Gamer bærbar test:
Vælg den bedste gaming laptop i 2020

Elektronik » Computer & IT
Senest opdateret d. 6. November 2020

Gamer bærbar test:
Vælg den bedste gaming laptop i 2020

Elektronik » Computer & IT | Senest opdateret d. 6. November 2020

Gamer bærbar test vælg den bedste gaming laptop

Kilde: Razer

Er du på udkig efter en god bærbar til at spille på? Så er du kommet til det rette sted. Vi guider og hjælper dig gennem junglen af muligheder – og umuligheder, når det gælder om at finde den rigtige gaming laptop, som passer bedst til dig, dine ønsker og dine behov. Her kan du også se en test af nogle af de fedeste maskiner på markedet netop nu – samt få et indblik i, hvad vi mener er den bedste laptop til gaming i 2020.

For blot få år tilbage ville de fleste med bare lidt forstand på gaming, ryste voldsomt på hovedet, hvis du valgte en bærbar fremfor en stationær computer til at spille på. Og langt de fleste ville med stor sikkerhed anbefale en stationær som det eneste rigtige valg. I dag er billedet et lidt andet. Der er sket meget på området – og der er stort set ingen performance-mæssig forskel på, om du vælger den ene frem for den anden.

Så hvorfor ikke vælge en gaming laptop? Ud over at være stort set lige så god som den stationære gaming computer, så er den både lettere og mindre. Og den har dermed den fordel at kunne tages med under armen til familie, venner og ikke mindst LAN-parties. Det er straks lidt sværere med en stationær maskine.

Derfor er en bærbar gaming computer faktisk slet ikke nogen dum idé!

ASUS ROG Zephyrus G14

Den bedste 14” gaming laptop på markedet

Bedste gaming laptop - ASUS ROG Zephyrus G14
Processor: AMD Ryzen 7 4800HS RAM: 16 GB DDR4 3200 MHz Harddisk: 1 TB SSD NVMe Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 2060 6 GB Skærm: 14″ Full HD 120 Hz IPS Batteri: 76 Wh Styresystem: Win 10 Home 64-bit

Processor, RAM og harddisk

ASUS har udstyret denne gaming laptop med AMDs Ryzen 7 4800HS processor, der består af 8 kerner og 16 tråde, og som har en boostfrekvens på helt op til 4,2 GHz. Sammen med de 16 GB RAM, med en frekvens på 3200 MHz, får du her et kraftfuldt system med masser af hukommelse, der uden problemer klarer både gaming og videoredigering.

Harddisken er på 1 TB, hvilket er rigeligt for langt de fleste gamere. Drevet er af typen SSD, og benytter sig af NVMe teknologien. Det er med til at sikre høj performance med meget lave søgetider. Det betyder, at du kan starte op, åbne og afvikle spil og programmer på bare få sekunder. Derudover er disken stort set lydløs og har et lavt strømforbrug.

Grafikkort og skærm

Med sin 14” Full HD 120 Hz IPS-skærm er denne laptop yderst velegnet til gaming på farten. Skærmen er Pantone-valideret og dækker sRGB farvespektret 100%. Sammen med NVIDIAs GeForce RTX 2060 grafikkort har du et stærkt kort på hånden – både når det gælder gaming og mellemtunge arbejdsopgaver som f.eks. videoredigering.

Tastatur, design og port-udvalg

Tastaturet anvender en særlig saksemekanisme, der skal modvirke træthed i fingrene – selv efter adskillige timers hardcore gaming. Keyboardet er udstyret med fingeraftrykslæser i power-knappen og en forlænget mellemrumstast, som sammen med bagbelysningen er med til at gøre spilleoplevelsen mere intens.

Selve designet er på én gang diskret og iøjnefaldende. I modsætning til mere traditionelle gamer bærbare, er ASUS ROG Zephyrus G14 fremstillet i magnesium, hvilket giver den en vægt på kun 1,6 kg. Kabinettet er kraftigt, og er dækket af en særlig belægning som forhindrer fingeraftryk, så din computer altid ser så godt ud som muligt.

Denne gaming laptop er udrustet med et solidt port-udvalg. Det betyder, at du nemt kan tilslutte en gaming monitor, en professionel gaming mus, eller hvad du ellers måtte ønske, til en af systemets mange porte.

Update: Zephyrus G14 fås også med et specielt AniMe Matrix-display på låget, der vha. LED giver mulighed for en helt unik personalisering af din nye laptop. Der er lige nu weekendtilbud på denne model. Klik her og spar penge.

Dette er et affiliate-link.

ASUS ROG Zephyrus S15 GX502

Den mest kraftfulde gaming laptop i vores test

Bedste gaming laptop - ASUS ROG Zephyrus S GX502
Processor: Intel Core i7 10875H RAM: 32 GB DDR4 3200 MHz Harddisk: 1 TB SSD NVMe Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER 8 GB Skærm: 15,6″ Full HD 300 Hz IPS Batteri: 76 Wh Styresystem: Win 10 Home 64-bit

Processor, RAM og harddisk

Denne ASUS ROG Zephyrus S15 gaming laptop er udstyret med Intels kraftfulde Core i7-10875H processor, der i krævende situationer kan turbobooste helt op til 5,1 GHz. Det har stor betydning for dig, som gerne vil både streame og game på samme tid. De 32 GB RAM med en hastighed på 3200 MHz, sikrer en laptop helt i top hvad angår ydeevne.

Med en harddisk på 1 TB, løber du næppe tør for lagringsplads lige med det samme. Heller ikke selv om du har behov for at installere en masse spil og gemme store mediefiler. Disken er en NVMe SSD, og det betyder at du slipper for at skulle vente, når du åbner og afvikler dine yndlings spil og programmer. Det sker nemlig på blot få sekunder!

Grafikkort og skærm

Den bærbares 15,6” Full HD skærm gør, med sine 300 Hz, både gaming og arbejde til en fornøjelse. Det understøttes yderligere af NVIDIAs GeForce RTX 2070 SUPER grafikkort med den avancerede Optimus teknologi.

Hvor det tidligere var et konstant kompromis mellem batteri og performance, optimerer grafikkortet på intelligent vis systemet, så du altid er sikret den grafiske ydeevne, du har brug for. Du skal altså hverken gå på kompromis med oplevelsen eller batteriet. Det gør denne laptop særligt velegnet til skydespil, hvor der er brug for høje framerates.

Tastatur, design og port-udvalg

Laptoppen er udstyret med et velbygget chiclet-tastatur med per tast-RGB. Bagbelysningen kan derfor indstilles til at matche dit humør og din personlige stil. Fire taster er ”trukket væk” fra tastaturet og placeret over f-tasterne, hvilket kan være med til at gøre det lettere at justere visse indstillinger, imens du gamer derud af.

Asus har designet denne Zephyrus S15 GX502 i børstet sort og holder det hele meget stilrent. Laptoppen er lavet i en stærk legering af magnesium og aluminium. Så på trods af, at der er tale om en særdeles kraftfuld laptop, skjuler den det godt med en tykkelse på blot 1,89 cm og en vægt der kommer ind lige under de 2 kg.

Som det forventes af en gaming laptop i denne klasse, er computeren udstyret med et bredt udvalg af porte, så du uden problemer kan tilslutte dine foretrukne eksterne enheder.

Dette er et affiliate-link.

ASUS TUF Gaming A17

Den bedste gaming laptop til prisen

Bedste gaming laptop - ASUS TUF Gaming A17
Processor: AMD Ryzen 7 4800H RAM: 16 GB DDR4 3200 MHz Harddisk: 512 GB SSD NVMe Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6 GB Skærm: 17,3″ Full HD 120 Hz IPS Batteri: 90 Wh Styresystem: Win 10 Home 64-bit

Processor, RAM og harddisk

Med TUF Gaming A17, har ASUS slået fast, at det ikke behøver at koste det hvide ud af øjnene, at få fingrene i en gaming laptop med den nye Ryzen 7 4800H processor. Med sine 8 kerner og 16 tråde, og en boost-frekvens på op til 4,2 GHz, er der ikke mange der, sådan bare lige, løber om hjørner med den stærke processor-prins fra AMD.

Kombineret med systemets 16 GB RAM, med en clockfrekvens på 3200 MHz, og den 512 GB store NVMe SSD, kommer du bestemt ikke til at skulle opgradere din nye gamer bærbare lige med det samme. De hurtige ram og NVMe-teknologien gør, at du ikke skal vente mere end et kort øjeblik før Windows, og dit spil, er startet op.

Grafikkort og skærm

Skærmen på 17,3″ i Full HD, har en opdateringshastighed på 120 Hz. Det giver en langt mere overlegen gaming-oplevelse end de traditionelle gaming laptops, hvor skærmen kun opdaterer 60 gange i sekundet (60 Hz). NVIDIAs GeForce GTX 1660 Ti kan fint trække titler som Fortnite og CS:Go op over 100 fps på de højere settings.

Tastatur, design og port-udvalg

Tastaturet på denne laptop gør brug af de behagelige og velkendte chiclet-taster. Det kræver ikke meget styrke at aktivere tasterne, og på den måde undgår du at få trætte eller ømme fingre, selv efter længere gaming sessions. Den indbyggede RGB-belysning, og de gennemsigtige WASD-taster sikrer at du altid rammer rigtigt i lavt belyste rum.

Denne gaming laptop er lavet i hårdt plastik og har et industrielt design. Det giver på den ene side laptoppen et frygtindgydende look, og på den anden side en øget beskyttelse mod stød og slag.

Det lidt mere kraftige design gør, at TUF Gaming A17 ikke behøver at gå på kompromis med sit port-udvalg. Du får bl.a. både HDMI, USB-C og Ethernet, så du kan tilslutte dit foretrukne hardware og samtidig hoppe på kablede netværk, der både er hurtigere og mere stabile end de trådløse.

Update: Fås også i andre konfigurationer. Til nogenlunde samme pris, kan du få en laptop med det solide GeForce RTX 2060 grafikkort og en 15,6″ skærm med en opdateringshastighed på 144 Hz. Klik her for at købe denne model.

Dette er et affiliate-link.

Razer Blade Stealth 13

Den mest diskrete gaming laptop i vores test

Bedste gaming laptop - Razer Blade Stealth 13
Processor: Intel Core i7 1065G7H RAM: 16 GB LPDDR4X 3733 MHz Harddisk: 512 GB SSD NVMe Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti 4 GB Skærm: 13,3″ Full HD 120 Hz Batteri: 53 Wh Styresystem: Win 10 Home 64-bit

Processor, RAM og harddisk

Du finder en ægte medspiller i denne diskrete ultrabook/gaming laptop fra Razer. Den kraftfulde Intel Core i7 1065G7H processor kan prale af at være udstyret med 4 kerner og 8 tråde, og kan turbobooste op til 3,9 GHz hvis det skulle blive nødvendigt. Det giver dig muligheden for at spille selv de mere krævende titler uden problemer.

Razer Blade Stealth 13 indeholder desuden 16 GB RAM med en hastighed på 3733MHz, og en 512 GB NVMe SSD. Det betyder korte indlæsningstider, og der skulle gerne være rigeligt arbejdshukommelse og lagringsplads for de fleste.

Grafikkort og skærm

Den lille 13,3” Full HD skærm garanterer et højt detaljeniveau, og får det optimale ud af dine nyeste spil, selvom du er på farten. Skærmen har en opdateringsfrekvens på op til 120 Hz, hvilket giver en flydende oplevelse uden afbrydelser eller forsinkelser i billedet. Det er ikke mindst afgørende, når det gælder de hurtige skydespil som f.eks. CS:GO.

Sammen med det kraftfulde GeForce GTX 1650 Ti grafikkort fra NVIDIA, har denne ultra lette gaming laptop en virkelig imponerende ydeevne. Også når det gælder de mere krævende titler på spilmarkedet.

Tastatur, design og port-udvalg

Tastaturet leveres med enkelt-zonet RGB bagbelysning og kontrolleres fra Razer Chroma softwaren. Du kan altså helt selv bestemmer hvordan tastaturlyset i din nye gaming laptop skal se ud. WASD-knapperne kan f.eks. laves røde (eller hvide), så du lettere kan finde dem i mørket. Men igen, det er helt op til dig og dine personlige præferencer.

Komponenterne er stilfuldt pakket ind i et slankt og elegant kabinet, der med et mål på 30,5 x 21,0 cm og en tykkelse på kun lidt over 1½ cm, gør Razer Blade Stealth 13 til et attraktivt valg for både ude- og hjemmegameren.

Når det kommer til port-udvalget, er der bestemt ikke noget at sætte en finger på. Du får både Thunderbolt 3, USB-C, og et par normalt USB-porte der gør tilslutningen af eksterne enheder lidt mere ukompliceret.

Dette er et affiliate-link.

Acer Predator Helios 300

Den mest økonomiske gaming laptop i Core i7-klassen

Bedste gaming laptop - Acer Predator Helios 300
Processor: Intel Core i7 9750H RAM: 16 GB DDR4 2666 MHz Harddisk: 512 GB SSD Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 2060 6 GB Skærm: 15,6″ Full HD 144 Hz IPS Batteri: 3720 mAh Styresystem: Win 10 Home 64-bit

Processor, RAM og harddisk

Predator Helios 300 gør brug af Intels Core i7 9750H processor, der består af 6 kerner og 12 tråde og har et turboboost på op til 4,5 GHz. I selskab med systemets 16 GB RAM, har denne gaming laptop råstyrke nok til at kunne trække både de ekstremt populære online multiplayer spil, samt billed- og videoredigering uden de store problemer.

Og med den hurtige 512 GB store harddisk, skulle der gerne være plads nok til det hele. Drevet er selvfølgelig en SSD. Det sikrer dig en høj performance og lave søgetider, så du ikke skal sidde og vente unødigt længe på at komme i gang med at spille. Denne type diske har også den fordel, at de er stort set lydløse og har et meget lavt strømforbrug.

Grafikkort og skærm

Skærmen på Acers gaming laptop er 15,6”, har en opdateringsfrekvens på 144 Hz og viser sit indhold i Full HD. Det sikrer, at dine spil kan afvikles både flydende og detaljeret. Det hele hjælpes godt på vej af det NVIDIAs GeForce RTX 2060 grafikkort, som giver laptoppen rig mulighed for både at kunne bruges til gaming og f.eks. videoredigering.

Tastatur, design og port-udvalg

Helios 300 har et solidt chiclet-tastatur med RGB bagbelysning på samtlige taster. Det har stor betydning for de fleste gamere, da det gør det langt nemmere at ramme de rigtige taster i mørket. Acer har brugt lyddæmpende materiale til hver eneste tast, så tastaturet forbliver lydløst selv når det udsættes for adskillige tastetryk i sekundet.

Designet på denne gaming laptop henter inspiration fra tidligere Helios modeller. Heldigvis, er den væsentligt mere kompakt, med et mål på 36,3 x 25,4 cm og en vægt på 2,5 kg, og er derfor også velegnet til at have med på farten.

Acers Predator Helios 300 har rigeligt med porte, som du kan bruge til at tilslutte (næsten) alt hvad dit hjerte kan begære at skærme, mus, og andre eksterne enheder. Du må dog i denne laptop undvære Thunderbolt 3.

Dette er et affiliate-link.

Lenovo Legion Y540

Den bedste gaming laptop i Core i5-klassen

Bedste gaming laptop - Lenovo Legion Y540
Processor: Intel Core i5 9300H RAM: 16 GB DDR4 2666 MHz Harddisk: 512 GB SSD NVMe Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 2060 6 GB Skærm: 17,3″ Full HD 144 Hz IPS Batteri: 57 Wh Styresystem: Win 10 Home 64-bit

Processor, RAM og harddisk

Denne gaming laptop fra Lenovo er udstyret med Intels Core i5 9300H processor, der består af 4 kerner og 8 tråde. Processoren kan turbobooste op til 4,1 GHz når det virkeligt gælder, og systemets 16 GB RAM sikrer, at der altid er hukommelse nok til at afvikle langt de fleste spil uden problemer.

Den hurtige NVMe SSD-harddisk på 512 GB giver dig ekstra korte indlæsningstider på både spil og programmer. Du kan altså springe den irriterende ventetid over, og gå direkte til dit game. Det går ikke bare lynhurtigt – det sker også næsten lydløst og med et meget lavt strømforbrug som en ekstra bonus.

Grafikkort og skærm

Skærmen på 15,6” kører med en opdateringsfrekvens på 144 Hz, hvilket er særligt vigtigt i forbindelse med gaming, da det sikrer et mere flydende gameplay – specielt i hurtige skydespil. Med sin Full HD opløsning, har skærmen et virkeligt flot og detaljeret billede, som kan gøre enhver gamingoplevelse uforglemmelig.

Sammen GeForce RTX 2060 grafikkortet fra NVIDIA, udviskes grænsen for alvor mellem den stationære og den bærbare gaming computer, og gør Lenovos Legion Y540 velegnet til både almindeligt og professionelt brug.

Tastatur, design og port-udvalg

Tastaturet består af bagbelyste, laser-indgraverede taster, der gør det let at ramme rigtigt – selv i lokaler med lav eller ingen belysning. Desuden er der anti-ghosting på hele tastaturet, så du ikke skal bekymre dig om blokerede taster i de mest afgørende øjeblikke af dit game. Og med en responstid på under 1 ms, er der ikke langt til den endelige sejr.

Med et mål på 36 x 26,7 cm og en vægt på kun 2,3 kg, er Lenovos Legion Y540 en af de mere kompakte gaming laptops i dens klasse. Kabinettet er holdt i et enkelt design, så du sagtens kan tage din nye gamer bærbare med på arbejde.

Legion Y540 er udstyret med et noget nært komplet udvalg af moderne tilslutningsmuligheder. Du kan nemt tilslutte, stort set, alt dit eksterne gamer- og/eller arbejdsudstyr. Desværre må vi undvære Thunderbolt 3 i denne laptop, men det kan USB-C og HDMI 2.0 i de flestes tilfælde veje op for.

Dette er et affiliate-link.

En bærbar er ikke bare en bærbar

Men hvad er en gamer bærbar egentlig for en størrelse? Kan man ikke bare bruge en hvilken som helst laptop til at spille på? Her er svaret både ja – og nej. En helt almindelig bærbar kan sagtens bruges til hyggespil. Men skal den kunne trække de nye og mere krævende spil, så er der ingen vej uden om. Så er det en gaming laptop, der skal til.

Forskellen ligger i detaljen

Der er altså en afgørende forskel på en gamer bærbar og en almindelig af slagsen. Det gælder både selve designet, tastaturet – som der er lys under – og ikke mindst kølemekanismen. For at sikre at den bærbare kan trække spillene uden at overophedes, er den nemlig udstyret med bedre ventilatorer.

De sikrer en solid afkøling af de interne komponenter, og at du ikke får “brændte fingre”, når du gamer. Det kræver dog ofte mere plads, hvorfor en gamer bærbar også gerne er både lidt større og lidt tungere.

Hvad skal du vide?

Men hvilken gaming bærbar skal du så vælge? For at kunne vælge den, der passer bedst til dig og dine behov, er der visse ting, du skal være opmærksom på. Lad os guide dig gennem alle begreberne. Hvad betyder de? Og hvor vigtige er de hver især? Så er du forhåbentlig klædt på til at vælge den bedste gaming laptop!

Herunder kan du læse meget mere om:

Processor

Processoren – også kaldet CPU’en – er computerens motor. Det er den, der bestemmer, hvor hurtigt og hvor meget, du kan bruge din bærbare gaming laptop. Det er derfor en god idé at være opmærksom på, hvilken processor der sidder i din gamer bærbare. Det er dog ikke processoren alene, der afgør hvad du kan spille.

Det afhænger nemlig også af nogle af computerens andre dele. Blandt andet grafikkortet. Her er det dog vigtigt at have for øje, at processor og grafikkort skal “matche”. Er processoren ikke stærk nok, vil den ikke kunne trække et godt grafikkort. Og omvendt: Er grafikkortet ikke godt nok, vil en kraftig processor være spild af penge.

Team Blå (Intel) eller Team Rød (AMD)?

Skal du spille de nyeste spil er det vigtigt med en god CPU. Men hvilken skal du vælge? Intel og AMD er stort set de eneste spillere på markedet for gaming. Intel har mange år på bagen og regnes for at være lidt dyrere end AMD. Til gengæld har netop Intels CPU’er længe haft ry for at være blandt de bedste når det kommer til enkeltkernet kraft.

Intel har et stort udvalg af processorere, men de mest udbredte er Core i3, i5, i7 og i9. Gælder det gaming er en CPU fra Core i5-serien et udmærket valg, men mere krævende titler vil bestemt nyde godt af en Core i7 eller i9 model.

Konkurrenten AMDs processore er som sagt lidt billigere og har indtil fornylig ikke performet lige så skarpt i spil som Intel. Det har ændret sig med AMDs Ryzen-serie af laptop processore. Serien består af Ryzen 3, 5, 7 og 9.

Ryzen 5 glimrende til gamere med et lille budget, mens Ryzen 7 og nu også 9 er for high-end gamere.

Både Intel og AMD udgiver med jævne mellemrum opdaterede versioner af deres forskellige processore.

RAM

RAM står for Random Access Memory, og er computerens hukommelse. Her ligger alt den data som computeren har i brug, nu og her. I modsætning til harddisken er disse data flygtige. Det vil sige, at når du slukker for computeren, så slettes alle data på computerens RAM. Du kan derfor også kalde RAM for arbejdshukommelse.

Langt de fleste spil kan køre med 8 GB RAM. Har du råd til lidt ekstra, kan du dog overveje en gamer laptop med 16 GB RAM. Så er du sikker på at kunne spille nye og større spil et godt stykke ud i fremtiden. Og så giver det en langt bedre gaming oplevelse når computeren har lidt ekstra ressourcer at trække på.

Har du brug for flere RAM, er det relativt nemt at opgradere din bærbare. Det kræver blot at du ved hvilken type RAM der allerede er i computeren og så købe nogle flere. Oftest er der plads til to RAM-klodser i en bærbar og for at undgå uforudsete komplikationer kan det være en fordel at udskifte dem begge med helt nye. Ellers skal du sikre dig at den nye RAM-blok er identisk med den der sidder der i forvejen.

Harddisk

Selv om langt de fleste spil spilles online, så skal der plads til på harddisken. Det er nemlig her alle data bliver gemt. I dag findes flere forskellige typer af harddiske – bl.a. Hard Disk Drive (HDD) og Solid State Drive (SSD). HDD er den mest almindelige type. SSD er – populært sagt – en forbedret udgave af HDD, som er mere robust, og frem for alt hurtigere.

Hvor meget plads du har brug for, kan være svært at afgøre. De fleste gamer bærbare indeholder en kombination af begge harddiske. Styresystemet ligger så på SSD’en, alt imens resten lagres på den traditionelle harddisk. For at få det fulde udbytte er en gamer bærbar med minimum 256 GB SSD og 1 TB HDD et godt valg.

Rækker dit budget ikke til “både og”, vil vi anbefale en 512 GB SSD.

Grafikkort

En af de vigtigste komponenter i en gaming laptop er grafikkortet. Man kan sige, at det er grafikkortet, der ”beregner” hvad du ser på skærmen, og det har derfor stor betydning for spiloplevelsen.

Her er antallet af billeder i sekundet (Frames Per Second – FPS) afgørende. Jo højere FPS, jo mere “smooth” er billedet. Ganske enkelt! Den ideelle framerate indenfor gaming er omkring 60 FPS og må hellere end gerne være højere. Men da grafikken i spillene hele tiden forbedres, kræver det en bærbar med en vis kraft, hvis du vil spille disse optimalt. Dermed er der en klar sammenhæng mellem FPS og laptoppens CPU og grafikkort.

Ifølge mange gamere, kan et grafikkort næsten ikke blive godt nok. Og det er da også typisk et dårligt grafikkort, der begrænser den samlede spiloplevelse. Langt de fleste gamer laptops er udstyret med NVIDIAs GeForce GTX eller RTX grafikkort. RTX-kortene er nyeste skud på stammen fra NVIDIA, hvorfor de også er de mest kraftfulde. Og de dyreste. Typisk er det derfor også GTX grafikkort du finder i de bærbare gamercomputere.

NVIDIAs mange modeller kan hurtigt forvirre

NVIDIAs GTX-kort til bærbare gaming computere findes i udgaverne 1050/1050 Ti, 1060, 1650, 1660 Ti, 1070 og 1080. Det kan godt lyde forvirrende. Hovedreglen er dog at jo højere serienummer jo bedre, og dyrere, er de.

Således er en gamer bærbar udstyret med GTX 1050/1050 Ti eller GTX 1060 udmærket til dig, der ikke nødvendigvis spiller på de højeste settings. Kortene fungerer nemlig glimrende på medium settings, og burde kunne ramme mellem 50 og 60 FPS i de fleste spil. Ellers er der mulighed for at højne performancen med et GTX 1650- eller 1660 Ti-kort.

De har nemlig kræfter nok til at spille på lidt højere settings med en højere FPS. Foretrækker du at spille i 1080p med de højeste settings, er GTX 1070 et godt, og faktisk også budgetvenligt, bud. Det samme er det lidt dyrere GTX 1080 som sikrer at du er godt kørende et godt stykke ud i fremtiden.

Er kun det bedste godt nok, og er budgettet til det, så vælg en gaming laptop med RTX 2060, 2070 eller 2080. De er de mest kraftfulde af NVIDIAs grafikkort til gaming lige nu. De gør brug af firmaets nye ray tracing-teknologi, og giver også mulighed for at spille de mere krævende titler i 4K.

AMDs konkurrencedygtige grafikkort

En anden spiller på markedet for grafikkort til gaming computere er AMD. De har længe ligget under for NVIDIA, men er med deres Radeon RX 500- og RX 5000-serier ved at være tilbage på gamerhimlen. De er ofte et både godt og billigt alternativ til mid-range grafikkortene fra konkurrenten, men kommer dog hurtigt til kort, når det gælder 4K gaming.

Update: AMD har tidligere på året frigivet deres Radeon RX 5700M, der performancemæssigt kan placeres mellem NVIDIAs RTX 2070 og 2080 GPU’er til mobil gaming. Her er tale om et rigtigt robust kort der samtidigt hjælper med at holde den samlede pris på din nye gaming laptop nede.

Skærm

Men hvad er gaming uden en god skærm? Her skal du bl.a. være opmærksom på opløsningen og teknologien.

Opløsningen er populært sagt antallet af billedpunkter eller pixels, og tælles horizontalt gange vertikalt. Jo flere pixels, jo skarpere er billedet på skærmen. Hvad angår teknologi kan du vælge mellem to forskellige typer skærmpaneler: TN og IPS, hvor førstnævnte er særligt gode til gaming, da de har en langt hurtigere responstid.

Sidst men ikke mindst er der den seneste tid kommet en række skærme på markedet, som benytter nogle helt nye designelementer for at forbedre dit game. Det er bl.a. buede skærme, der skulle sikre en uovertruffen realistisk og fordybende spilleoplevelse – og skærme, der tilpasser baggrundslyset, som ofte kan volde problemer for gamere, når de f.eks. bevæger sig fra en bane i dagslys til et mørkt rum.

Størrelse

13, 15 eller 17 tommer? Størrelsen er vigtig. Og der er ingen tvivl om, at størrelsen af skærmen er en vigtig del af gaming. For langt de fleste vil en 15,6” skærm være perfekt, når kampene på de digitale slagmarker skal udkæmpes. Skærmens størrelse har også noget at sige, hvis du skal have din gaming laptop med i tasken. Alternativt kan du altid have en større computerskærm stående, som kan tilsluttes den bærbare, når du spiller derhjemme.

Hertz

Hertz (Hz) er måleenheden for hvor hurtigt billedet på din gamer bærbare opdaterer. Per sekund! Det er derfor en vigtig feature, når den rigtige gaming laptop skal vælges. Ved 60Hz opdaterer skærmen altså 60 gange i sekundet. I forbindelse med gaming er 60Hz acceptabelt, 120Hz er at fortrække – mens 144Hz giver en klar fordel. Især når det kommer til skydespil, hvor det gælder om at være hurtig på aftrækkeren!

Update: Skærme med 240Hz er begyndt at finde vej til gamer bærbare. Prisen er dog stadig i den lidt dyre ende.

Responstid

Responstiden defineres som hvor hurtigt en pixel ændrer sig fra sort til hvid, og tilbage til sort igen. Jo hurtigere responstid, jo hurtigere registreres dine bevægelser i et game. Det er altså responstiden, sammen med skærmens opdateringshastighed (Hz), der er afgørende for om du dræber din fjende – eller selv bliver dræbt.

Den gælder med andre ord liv eller død. Det absolut optimale er en responstid på 1 millisekund. Men det er lige på grænsen til hvad du overhovedet kan registrere. Responstiden bør ikke overstige 7 millisekunder – men vil du have det optimale ud af din gaming, må responstiden aldrig overstige 5 millisekunder.

Batterilevetid

På bærbare computere anføres batterilevetiden ofte som ”op til xx timer”. Denne angivelse er dog kun vejledende. En bærbar med angivelse af “batterilevetid på op til 6 timer”, holder typisk kun strøm 3-4 timer ved normal brug. Dette har dog ikke den store betydning, da gaming laptops alligevel skal være tilsluttet strøm for optimal performance.

Der er derfor ingen grund til at gå synderligt op i batterilevetiden, når du vælger gamer bærbar.

Update: AMDs nyeste mobile processore – fra Ryzen 4000-serien – har på det sidste gjort det muligt at købe gaming laptops, der kan holde batteri på niveau med andre, mere regulære, laptops på markedet.

Tastatur

Et godt game, kræver et godt tastatur. Det er et af de vigtigste våben i kampen for overlevelse bag skærmen. Bærbare gaming computere er typisk udstyret med enten mekanisk tastatur eller membran tastatur, som hver især har deres fordele. Hvilken type du foretrækker, er op til dig. Men det er værd at have for øje, da det ikke bare kan udskiftes.

Langt de fleste bærbare er imidlertid udstyret med membran tastatur. Det er opbygget omkring en printplade, hvor de elektriske baner forbindes, når en knap trykkes ned. Det kan medføre en lidt langsommere reaktionstid – og det kan derfor være værd at overveje, at tilslutte et separat mekanisk tastatur, hvis du ønsker en hurtigere spiloplevelse.

Her har hver tast sin egen elektriske bane. Det betyder, at du nemt kan mærke hvornår du trykker på en tast. Og det giver en hurtigere reaktion – og dermed en bedre spiloplevelse. Et mekanisk tastatur er imidlertid dyrere. Til gengæld kan det klare op mod 60 millioner tastetryk pr. tast, og tasterne kan tages af og udskiftes.

Gamermus

Der findes et enormt udbud af gamermus. Og inden du kaster dig over den første eller flotteste, er det værd at overveje, hvad du skal bruge den til. Mange af dem er nemlig udviklet til særlige spiltyper.

Som navnet antyder er FPS-musen således særligt velegnet til First Person Shooters som CS:GO, Overwatch og Call of Duty. For FPS-spil er reaktionstid og præcision forskellen mellem liv og død, og her giver en FPS-mus konkurrenterne kamp til stregen, da den ofte har en ekstra knap, der gør det muligt at ramme præcist. Også på lang afstand.

Fortrækker du derimod Massive Multiplayer Online spil som World of Warcraft, Apex og League of Legends, er MMO-musen et uundgåeligt valg. Den kendetegnes ved et væld af knapper – typisk omkring 10 eller flere, som enten er prædefinerede eller med mulighed for at lave sine egen settings.

Nogle mus har særlige ”mode shift” knapper med dobbelt eller tredobbelt kommandoer, der kan udløses fra en enkelt knap. Det giver mulighed for at udnytte en lang række shortcuts og kombinationer. Denne type mus giver derfor også et væsentligt hurtigere gameplay end på tastatur alene.

Endelig findes der også såkaldte hybridmus, som kan bruges til lidt af det hele. Til dig, der elsker både skydespil og strategispil. Og ønsker du den hurtigste responstid, så vælg altid en mus med kabel frem for en trådløs. Men uanset om musen skal bruges til FPS- eller MMO-spil – eller lidt af det hele – er det vigtigt at sikre, at den ligger godt i hånden. Og at der er en fornuftig rækkevidde mellem knapperne. Så det er bare at prøve sig frem.

Musemåtte

Det kan virke lidt ligegyldigt, hvilken musemåtte du bruger. Men rent faktisk er overfladen på din musemåtte afgørende for, hvor godt du præsterer “in-game”! En rigtig gamer musemåtte har nemlig en specialoverflade, som sikrer hurtigere bevægelser. Den er typisk større end en almindelig musemåtte, så der er plads til at bevæge musen.

Så drop reklamemusemåtten fra supermarkedet, hvis du tager din gaming alvorligt.

Headset

Et gaming headset er mindst lige så vigtigt, som et godt tastatur og en hurtig mus. Egentlig er det bare et headset med en indbygget mikrofon. Og så alligevel slet ikke. Et decideret headset til gaming er skabt med fokus på ergonomi, så det er behageligt at have på. Også i flere timer ad gangen. Det har indbygget sourround sound for at give den ultimative oplevelse, og kvalitets mikrofonen giver mulighed for at kommunikere med dine medspillere undervejs.

Gaming headsets findes både med og uden ledning, og det er ofte en smagssag, om du foretrækker det ene eller det andet. Inden du vælger headset, skal du dog være opmærksom på, hvilken platform headsettet understøtter.

Der findes nemlig headset til både PlayStation, Xbox og PC – som udelukkende virker til enten PlayStation, Xbox eller PC. Men der findes heldigvis også gaming headsets der uden videre kan bruges til alle platforme.