Pc skærm test:
Køb den bedste computerskærm i 2020

Elektronik » Computer & IT
Senest opdateret 21. Juli 2020

Pc skærm test:
Køb den bedste computerskærm i 2020

Elektronik » Computer & IT | Senest opdateret 21. Juli 2020

Pc skærm test køb den bedste computerskærm

Kilde: Dell

Selv den bedste computer er ikke meget værd uden en god skærm. Det gælder uanset om du skal bruge den til arbejde, til gaming eller blot søger en helt almindelig hverdagsskærm som hele familien kan have glæde af. Men hvilken skal du vælge? Lad os hjælpe dig lidt på vej. Så får du samtidig også et godt overblik over nogle af de bedste skærme på markedet lige nu.

Det kan virker uoverskueligt at kigge på endeløse rækker af computerskærme i alverdens mere eller mindre fantasifulde udgaver. Og er der egentlig overhovedet forskel på dem, når det kommer til stykket? Er en skærm ikke bare en skærm?

Uanset om du kigger på nettet, i stormagasinet eller i din lokale elektronikforretning, kan det tage pusten fra selv den mest ihærdige. Og her gælder det om at holde hovedet koldt, hvis man ikke skal ende med at tage den første (og nok også den største) skærm med under armen. Bare for at komme videre.

Dell P2720DC

Den bedste pc skærm

Pc skærm test - Dell P2720DC
Størrelse: 27″ Opløsning: 2560 x 1440 (QHD) Paneltype: IPS Farvegengivelse: 100% sRGB Format: 16:9 Opdateringshastighed: 60 Hz Responstid: 5 ms Tilslutninger: DisplayPort, HDMI og USB/USB-C 3.2
Dette er et affiliate-link.

Acer Predator XB271HU

Den bedste gaming pc skærm

Pc skærm test - Acer Predator XB271HU
Størrelse: 27″ Opløsning: 2560 x 1440 (QHD) Paneltype: IPS Farvegengivelse: 97% sRGB Format: 16:9 Opdateringshastighed: 144/165 Hz Responstid: 4 ms Tilslutninger: DisplayPort, HDMI og USB 3.0
Dette er et affiliate-link.

Samsung SF350

Den bedste budget pc skærm

Pc skærm test - Samsung SF350
Størrelse: 27″ Opløsning: 1920 x 1080 (FHD) Paneltype: PLS Farvegengivelse: 100% sRGB Format: 16:9 Opdateringshastighed: 60 Hz Responstid: 4 ms Tilslutninger: HDMI og VGA
Dette er et affiliate-link.

Dell Ultrasharp U2720Q

Den bedste 4K pc skærm

Pc skærm test - Dell Ultrasharp U2720Q
Størrelse: 27″ Opløsning: 2560 x 1440 (QHD) Paneltype: IPS Farvegengivelse: 100% sRGB Format: 16:9 Opdateringshastighed: 60 Hz Responstid: 5 ms Tilslutninger: DisplayPort, HDMI, USB 3.0 og USB-C 3.1
Dette er et affiliate-link.

Asus Designo Curve MX38VC

Den bedste “Ultrawide” og buede pc skærm

Pc skærm test - Asus Designo Curve MX38VC
Størrelse: 37″ Opløsning: 3840 x 1600 (WQHD) Paneltype: IPS Farvegengivelse: 10-bit 99% sRGB Format: 21:9 Opdateringshastighed: 75 Hz Responstid: 5 ms Tilslutninger: DisplayPort, HDMI og USB/USB-C
Dette er et affiliate-link.

Samsung CF591

Den bedste buede pc skærm til prisen

Pc skærm test - Samsung CF591
Størrelse: 27″ Opløsning: 1920 x 1080 (FHD) Paneltype: SVA Farvegengivelse: 119% sRGB Format: 16:9 Opdateringshastighed: 60 Hz Responstid: 4 ms Tilslutninger: DisplayPort og HDMI
Dette er et affiliate-link.

BenQ EX3203R

Den bedste 32″ buede pc skærm

Pc skærm test - BenQ EX3203R
Størrelse: 32″ Opløsning: 2560 x 1440 (QHD) Paneltype: VA Farvegengivelse: 98% sRGB Format: 16:9 Opdateringshastighed: 144 Hz Responstid: 4 ms Tilslutninger: DisplayPort, HDMI, USB 3.0 og USB-C
Dette er et affiliate-link.

Hvilken pc skærm skal du bruge?

Der er naturligvis en række tekniske specifikationer, som du bør have med i dine overvejelser, inden du investerer i en ny skærm. Men for at finde frem til den bedste computerskærm til dig, er det vigtigt, at du finder ud af hvad det egentlig er, du skal bruge den til.

Du skal naturligvis bruge din computerskærm til at se på. Det er logisk. Men hvad skal du kigge på? Og hvor mange timer skal den bruges? Der er nemlig forskel på, om du bruger flere timer om dagen foran skærmen eller den blot skal anvendes i ny og næ.

Skal du for eksempel kun bruge den til at surfe, sende lidt mails og kigge på din Facebook-profil, kan du sagtens nøjes med en relativt enkel skærm. Skal du derimod bruge den til at spille på, redigere billeder eller se film på, kan det være en god investering at bruge lidt flere penge på din kommende skærm.

Stil evt. dig selv disse spørgsmål:

Skal skærmen fortrinsvis bruges til mails, surfing og Facebook?
Skal skærmen bruges til gaming?
Skal skærmen bruges til f.eks. billed- eller videoredigering?
Skal der være plads på skærmen til at have flere vinduer åbne samtidig?

Kom god rundt om din nye skærm

Når du har fundet ud af hvad dit reelle behov er, er der en række yderligere aspekter, der kan være værd at have for øje, inden du vælger en ny computerskærm. Vi guider dig igennem nogle af de vigtigste:

Skærmens størrelse

Hvor stor din skærm skal være, er som udgangspunkt helt op til dig. For når alt kommer til alt, er det kun dig selv, der bedst kan vurdere, hvad der fungerer for dig. Hvad der er den bedste computerskærm til dit behov. Hører du til dem, som ofte har mange vinduer åbne på skærmen samtidig? Så bør du nok overveje en større skærm med en højere opløsning. Det gør det nemmere at jonglere rundt med de mange åbne vinduer.

Men i sidste ende afhænger det naturligvis også lidt af, hvor meget plads du har til din skærm – og hvor tæt du sidder på den. Det er altså meget individuelt. Som udgangspunkt kan det dog være en idé at holde sig til en skærm mellem 22” og 27”. Skal du bruge skærmen til at spille på eller se film på, kan det dog være værd at vælge en endnu større skærm.

Størrelsen på computerskærme måles nøjagtig som på alle andre typer skærme. Nemlig diagonalt. Målenheden angives i tommer, hvor 1 tomme er det samme som 2.54 cm. Således er en skærm der måler ca. 61 cm diagonalt lig med 24”.

Opløsning er ikke et issue – til almindeligt hverdagsbrug

Skærmopløsning er et andet punkt, det er godt at vide lidt om, når man skal på jagt efter en ny pc skærm. Helt konkret er opløsningen antallet af de vandrette og lodrette pixels, der vises på skærmen – og jo højere antal pixels, jo skarpere billede.

Skal du bruge skærmen til almindelig hverdagsbrug, behøver du ikke spekulere voldsomt over hvor høj – eller lav – opløsningen er. De fleste skærme i dag, er nemlig ”født” med en tilpas høj opløsning. Skal du derimod bruge skærmen til billedredigering eller gaming, så bør du overveje en skærm med høj opløsning.

Den gennemsnitlige opløsning er i dag, for en computerskærm til skrivebordet, 1920 x 1080 pixels. Vi anbefaler at du ikke køber en skærm med en lavere opløsning end det. Ønsker du et bedre overblik over det viste indhold, samt muligheden for bedre at kunne have flere vinduer åbne på samme tid, er en 2K- (2560 x 1440 pixels) eller en 4K- (3840 x 2160 pixels) skærm at fortrække. Disse er i skrivende stund kommet ned i et prisniveau hvor alle kan være med.

Hvilken paneltype er den bedste?

Et er hvad man kan se med det blotte øje. Både når computerskærmen er tændt og når den er slukket. Et andet er, hvad der gemmer sig inde bag overfladen. Her kan det godt blive en anelse teknisk – men det er afgørende for, hvordan skærmen fungerer og hvilke opgaver, den er bedst til at håndtere. Så bær over med os. Det er nemlig paneltypen, der er den afgørende faktor.

Der findes tre typer: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) og IPS (In Panel Switching). Og hvilken du skal vælge, afhænger af, hvad din skærm skal bruges til. Skal den primært bruges til at spille på, så er en skærm med TN-panel et godt valg, da den så har en lav responstid og en høj refresh rate. Det er samtidig både den billigste og også mest udbredte type.

Skal du i stedet bruge skærmen til billedredigering eller andet grafisk arbejde, skal du kigge dig omkring efter en skærm med enten VA- eller IPS-panel. Her er responstiden godt nok ikke helt så god, som når vi taler om TN-paneler. Til gengæld leverer de en utrolig høj billedkvalitet, som gør dem særligt velegnet til denne typer af opgaver – og ikke mindst hvis du skal se film på din computerskærm.

Er du på udkig efter en skærm med knivskarpe kontraster, skal din skærm være udstyret med VA-paneler. Det giver dig præcise og nøjagtige farver, og har en responstid der ligger et sted mellem TN-panelerne og IPS-panelerne. Så VA-paneler er – lidt frisk sagt – en god blanding af TN og IPS. Til gengæld er de ofte også lidt dyrere end de to øvrige typer.

Farvegengivelse – når der er forskel på farver

Der kan være en markant forskel på det du ser på din skærm – og det andre ser på deres. Også selv om I kigger på nøjagtig det samme billede. Samme forskel kan du opleve, hvis du printer noget ud. Arbejder du med billed- og filmredigering er det derfor vigtigt, at du kan stole på, at det du ser på skærmen, er korrekt gengivet.

Det gælder altså om at vælge en skærm, der gengiver farverne så tæt på 100% korrekt som muligt inden for et givent color space. Og her findes som udgangspunkt to forskellige farveprofiler: sRGB og Adobe RGB.

Ganske kort fortalt er sRGB et farvespektrum, som primært er skabt til at dække de behov der er ved almindelig brug på hjemmecomputeren og på kontorer. Det gælder især tekstbehandling, mails og internetsurfing.

Adobe RGB er et andet farvesektrum, som har en væsentlig større farvepalette. Det gælder især fortrinsvis indenfor de cyane, grønne og orange toner, og du opnår dermed et bredere spekter af nuancer. Netop derfor er Adobe RGB også blandt de foretrukne color spaces blandt grafikere, fotografer m.fl., som har brug for nøjagtighed – også i forbindelse med print. Denne profil kan også anvendes til skabelse af online content, så længe du er opmærksom på at konvertere til sRGB under eksport af projektet.

En skærm med format

Der findes kort fortalt to typer af computerskærme: De flade og de buede. På det seneste er de buede typer steget i efterspørgsel da de giver en lidt anden og mere intens oplevelse. Dog kan det være lidt af en udfordring at sidde mere end én foran disse skærme, da synsvinklen nedsættes, hvis man ikke sidder lige midt for.

Men ud over faconen på skærmene, så er der også selve formatet. Dimensionerne. De er med til at afgøre, hvilken billedform der vises på skærmen. Langt de fleste pc skærme har det såkaldte 16:9 format, som kan fungere til langt de fleste ting.

Dog findes der også formatet 21:9, som giver et lidt bredere skærmbillede. Det kan være en klar fordel, hvis du har brug for lidt mere ”plads” på skærmen til opgaver som at handle med aktier, videoredigering eller lignende, da det giver et bedre overblik og mulighed for at have flere vinduer åbne samtidig. Det er naturligvis også et ganske glimrende format til gaming og film.

Hvor mange hertz skal der til?

Antallet af billeder, der vises på skærmen pr. sekund defineres i hertz eller Hz. Således vil en 60 Hz skærm returnere 60 billeder i sekundet. Og en 120 Hz skærm returnerer 120 billeder i sekundet. Det er en vigtig parameter, hvis du skal spille på din nye skærm. Her vil de fleste vil nok foretrække minimum 120 til, meget gerne, op mod 240 Hz.

Skal du bruge din computer og skærm til at arbejde på eller se film på, kan du uden problemer nøjes med 60 Hz.

Hvad er skærmens responstid?

Responstiden er populært sagt hvor hurtigt skærmen reagerer på de informationer og data der sendes fra computeren. Det kan umiddelbart virke lidt ligegyldigt, men kan dog have afgørende betydning. Især hvis du skal bruge din skærm til billed- og/eller videoredigering eller til at spille på. Responstiden er nemlig den tid det tager for skærmen at skifte fra én farve til en anden.

Typisk fra sort til hvid og tilbage til sort igen. Langt de fleste skærme har en responstid på et sted mellem 1 og 4 ms – det er hurtigere end det menneskelige øje kan registrere. Som udgangspunkt kan man sige, at jo hurtigere responstid, jo bedre bliver billedet på skærmen og jo større fornøjelse bliver det at se på.

Når det ydre også tæller

I dag har langt de fleste mennesker deres computer stående fremme. Enten i et dertil indrettet kontor eller i et hjørne af stuen. Det er derfor ikke altid kun vigtigt, hvad der er inden i maskinen – men i lige så høj grad hvordan den ser ud. Designet er for mange relevant, da de jo skal se på skærmen hver dag. Også når den ikke lige er i brug.

Heldigvis er de tider ovre, hvor en computerskærm var grå, grim og klodset at se på. I dag er langt de fleste modeller både flotte, gennemtænkte og holdbare i deres design. Selv om det naturligvis er forskelligt fra person til person, hvad man finder pænt at se på. Og ikke mindst hvad man ønsker at have stående derovre i hjørnet.

Når det er sagt, så er design også mere end hvad øjet lige ser i første omgang. Det kan derfor være en god idé at tjekke skærmens indstillingsmuligheder inden du køber den. Så slipper du nemlig for at skulle indrette hele dit kontor rundt om skærmen.

Der findes efterhånden en del skærme på markedet, som giver mulighed for at justere både fra side til side, og op og ned i højden. Det gør det væsentligt nemmere at finde den rette arbejdsstilling, når man skal sidde foran skærmen. Og væsentligt mere behageligt – uanset om du kun skal sidde der en halv time eller flere timer i træk.

De mest populære tilslutningsmuligheder

Men skærmen duer jo ikke alene. Den skal tilsluttes en computer. Og her er der flere forskellige tilslutningsmuligheder at tage højde for. Den hyppigste standard er HDMI, men DisplayPort kan i nogle sammenhænge vise sig, at være et bedre valg. Ikke mindst hvis skærmen skal bruges til gaming og professionelt arbejde. Det skyldes at DisplayPort har en væsentlig højere båndbredde, som sikrer dig en bedre oplevelse, med en opløsning på helt op til 8K.

Dertil er der kommet en række relativt nye tilslutningsmuligheder som, allerede nu, er godt i gang med at blive cementeret som de nye standarder indenfor computer og it. Det drejer sig om henholdsvis Thunderbolt 3 og USB 3.1. De gør begge brug af samme stiktype – USB-C, men her hører næsten al sammenligning også op. Der er nemlig tale om to helt forskellige teknologier.

USB 3.1-teknologien bliver stadig mere og mere almindelig og har mange anvendelsesmuligheder. Blandt andet kan den levere en overførselshastighed på op til 10 Gb/s, og samtidig lade større apparater – såsom bærbare computere – op.

Thunderbolt 3 derimod, giver, udover opladning, tilslutning med en enorm hastighed. Faktisk helt op til 40 Gb/s. Derfor er Thunderbolt 3 i dag også en ganske udbredt tilslutningsteknologi, den benyttes i samtlige af Apples nyere computere samt i størstedelen af de high-end og gaming laptops der findes på markedet i dag.

Billigt – eller for billigt?

Det kan være fristende at købe en billig skærm. Men det kan godt betale sig at overveje en ekstra gang, om den måske er for billig. Ofte hænger pris og kvalitet sammen, og du risikerer at blive skuffet over en skærm, der ikke yder det du havde håbet på.

Måske kan den ikke vise dine programmer i den kvalitet du have troet – og har brug for. Måske ændrer dit behov sig, så den også med tiden skal kunne bruges til at spille eller lave videoredigering på. Og så risikerer du nemt at komme lidt til kort med en billig model. Det er alt andet lige billigere at købe en lidt dyrere skærm her og nu, end at skulle ud og købe en helt ny skærm igen om blot få år.