sRGB-farveskalaen. Sammen med den høje opdateringshastighed og en lav inputforsinkelse på kun 4 ms ved 240Hz, er du sikret en jævn og realistisk spilleoplevelse. Skærmen understøtter både FreeSync Premium Pro og G-SYNC Compatible. Så du får glæde af VRR (Variable Refresh Rate) uanset hvilket, kompatibelt, grafikkort du bruger.
Design og funktioner
I forhold til andre 27” gamer skærme, kræver AGON PD27 en smule mere plads på dit gamer bord. Det er det buede display og den unikke, ergonomiske stander der fylder lidt ekstra. Skærmen skal bruge omkring 30 cm fri plads mellem bordet og bagvæggen. Har du pladsen, er det det hele værd!
Skærmen inkluderer også en masse RGB over AOC’s FX Light Effect-system. Du kan aktivere 48 LED’er under skærmen, 19 LED’er hvor standeren møder skærmen, samt et AGON eller Porsche Design logo, som du kan få kastet ned på bordet foran skærmen. Hver enkelt lysafsnit kan konfigureres individuelt.
2. Gigabyte G27F
Den bedste gamer skærm til under 2.000 kr.
Størrelse: 27” (16:9) • Opløsning: 1920 x 1080 (FHD) • Paneltype: IPS • Refresh Rate: 144Hz • Responstid: 1 ms (MPRT) • Synkronisering: FreeSync Premium • Tilslutninger: DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 og USB 3.0
Hvis du leder efter den bedste gamer skærm til under 2.000 kr., er Gigabytes G27F det fortrukne valg iblandt konkurrencemindede gamere på budget. IPS-panelets responstid kan nemlig stå mål med selv de hurtige TN-paneler. Derudover, er G27F den bedste 144Hz gamer skærm i sin prisklasse, og langt mere end bare en billig budgetskærm. Også selvom skærmen “kun” er lavet af plastik.
Display og ydeevne
Gigabyte G27F har et stort 27-tommer IPS-panel med en opløsning på 1920 x 1080 (Full HD), en refresh rate på 144Hz og en responstid på kun 1 ms (MPRT). Kontrastforholdet er 1000:1, ligesom de andre IPS-paneler i vores gamer skærm test. Da skærmen er 1080p, får du mange FPS ud af de fleste PC’ere.
Gamer skærmen fra Gigabyte dækker hele 135% af sRGB-farveskalaen og kan vise ekstremt flotte, livlige og virkelighedstro farver. Den lave responstid og en inputforsinkelse på kun 6 ms er ret sjældne specifikationer i denne prisklasse. Desuden, håndterer G27F både FreeSync Premium og G-SYNC Compatible standarderne.
Design og funktioner
Da G27F bruger et IPS-panel, har det været muligt for Gigabyte at lave displayet helt fladt. Gamer skærmen har derfor ikke brug for meget plads. Selvom foden på det medfølgende skærmstativ godt kan virke lidt bred, får du ingen problemer med at placere skærmen på et mindre skrivebord.
Skærmstanderen har de mest nødvendige ergonomi-funktioner og kan både vippe og dreje. Hvis du har brug for mere ergonomi, kan du altid købe en stander med flere funktioner. Skærmen er nemlig kompatibel med VESA-standarden. Den medfølgende standers funktioner er dog nok for de fleste.
3. ASUS ROG Swift PG259QN
Den bedste gamer skærm til eSportsudøvere
Størrelse: 25” (16:9) • Opløsning: 1920 x 1080 (FHD) • Paneltype: IPS • Refresh Rate: 360Hz • Responstid: 1 ms (GtG) • Synkronisering: Native G-SYNC • Tilslutninger: DisplayPort 1.4, HDMI 2.0 og USB 3.0
Med en vild opdateringshastighed på 360Hz, banker ROG Swift PG259QN sine konkurrenter af banen. Er du professionel gamer, eller vil du gerne være det, er denne gamer skærm dit bedste valg. For skærmen er bygget med hastighed for øje og får selv 240Hz skærme til at virke langsomme. Som altid, når det gælder gaming gear fra ROG, er byggekvaliteten i absolut topklasse. Er du seriøs omkring din gaming, er det her skærmen for dig!
Display og ydeevne
ROG Swift PG259QN har et 25” IPS-panel med en opløsning på 1920 x 1080, en ekstremt høj refresh rate på ustyrlige 360Hz og en responstid på kun 1 ms (GtG). Kontrastforholdet er på 1000:1, som de fleste andre IPS-skærme på markedet. Skærmen understøtter derudover også HDR10.
PG259QN kommer kalibreret fra fabrikken og dækker 97% af sRGB-farveskalaen. De resterende tre procent, lægger du ikke mærke til, når først kampen bliver fløjtet i gang. Inputforsinkelsen er helt nede på 2 ms, hvilket gør PG259QN til den hurtigste gamer skærm til dato. Skærmen understøtter også FreeSync.
Design og funktioner
Swift PG259QN er, på trods af de flotte specifikationer, ikke overdrevet stor. Skærmen er faktisk mindre end de fleste andre gamer skærme i dens klasse. Basen på foden er holdt i et specielt Helix-design, som godt kan virke en smule bred. Men du kan stadig have dit gamer udstyr, eller et tastatur, liggende foran skærmen.
På skærmens bagside, finder du et stort, RGB-oplyst ROG-logo, som kan bruges med andet ROG-udstyr over Aura Sync. Noget eSportsudøvere finder tiltalende ved denne gamer skærm, er de ergonomiske indstillinger. Skærmen kan både justeres i hældningen, drejes, svinges fra portræt- til landskab-mode og justeres i højden.
4. Gigabyte G27Q
Den bedste gamer skærm med FreeSync
Størrelse: 27” (16:9) • Opløsning: 2560 x 1440 (QHD) • Paneltype: IPS • Refresh Rate: 144Hz • Responstid: 1 ms (MPRT) • Synkronisering: FreeSync Premium • Tilslutninger: DisplayPort 1.2, HDMI 2.0 og USB 3.0
Gigabyte G27Q er en fremragende gamer skærm, der tilbyder funktioner fra øverste hylde, til en pris hvor alle kan være med. Skærmen er hurtig nok til selv de mest konkurrencemindede gamere og har både skarpe farver og hurtige reaktionstider. Du sparer penge ift. konkurrenterne og får samtidig en solid og robust pc skærm.
Display og ydeevne
Gigabytes G27Q har et 27-tommer IPS-panel med en opløsning på 2560 x 1440, en refresh rate på 144Hz og en responstid på 1 ms (MPRT). Kontrastforholdet er på 1000:1 og skærmen har support for DisplayHDR 400. Det kommer dog meget an på spiltitlen, hvorvidt du kan bruge denne funktion.
G27Q er kalibreret til gaming, dækker 120% af sRGB-farveskalaen og er yderst farverig for en skærm i denne prisklasse. Den lave inputforsinkelse på 4 ms ved 144Hz og understøttelse af både AMD’s FreeSync Premium og NVIDIA’s G-SYNC Compatible gør Gigabyte G27Q til en vildt kompetent gamer monitor.
Design og funktioner
G27Q er både tynd og slank og optager ikke meget plads på dit bord. Dog har standeren nogle store og brede fødder, som godt kan forhindre, at du har dit gamer udstyr liggende foran skærmen. Der er lidt plads mellem fødderne, hvor du kan placere små genstande som f.eks. plastikfigurer eller en lille mus.
Den medfølgende stander gør et vildt godt stykke arbejde, når det gælder om at holde skærmen oprejst. Det eneste sted hvor Gigabyte måske har sparet er på de ergonomiske funktioner, som kun strækker sig til vippe- og højdejustering. Det er heldigvis rigeligt for langt de fleste gamere.
5. ASUS ROG Strix XG27AQ
Den bedste gamer skærm i 1440p (2K)
Størrelse: 27” (16:9) • Opløsning: 2560 x 1440 (QHD) • Paneltype: IPS • Refresh Rate: 170Hz • Responstid: 1 ms (GtG) • Synkronisering: G-SYNC Compatible • Tilslutninger: DisplayPort 1.2, HDMI 2.0 og USB 3.0
ASUS ROG Strix XG27AQ prioriterer hastighed over alt andet. Du bør, helt klart, vælge denne skærm, hvis du ønsker en hurtig og adræt gamer skærm, der samtidig byder på levende farver i 1440p. Som vi kan forvente af et ROG-produkt, er kvaliteten på XG27AQ i topklasse. Både valget af materialer og det gennemførte design sikrer, at den her gamer monitor vil holde mange år ud i fremtiden.
Display og ydeevne
ROG Strix XG27AQ har et lækkert 27” IPS-panel med en opløsning på 2560 x 1440, en opdateringshastighed på 170Hz (overclocket) og en Grå-til-Grå responstid på kun 1 ms. Kontrastforholdet er begrænset til 1000:1, som på de andre IPS-skærme i vores gamer skærm test. Skærmen er klar til DisplayHDR 400.
Strix XG27AQ dækker 100% sRGB og kommer kalibreret direkte fra producenten. Inputforsinkelserne er på kun 4 ms ved 170Hz, og skærmen understøtter både G-SYNC Compatible og FreeSync via DisplayPorten. Så bruger du HDMI-portene, er du altså ”begrænset” til 144Hz og FreeSync.
Design og funktioner
Gamer skærmen fra ASUS ROG er lidt større end de fleste skole- og kontorskærme på markedet. Så for at få plads til den unikke Helix-fod på dit skrivebord, skal du mindst have 25 cm mellem bordet og væggen. Der er fuld support for Aura Sync, så du nemt kan matche farven på ROG-logoet med resten af dit setup.
Den medfølgende stander tilbyder gode muligheder for ergonomi og kan både vippe, dreje, roterer, hæves og sænkes efter behov. Standeren kan godt virke en smule stor, men størrelsen sikrer, at din spritnye skærm står sikkert og solidt plantet på bordet. En mindre VESA-stander kan også tilkøbes.
6. Samsung Odyssey G7
Den bedste gamer skærm på 32”
Størrelse: 32” (16:9) • Opløsning: 2560 x 1440 (QHD) • Paneltype: VA • Refresh Rate: 240Hz • Responstid: 1 ms (GtG) • Synkronisering: FreeSync Premium Pro og G-Sync Compatible • Tilslutninger: DP 1.4, HDMI 2.0 og USB3
Samsung Odyssey G7 er en gamer skærm fra helt forrest i feltet. Skærmen tilbyder en stærk gamingoplevelse, der eksploderer henover det lynhurtige 240Hz panel. Med G7, får du også en af de bedste HDR-oplevelser på markedet. Hvis dine spil altså understøtter det. Byggekvaliteten er helt i top, og skærmen kommer derfor til at stå ultrastabilt på dit skrivebord. Hvis du har pladsen (og budgettet), skal du have den her skærm!
Display og ydeevne
Odyssey G7 har et stort 32” QLED SVA-panel med en opløsning på 2560 x 1440, en refresh rate på 240Hz og en ultra lav responstid på 1 ms (GtG). Skærmen har et kontrastforhold på 2500:1 og er derfor certificeret til at kunne klare DisplayHDR 600. Det er altså den bedste HDR-skærm på vores liste.
Skærmens enorme bue, på hele 1000R, giver en exceptionel spilleoplevelse. Gaming monitoren dækker 100% sRGB og byder på både livlige og realistiske farver. En lav inputforsinkelse på 3 ms ved 240Hz gør Odyssey G7 til en af de hurtigste skærme på markedet. Begge VRR-standarder er understøttet.
Design og funktioner
Fordi displayet måler 32 tommer diagonalt, er Samsung Odyssey G7 en ret stor skærm. Den store bue gør det ikke bedre. Tværtimod. Det er altså ikke en gamer skærm du, bare sådan lige, tager med dig til LAN. Samsung har inkluderet et Infinity Core Lighting RGB-system, der giver skærmen et futuristisk look.
Skærmens stander er vældig ergonomisk og tilbyder vippe- og drejefunktioner, samt højdejustering og evnen til at rotere skærmen i portræt-tilstand. Noget som er sjældent for buede skærme. Du skal være opmærksom på, at standerens fod er stor og kræver ca. 30 cm dybde på dit gamer bord.
Værd at vide om gamer skærme
Her finder du en detaljeret beskrivelse af alle de ting, du skal være opærksom på, inden du vælger din næste gamer skærm. Hvis du allerede er klar til at vælge, kan du gå direkte til vores gamer skærm test.
Hvordan vælger du den bedste gamer skærm?
Dét at vælge den perfekte gamer skærm kan være en nervepirrende opgave for de fleste. Der findes nemlig en verden af muligheder og specifikationer, der skal tages med i beregningen. I det her afsnit, fortæller vi dig alt, hvad du har behov for at vide, om gaming skærme. Vi klæder dig på til kamp!
Vi fortæller hvad du skal holde øje med, og hvad du skal undgå, i jagten på din nye skærm. Med den her guide i hånden, er vi sikre på, at du får købt den bedste gamer skærm til lige netop dit behov.
Når du først har fundet den rigtige gaming skærm, går alt pludselig op i en højere enhed.
Skærmstørrelse og opløsning
Når det handler om at få anskaffet sig den bedste gamer skærm, er større ikke altid bedre. Du bliver nemlig også nødt til at tage ting som f.eks. pixeltætheden med i dine overvejelser. Pixeltætheden er forholdet mellem skærmens opløsning og størrelse.
Hvis en gamer skærm har en for lav pixeltæthed, bliver billedet på skærmen pixeleret. Det betyder i praksis, at du får en begrænset mængde skærmplads og manglende detaljer. Hvis pixeltætheden er for høj, får du meget skærmplads og mange detaljer. Men så skal du, til gengæld, opskalere billedet på skærmen, for at mindre tekst bliver stor nok til, at du kan læse den.
En høj pixeltæthed er ikke noget problem i sig selv. Men mange programmer og spil har dårlig, eller slet ingen, skalering. De spil der ikke understøtter skalering, har altså nogle in-game elementer, der vil være alt for små. Det bedste eksempel er et alt for lille HUD (Heads-Up Display). Heldigvis, klarer flere nyere titler skalering helt fint. Se efter hvad der gælder for dit spil, inden du køber en skærm.
Hvilken skærmstørrelse/opløsning er bedst til dig?
Kort sagt, er de fleste gamere glade for en 27” gamer skærm. En skærm i denne størrelse er stor nok til, at du kan fordybe dig i dit spil, men ikke så stor, at du bliver nødt til at flytte dit hoved fra det ene skærmhjørne til det andet, for at kunne følge med i hvad der sker på skærmen.
Den ideelle opløsning for en 27-tommer gamer skærm er 2560 x 1440 pixels. Denne opløsning kaldes WQHD og har en pixeltæthed på ca. 109 PPI (Pixels Per Inch). Det giver dig en perfekt mængde plads på skærmen, uden du behøver at bekymre dig om skaleringsissues.
Til sammenligning, har en 27” gamer skærm i Full HD (1920 x 1080) kun en pixeltæthed på ca. 81 PPI. Det betyder, at du får mindre skærmplads og et mere pixeleret billede. Mange gamere vælger denne løsning, da de hellere vil have en større skærm end klare og tydelige skærmbilleder.
Her ser du de mest optimale forhold mellem skærmstørrelse og opløsning.
Opdateringshastighed (Refresh rate)
En høj opdateringshastighed er lig med en mere ”smooth” (jævn/glidende) gamingoplevelse. Dog er et kraftfuldt gaming system nødvendigt, for at kunne afvikle de mange FPS (Frames Per Second). En gamer skærm med en refresh rate på 60Hz opdaterer sit billede 60 gange i sekundet og kræver ikke det helt store af din pc. Men den lave opdateringshastighed er for langsom til hurtige skydespil.
Forestil dig, at du spiller en first-person shooter. Det kunne f.eks. være Call of Duty. Du skyder mod din fjende, men på grund af skærmens lave opdateringshastighed rammer du forbi. Din modstander har nemlig flyttet sig en lille smule, ift. det billede du kiggede på, da du trykkede på aftrækkeren.
Så skærme med højere refresh rates giver dig altså ikke kun et mere jævnt og behageligt gameplay. Disse gamer skærme giver dig også en lille, men nogle gange afgørende, fordel imod andre spillere. Specielt hvis I spiller spil, der foregår i høj hastighed og som kræver stor præcision.
Forskellen på en lav og en høj refresh rate ses allerede ved springet fra 60Hz til 120Hz. Derefter kan forskellen godt være lidt svære at få øje på. Men den er der! Hvis du er seriøs omkring din gaming, har den bedste gamer skærm for dig ikke en opdateringshastighed på under 144Hz.
Har du pengene til det, skader det absolut ikke at investere i en gamer monitor med en refresh rate på f.eks. 240Hz eller 360Hz. Her anbefaler vi AOC AGON PD27 som årets bedste kandidat.
UltraWide vs. Widescreen
UltraWide skærme har et billedformat på 21:9, i modsætning til det almindelige 16:9-format. Du får altså 33 procent mere horisontal skærmplads og en mere fordybende spiloplevelse. En bred gaming skærm kan, i nogle spil, være en fordel, fordi du lettere kan spotte indkommende modstandere.
Dog er der mange konkurrenceprægede spil, der begrænser formatet til 16:9. På den måde, har alle spillere det samme synsfelt. Uanset hvilken gamer skærm de bruger. Hvis et bredt billedformat ikke understøttes, bliver du nødt til at vælge mellem at have sorte kanter i siderne, eller et billede der er forstrakt eller zoomet-ind. Flere nyere titler er begyndt at understøtte UltraWide-formatet.
Hvis 21:9 ikke er bredt nok for dig, skal du have øjnene på en af de nye Super UltraWide skærme. En af de bedste gaming monitors i denne kategori er Samsung Odyssey G9 med et billedformat på 32:9.
Nogle gamere vælger 21:9-formatet over det traditionelle 16:9-format. Hvilket format foretrækker du?
Paneltype og responstid
Der er tre vigtige panelteknologier, du skal være opmærksom på, når vi snakker om pc skærme: TN, VA og IPS. De har alle sammen både fordele og ulemper, når det kommer til gaming. Der findes også OLED-teknologien. Men på nuværende tidspunkt, er OLED-skærmene alt for dyre til regulær gaming.
TN (Twisted Nematic)
TN-skærme har den ringeste farvegengivelse og de dårligste synsvinkler ud af de tre paneltyper. Hvis et farverigt skærmbillede er vigtigt for dig, skal du ikke vælge denne type skærm. Farverne er nemlig ret udvaskede ift. både IPS- og VA-panelerne. Billedet skifter også kontrast, farve og lysstyrke, når du kigger på skærmen fra skæve vinkler.
Men TN-panelerne er både billige at producere og har en hurtig responstid på kun 1 ms (Grå-til-Grå). Det betyder, at de enkelte pixels kun bruger 1 ms på at skifte fra grå til grå. En hurtig responstid gør, at du ikke oplever hverken bevægelsesspor eller -udviskning på objekter der bevæger sig hurtigt.
Du skal dog være opmærksom på, at der nu findes IPS- og VA-skærme, som f.eks. ASUS ROG Swift PG259QN og Samsung Odyssey G7, der har en lige så hurtig responstid som TN-modellerne. Så du behøver altså ikke længere ofre billedkvaliteten for at få hurtigere responstider.
VA (Vertical Alignment)
VA-skærme har det bedste kontrastforhold ud af de tre panelteknologier. Det gør denne type panel i stand til at producere dybe, sorte nuancer, der giver mere levende detaljer i billedets mørke dele. Et højt kontrastforhold giver en bedre relation mellem de mørkeste og de lyseste farver på skærmen.
Dog har VA-panelerne den dårligste responstid. Panelerne har synlige bevægelsesspor, selv ved høje refresh rates. Responstiden bliver kun værre, når der er flest mørke pixels involveret i billedet.
Nogle gamere tåler ghostingen pga. de dybe sort-niveauer. Men hvis du er konkurrencemindet eller er professionel gamer, der ofte spiller spil i høj hastighed, skal du undgå VA-panelerne. Det skal dog siges, at den nye generation af VA ikke har disse problemer. Men de nye paneler er kun tilgængelige i nogle få, og ret dyre, high-end gaming monitors, som f.eks. Samsung Odyssey G7.
VA-panelerne har en bred synsvinkel på op til 178 grader. Du kan dog godt opleve små ændringer i kontrasten, hvis du kigger på skærmen for langt fra siden eller for langt oppe- eller nedefra.
Samsung Odyssey G7 er en af de bedste gaming monitors, der gør brug af VA-panelet.
IPS (In-Plane Switching)
IPS-panelerne har de mest præcise og konsistente farver. Selvom de ikke har et højt kontrastforhold. IPS-skærme har de bedste synsvinkler, og deres responstid er bedre end de fleste VA-paneler. Nogle IPS-paneler er endda lige så hurtige som de hurtigste TN-skærme.
Så hvis du vælger en gamer skærm med et IPS-panel, får du altså levende farver og hurtig responstid. Den eneste ulempe ved IPS er, at skærmene kan lide under dét, som industrien kalder for ”IPS glow”.
Det betyder, at en større mængde lys end nødvendigt skinner igennem panelet, og skaber et synligt lys omkring skærmens kanter. Dog er IPS glow kun synligt, når du sidder i et mørkt rum og ser på et mørkt skærmbillede. Ellers ligger du ikke mærke til det. Og slet ikke når kuglerne begynder at flyve!
Responstid vs. inputforsinkelse
En skærms responstid er ikke det samme som skærmens inputforsinkelse. Inputforsinkelsen er tiden det tager for skærmen at registrere og vise dine handlinger. Responstiden er den tid det tager for de individuelle pixels at skifte fra grå til grå. Skærmproducenterne oplyser, for det meste, responstiden, men aldrig inputforsinkelserne. Du kan heldigvis nemt finde dem i vores gamer skærm test.
Den oplyste responstid
Du kan aldrig tage producenternes oplyste responstid helt bogstaveligt. Hvis en IPS-skærm har 5 ms responstid (GtG), og en VA-skærm har 4 ms (GtG), betyder det ikke, nødvendigvis, at VA-panelet har mindre ghosting. Den angivne responstid henviser nemlig til den absolut hurtigste pixelovergang fra én grå nuance til en anden. Det er altså ikke den gennemsnitlige responstid der bliver oplyst.
Hvis du vil have en hurtig gaming skærm, der har mindst muligt responstidsrelaterede issues, skal du købe en skærm med en responstid på 1 ms (GtG) eller derunder. For så vidt muligt, skal responstiden være oplyst i GtG (Grå-til-Grå). Nogle skærmproducenter måler nemlig responstiden i MPRT (Moving Picture Response Time), som giver et helt andet indtryk af skærmens egentlige timing.
Eksklusive features
Når du har besluttet dig for hvilken skærmstørrelse, opløsning, refresh rate og paneltype der ligger i den bedste gaming skærm til lige netop dit behov, er det på tide at se lidt nærmere på de eksklusive og mere unikke features, som tidens moderne gamer skærme byder på.
Mange af gamer skærmens eksklusive features kan hurtigt give dig det konkurrencemæssige overtag.
AMD FreeSync og NVIDIA G-SYNC
Hvis du allerede har haft kigget lidt på skærmene i vores gamer skærm test, har du nok lagt mærke til, at de fleste gamer skærme enten understøtter AMD’s FreeSync eller NVIDIA’s G-SYNC.
Både FreeSync og G-SYNC låser din nye skærm op, til dét vi kalder for en Variable Refresh Rate (VRR). VRR gør det muligt for skærmen, helt dynamisk, at omstille sin opdateringshastighed efter behov. På den måde, fjerner skærmen billedrivning, -hop og -hak. Helt uden at påvirke inputforsinkelserne som andre synkroniseringsteknologier, f.eks. VSync-teknologien, hidtil har gjort det.
AMD FreeSync og NVIDIA G-SYNC Compatible er begge baseret på de åbne og standardiserede VESA Adaptive-Sync protokoller i DisplayPort og HDMI. Som udgangspunkt, er FreeSync understøttet over både HDMI og DisplayPort, mens G-SYNC Compatible er understøttet over DisplayPort.
I modsætning til G-SYNC Compatible, er G-SYNC, eller Native G-SYNC, ikke baseret på Adaptive-Sync. Native G-SYNC-skærme har et specielt modul indbygget i selve skærmen. Modulet gør det muligt for skærmen at yde en bredere og mere dynamisk refresh rate med minimale inputforsinkelser. Du skal dog regne med at betale noget mere for Native G-SYNC end for FreeSync og G-SYNC Compatible.
HDR (High Dynamic Range)
Nogle gamer skærme understøtter HDR. Det giver dig mere lysstyrke, højere kontrast og en bredere farveskala. På kompatibelt indhold. For der er ikke mange pc spil der understøtter HDR, som det ser ud lige nu. Der findes også forskellige niveauer af HDR. Så en god oplevelse er ikke altid garanteret.
Hvis du virkelig vil nyde HDR-oplevelsen, skal din skærm mindst have en lysstyrke på 1.000 nits, have et kontrastforhold på minimum 2.500:1 og kunne gengive mindst 90% af DCI-P3 farveskalaen. Som det ser ud lige nu, er det kun de specielle gamer skærme, som f.eks. GIGABYTE AORUS FV43U, der helt kan lege med.
Der findes også billigere gamer skærme der understøtter HDR. Ofte, har en HDR gaming skærm en VESA DisplayHDR-certificering påtrykt. Enten på kassen eller bag på skærmen. Hvis du vil nyde HDR, uden at skulle betale for meget for det, skal du købe en skærm der er mærket med DisplayHDR 600.
Gamer skærme, der både understøtter FreeSync/G-SYNC og HDR, kan have AMD FreeSync Premium Pro eller NVIDIA G-SYNC Ultimate certificeringer. Det sikrer, at både VRR og HDR virker samtidigt.
GIGABYTE AORUS FV43U er en af de få skærme, der kan levere en fed HDR-oplevelse.
Motion Blur Reduction
Hvis du gerne vil nyde skarpheden fra de gamle CRT-monitors på en moderne gamer skærm, skal du se dig om efter en monitor med enten 1 ms Motion Blur Reduction (MBR), NVIDIA Ultra Low Motion Blur (ULMB), Extreme Low Motion Blur eller 1 ms Moving Picture Response Time (MPRT).
Når en af de førnævnte teknologier er slået til, nedsættes bevægelsessløret i hurtige spil. Det sker på bekostning af skærmens maksimale lysstyrke. Så brug kun denne funktion imens du gamer.
Du kan heller ikke have slået FreeSync/G-SYNC og en af de mange MBR-teknologier til på samme tid. Med mindre, du har en gamer skærm med f.eks. ASUS ELMB-Sync eller Gigabyte Aim Stabilizer Sync.
Buede vs. flade skærme
Buede gamer skærme er blevet mere populære de seneste par år. Selvom mange stadigvæk ser dem som en forbigående trend. Om du skal købe en buet eller en flad skærm, er en personlig præference. Nogle mener, at en buet gamer skærm giver en mere omsluttende oplevelse, mens andre siger at de har den klart bedste gamingoplevelse, når de sidder bag en flad skærm.
Buen på en skærm måles i ”R” og spænder fra 1000R (meget buet) til 3800R (meget lidt buet).
Valget mellem en flad eller en buet gamer skærm er, mest af alt, en personlig præference.
Gamer skærme til konsol
Xbox-konsollerne understøtter en refresh rate på 120Hz ved 1080p, 1440p og 4K (UHD). Men det er ikke alle 1440p/144Hz (eller højere) gamer skærme, der understøtter 1440p/120Hz på Xboxen. Hvis du køber den forkerte skærm, kan du altså være låst fast til enten 1080p/120Hz eller 1440p/60Hz.
På nyere gaming monitors, er producenterne begyndt at informere om, hvilke konsolopløsninger og opdateringshastigheder skærmen understøtter. Hvis du har set dig lun på en lidt ældre model, bliver du nødt til at lave lidt research selv, inden du køber en skærm til at spille konsolspil på.
PS5 understøtter selvfølgelig også 120Hz. Men kun ved 1080p og 4K (UHD). På nuværende tidspunkt, er der ingen understøttelse for 1440p/120Hz. Hvis du ønsker at bruge en god gamer skærm sammen med din PS5, gælder det samme som på Xboxen: Ikke alle 1080p/144Hz skærme kan bruges sammen med PlayStation 5’ens 1080p/120Hz-indstilling. Så se dig godt for inden du køber en konsolskærm.
Hvis du spiller på en lidt ældre konsol, som f.eks. PS4, PS4 Pro eller Nintendo Switch, behøver du ikke bekymre dig om opdateringshastigheden. Så længe skærmen kan afvikle 60Hz er den perfekt. Du bør dog kraftigt overveje, om du ikke skal bruge din nye gamer skærm til andet end bare konsolspil.
Relaterede tests
Produktoversigt