Projektor test: Find den bedste projektor

Projektor test: Find den bedste projektor i 2023

Elektronik » TV & HiFi
Senest opdateret 7. marts 2023

Elektronik » TV & HiFi | Senest opdateret 7. marts 2023

Elsker du, lige som os, at se film? Så ved du, at jo flere tommer du har foran dig, jo bedre er filmoplevelsen. Derfor vælger de fleste film entusiaster at investere i den bedste projektor til deres hjemmebiograf eller medie-rum. En god projektor giver nemlig langt flere synlige tommer for pengene ift. en fladskærm.

I denne projektor test, kan du læse om, hvilke seks projektorer der er værd at kigge nærmere på i 2023. Vi har fundet frem til nogle af de absolut bedste projektorer på markedet. Vi har også taget et par af de mest budget-venlige projektorer med på vores liste, da det bestemt ikke er alle behov der kræver en dyr projektor.

Hvis du bare gerne vil vide mere om, hvordan du vælger den rigtige projektor eller hvordan du får mest ud af din nuværende, kan du bruge indholdsfortegnelsen nedenfor til at finde rundt i vores store projektor guide.

De bedste projektorer lige nu

1. Epson Projektor EH-TW7100

Den bedste projektor i vores projektor test

Epsons EH-TW7100 er den bedste projektor i vores projektor test

Lysstyrke: 3000 lumen • Kontrastforhold: 100000:1 • Opløsning: 4K (3840 x 2160) • Lampetype: UHE 250 watt • Højttalere: Integreret • Andet: 3D (briller skal købes seperat) • Dimensioner: 41 x 31 x 15,7 cm • Vægt: 6,9 kg

Dette er et affiliate-link.

Der er bestemt ikke for sjov, at vi har valgt Epsons EH-TW7100 som den bedste projektor i 2023. Projektoren har et af de flotteste billeder i sin prisklasse, og dét endda direkte fra fabrikken. Alt du behøver, er at pakke ud og slutte til. De fire indbyggede presets – Dynamic, Bright Cinema, Natural og Cinema – klarer resten.

Billede

Projektorens lysstyrke er på hele 3000 lumen. Det er lysstyrke nok til at give et virkeligt flot billede, selv i rum hvor lyset ikke altid kan kontrolleres. Projektoren kan enten bruges som fremviser i din hjemmebiograf eller som erstatning for dit fladskærmsfjernsyn, hvis du altså har plads nok i stuen til det.

Projektorens opløsning er det vi kalder FauxK, som er en kunstigt skabt 4K-opløsning. Derfor, får du et flot og troværdigt 4K-billede, uden at det koster spidsen af en jetjager. Epson EH-TW7100 understøtter selvfølgeligt også HDR-indhold, i både HDR10 og HLG, så du virkelig kan nyde en storslået biografoplevelse derhjemme.

Projektoren kan fremvise et 100-tommer billede på mellem 2,95 og 4,77 meters afstand. Du kan hænge den i loftet, på bagvæggen, eller stille den på et bord eller en hylde. Derfor er det vores vurdering, at EH-TW7100 vil passe ind i langt de fleste rum. Har du ekstra plads, kan du presse op til 500 tommer ud af denne projektor.

Tilslutninger

Projektoren har to HDMI-indgange og to USB-porte. Du kan enten bruge USB-portene til at tilslutte eksterne harddiske eller USB-nøgler (hvor du kan afspille mediefiler fra) eller til at tilføre den nødvendige strøm til dine tilsluttede HDMI-enheder som f.eks. Google Chromecast eller Amazon Fire TV.

Du kan sende lyd til dine trådløse høretelefoner eller til din soundbar via projektorens indbyggede Bluetooth-sender. Ønsker du at streame medieindhold fra enhederne i dit hjemmenetværk til din projektor, skal du have pengepungen frem og investere i Epsons trådløse netværksadapter ELPAP10.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

2. Epson Projektor EH-TW750

Den bedste projektor til prisen

Epson EH-TW750 er den bedste projektor til prisen

Lysstyrke: 3100 Lumen • Kontrastforhold: 16000:1 • Opløsning: Full HD (1920 x 1080) • Lampetype: UHE 210 Watt • Højttalere: Integreret • Andet: Miracast og iProjection • Dimensioner: 30,2 x 25,2 x 9,2 cm • Vægt: 2,8 kg

NB! Philips NeoPix Ultra 2 er den bedste projektor til under 3.000 kr.

Dette er et affiliate-link.

Skal det være billigt og skal det være godt, så skal det være Epson EH-TW750. Kan du undvære 4K-opløsning, er denne budgetvenlige, førsteklasses projektor helt sikkert noget for dig. Projektoren kan fremvise flotte og skarpe billeder i op til 300 tommer. Derfor har vi valgt EH-TW750 som den bedste projektor til prisen i 2023.

Billede

Projektoren råder over en kraftig lysstyrke på 3100 lumen. Det betyder, at du sagtens kan bruge denne Epson projektor i dagslys-belyste rum. De fremviste billeder har en fornuftig og flot kontrast: de hvide farver er lyse og de sorte farver er mørke. Det er svært at finde et flottere kontrastforhold i denne prisklasse.

Selvom billedet ”kun” er i Full HD (1080p), har EH-TW750 en række indstillingsmuligheder, der gør det muligt at presse projektoren til det yderste. “Color Mode” er den indstilling der gør den største forskel. Du kan vælge imellem Cinema, Bright Cinema og Dynamic. Vi vil lade det være op til dine egne præferencer, og det rum hvor projektoren skal stå, at bestemme hvilken mode der passer bedst til dig og dit yndlingsindhold.

Helt exceptionelt ved denne projektor, er projektorlampes lange levetid. Epson påstår, at lampen kan holde i 18 år, hvis du bruger projektoren 1 time og 45 minutter om dagen i gennemsnit. For at påstanden holder stik, skal projektoren sættes i Eco-tilstand. Denne tilstand skruer både ned for lysstyrken og ventilationen.

Tilslutninger

Epson EH-TW750 har ret mange tilslutningsmuligheder. Du kan tilslutte dine enheder via de to HDMI-inputs, VGA- eller komponentindgangen, og de to USB-porte (én USB-A og én USB-B). Den indbyggede Wi-Fi adapter lader dig streame medieindhold fra Epsons iProjection app, som skal installeres på din smartphone.

NB! Philips NeoPix Ultra 2 er den bedste projektor til under 3.000 kr.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

3. Optoma Projektor CinemaX P2

Den bedste laser projektor på markedet

Optomas CinemaX P2 er den bedste laser projektor i denne projektor test

Lysstyrke: 3000 Lumen • Kontrastforhold: 2000000:1 • Opløsning: 4K (3840 x 2160) • Lampetype: Laser (UST) • Højttalere: Int. Soundbar • Andet: Google Assistant og Alexa • Dimensioner: 56,1 x 38,1 x 13 cm • Vægt: 11 kg

Dette er et affiliate-link.

Hvis du har pengene til at investere i den sidste nye projektorteknologi, er Optoma CinemaX P2 den absolut bedste laser projektor på markedet. Projektoren er en UST (Ultra Short Throw) projektor, hvilket betyder, at den på meget kort afstand kan fremvise et billede på op til 120 tommer. Den indbyggede soundbar sørger for en flot og fyldig lydoplevelse og sikrer samtidigt, at projektoren passer godt ind i en minimalistisk dagligstue.

Billede

Laserlampens lysstyrke på 3000 lumen gør CinemaX P2 i stand til at producere præcise og skarpe billeder i en fremragende kvalitet. Det ekstreme kontrastforhold på to millioner til én sikrer, at du både kan nyde helt dybe mørke og stærkt skinnende lyse farver. Det gælder specielt for indhold i HDR.

Projektoren har en opløsning på 4K og understøtter HDR10. Det betyder, at du kan se dit 4K-indhold som det var ment fra producenten. Optomas PureMotion-teknologi tager hurtige og action fyldte scener til et helt nyt niveau. Ved at indsætte flere frames per sekund end filmindustriens standardiserede 24 fps, skaber Optoma CinemaX P2 en mere ”smooth” og realistisk filmoplevelse i forhold til konkurrenterne i samme klasse.

Engang var det kun store og helt mørke rum, der kunne nyde glæde af en projektor. De nye Ultra Short Throw projektorer har, i løbet af ganske kort tid, ændret spillereglerne: Optomas CinemaX P2 kan placeres 0,6 meter fra projektorlærredet eller -skærmen og stadigvæk opnå et billede på 100 tommer.

Tilslutninger

Denne projektor har tre HDMI-indgange (hvoraf den ene er HDMI ARC), to brugbare USB-porte (den ene kan levere strøm til andre enheder), én optisk og én analog lydudgang, samt Bluetooth og Ethernet.

Du kan streame medieindhold til projektoren via de apps der findes på Optoma Marketplace. Applikationerne på denne platform er dog hverken lige så brugervenlige eller intuitive som apps fra de konkurrerende butikker fra Apple og Google. Vi anbefaler, at du går ud og køber en streaming boks som f.eks. Apple TV 4K, hvis du skal streame film og serier til din nye laser projektor uden at få grå hår på hovedet.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

4. Optoma Projektor UHD38

Den bedste 4K projektor til under 10.000 kr.

Optoma UHD38 er den mest budgetvenlige 4K projektor

Lysstyrke: 4000 Lumen • Kontrastforhold: 1000000:1 • Opløsning: 4K (3840 x 2160) • Lampetype: UHE 240 Watt • Højttalere: Integreret • Andet: Full 3D (ekskl. briller) • Dimensioner: 31,5 x 27 x 11,8 cm • Vægt: 3,9 kg

Dette er et affiliate-link.

Optomas UHD38 er noget af et vidunder. Ikke nok med, at projektoren er den billigste 4K projektor i vores test, så er den kendt for at være blandt de bedste, når det glæder gaming på store skærme. Med en refresh rate på 240 Hz, efterlader UHD38 nemt sine nærmeste, prismæssige konkurrenter i støvet.

Billede

Denne projektor kan producere et billede med en enorm lysstyrke. UHD38 råder nemlig over 4000 lumen, og har et dynamisk kontrastforhold på én million til én. Projektoren er kompatibel med Full 3D, så du kan afspille 3D-indhold fra, stort set, alle 3D-kilder som f.eks. Blu-ray afspillere, konsoller o. lign.

Projektoren har en ægte 4K-opløsning, og understøtter HDR-formaterne HDR10 og HLG. Bring projektorens inputforsinkelse ned på kun 4,2 ms ved at aktivere ”Enhanced Gaming Mode”. I denne tilstand, bliver din spille oplevelse helt fri for forsinkelser, der kan ses med det blotte øje. For at opnå den laveste inputforsinkelse, skal din konsol, eller gamer pc, afvikle sit indhold i 1080p/240 Hz. Hvilket de fleste gamere faktisk foretrækker.

Optoma UHD38 kan fremvise et billede på op til 300 tommer. Det er nok de færreste, der har pladsen til en så stor skærmstørrelse. Placerer du projektoren ca. 3,5 meter fra lærredet, får du et skarpt 100-tommer billede. Projektorlampen har en levetid på op til 15.000 timer, hvis du bruger projektorens ”Dynamic Black Mode”.

Tilslutninger

Optoma er ikke gået på kompromis med tilslutningerne på denne projektor. Du kan nemlig tilslutte op til to HDMI-enheder på samme tid. Én af dem kan hente strøm fra den indbyggede USB-port. Optoma UHD38 har også en 12 volts ”trigger”, som du f.eks. kan bruge til at rulle projektorlærredet ned, når projektoren tændes.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

5. Samsung Projektor The Premiere LSP9

Den bedste 4K projektor i vores projektor test

Samsung The Premiere LSP9 er den bedste 4K projektor i vores projektor test

Lysstyrke: 2800 Lumen • Kontrastforhold: 2000000:1 • Opløsning: 4K (3840 x 2160) • Lampetype: Laser (UST) • Højttalere: Int. Soundbar • Andet: Google Assistant og Alexa • Dimensioner: 55 x 36,7 x 12,8 cm • Vægt: 11,5 kg

Dette er et affiliate-link.

Ingen projektor gør det bedre end Samsungs The Premiere LSP9, når det gælder den fuldendte 4K-oplevelse. Selv under de besværlige lys- og pladsforhold, der ofte er på spil i en typisk dagligstue. Er du på udkig efter en virkelig flot og funktionsdygtig 4K projektor, er denne fantastiske enhed helt sikkert noget for dig.

Billede

Hvis vi skal fremhæve én ting ved Samsung, er det deres sans for exceptionelt flotte billeder. Dét er deres nye The Premiere LSP9 projektor et virkeligt godt eksempel på. Kombinationen af 2800 lumen og hele tre lasere giver bemærkelsesværdigt levende og klare farver, der får det fremviste billedmateriale til at ligne noget, som kun Samsungs egne high-end fladskærmsfjernsyn kan præstere. Det er ekstremt godt klaret af en projektor!

Projektoren kan, uden problemer, afvikle indhold i ægte 4K og er den eneste projektor på vores liste, der også understøtter HDR10+ formatet. The Premiere LSP9 er én af de eneste projektorer i verden, der kan afspille HDR10+ indhold fra både HDMI-indgangene og de streamingtjenester der understøtter formatet.

Samsungs flagskibsprojektor kan fremvise et 130-tommer billede på kun 0,24 meters afstand. Det betyder, at selv mindre rum kan nyde glæde af den skarpe billedkvalitet, som denne UST (Ultra Short Throw) projektor er blevet så anerkendt for. Ønsker du et 100-tommer billede, klarer projektoren det på en afstand af 0,11 meter.

Tilslutninger og lyd

Den bedste 4k projektor i vores test byder på endnu en banebrydende egenskab: En fuldt funktionel tv-tuner. Holder du Freeview HD tv-tuneren sammen med tre HDMI-indgange, Wi-Fi, Apple Airplay 2, og de velkendte streamingtjenester på Samsungs smartplatform, kommer du aldrig til at løbe tør for mediekilder og indhold.

De fleste projektorer skal tilsluttes eksterne højttalere. Det er bestemt ikke tilfældet med The Premiere. Den indbyggede 4.2-kanals soundbar sørger for en lyd i særklasse. Lyden er bredere, mere fyldig og endnu dybere end du overhovedet kan forestille dig. Taget i betragtning af, at projektoren ikke fylder mere end den gør.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

6. Anker Projektor Nebula Mars II

Den bedste mini projektor til prisen i 2023

Anker Nebula Mars II er den bedste mini projektor til prisen i 2021

Lysstyrke: 300 Lumen • Kontrastforhold: 1000:1 • Opløsning: HD (1280 x 720) • Lampetype: Integreret (~30.000 timers liv) • Højttalere: Integreret • Andet: Indbygget batteri • Dimensioner: 12,2 x 17,8 x 13,8 cm • Vægt: 1,5 kg

Dette er et affiliate-link.

Det behøver ikke altid være stort og dyrt, for at være godt. Det er Ankers flotte mini projektor – Nebula Mars II, et levende bevis på. Med et indbygget batteri og integrerede højttalere, kan du nemt have projektoren med på farten. Det gør Nebula Mars II perfekt til en spontan miniferie i familiens sommerhus.

Billede

Det er klart, at mini projektorer ikke kan huse de allerskarpeste projektorlamper. De 300 lumen, som den lille Mars II råder over, er heldigvis skarpe nok, til at kunne fremvise et udmærket billede i et mørklagt rum. Denne projektor har automatisk fokus- og keystoneopsætning. Det betyder, at du bare skal pege projektoren mod en væg eller et lærrede, og lade enhedens interne systemer klare resten.

Projektoren har en HD opløsning på 720p. Det lyder måske ikke af meget. Men set i lyset af, at de fleste andre mini projektorer stadigvæk kun kan fremvise billeder i SD/480p, er den bedste mini projektor på vores liste et godt stykke foran feltet. Kontrastforholdet på tusinde til én er fornuftigt, og de mørkeste farver er kulsorte.

Anker påstår, at deres Nebula Mars II kan fremvise et skarpt billede på 100 tommer. Sætter du projektoren op i et totalt mørklagt rum, og bruger du et passende projektorlærred, holder påstanden fint stik. Vi anbefaler, at du kun presser 75 tommer ud af mini projektoren, hvis du skal bruge den i soveværelset eller stuen. Du kan så, til gengæld, sagtens slippe afsted med at bruge en grå/hvid væg som lærred.

Tilslutninger

Den indbyggede Wi-Fi adapter, og en række forskellige apps, lader dig streame HD-indhold (720p) direkte fra projektorens brugerflade. Du kan tilslutte en ekstern medieafspiller via HDMI-indgangen, hvis du ikke ønsker at streame. Eller hvis du ikke har en internetforbindelse lige ved hånden.

Nebula Mars II har en enkelt USB-port. Det giver dig mulighed for at medbringe dine film og serier på en USB-nøgle eller en harddisk. Det er en velkommen tilføjelse til mini projektorens mange tilslutningsmuligheder.

Dette er affiliate-links.
Dette er et affiliate-link.

Værd at vide om projektorer

Hvad er en projektor?

En projektor bruges til at kaste billedsignalet fra en computer (eller en anden enhed med video output) op på en overflade. I de fleste tilfælde, er overfladen et lærred, som er skræddersyet til projektorindhold. Langt de fleste danskere benytter deres projektorer i hjemmebiografen eller i medie-rummet.

Skal du vælge en projektor eller en fladskærm?

Skal du investere i nyt udstyr til din hjemmebiograf eller dit medie-rum, står du overfor et svært valg. Skal du vælge en projektor eller en fladskærm? Vi har fundet otte ting du skal tage med i dine overvejelser:

Pris

Vælger du en projektor frem for en fladskærm, får du flere synlige tommer for pengene. En Full HD (1080p) projektor til under 9.000 kroner kan f.eks. sagtens leverer et billede på 100 tommer. En LG fladskærm på 86 tommer koster, til sammenligning, mere end det dobbelte.

Vedligeholdelse

Moderne fjernsyn kræver, i de fleste tilfælde, ingen vedligeholdelse overhovedet. Deres LED-paneler har så lang en levetid, at du højst sandsynligt kommer til at udskifte tv’et før bagbelysningen brænder ud.

En projektor bruger ofte en lampe til at fremvise sit billede. Projektorens lampe brænder ud efter et antal brændetimer og skal derefter udskiftes. Støv kan påvirke projektorens kølefunktion og lampens levetid.

Det er ikke specielt svært at vedligeholde din projektor. Du kan sagtens finde projektor lamper til fornuftige priser, og støvet kan nemt klares med et pænt og funktionelt projektor-cover.

Projektor lampen skal skiftes efter ca. 2.000 brændetimer

Projektor lampen skal skiftes efter ca. 2.000 brændetimer.

Opløsning

I dag, skal alt nærmest være i 4K. Heldigvis, klarer en moderne projektor eller fladskærm den høje opløsning helt perfekt. Forskellen er, at det kan være svært at få det fulde udbytte af 4K på mindre skærme.

Her kommer projektoren virkelig til sin ret! Når du har set din første 4K-film på et 100 tommer lærred, forstår du helt sikkert hvad vi mener! På store skærme, bliver 4K-indhold nemlig utroligt detaljeret og realistisk.

Selvom fladskærmene har fået vokseværk de seneste år, har de stadig en meget høj pris per tomme. Så ser du ofte indhold i 4K, får du langt mere for pengene ved at købe en projektor.

Skærmstørrelse

Projektorer er stadig de ubesejrede konger når det kommer til skærmstørrelsen. Fladskærme plejer at runde omkring 80 til 100 tommer som det maksimale. Fladskærmene lider nemlig under en praktisk begrænsning i størrelsen, da de jo gerne skulle være til at transportere og installere.

De fleste projektorer i vores projektor test kan fremvise over 200 tommer med det rigtige lærred. De er også nemme at transportere. En projektor fylder ikke mere end en lille papkasse, og lærredet kan rulles sammen.

Store fladskærme koster desuden stadigvæk en formue. Så skal du have mest skærmstørrelse for pengene, er projektoren det mest fornuftige valg til din hjemmebiograf.

Lysstyrke

Lysstyrken er en væsentlig faktor. For jo mindre lys din projektor eller fladskærm kaster fra sig, jo mørkere bliver dit rum nødt til at være. De fleste projektorer kræver et ret mørkt rum for at fungere optimalt, mens flere fladskærme begynder at kunne klare sig bedre i mere belyste lokaler.

En projektor finder sig derfor bedst til rette i deciderede hjemmebiografer eller medie-rum. En fladskærm er derfor stadig det bedste valg, hvis du skal se fjernsyn i dagligstuen.

En projektor kan have mere specifikke krav til dit rum end en fladskærm

En projektor kan have mere specifikke krav til dit rum end en fladskærm.

Kontrast

Projektorer er kendte for at levere ekstremt høje kontraster. Optoma UHD38 har f.eks. et kontrastforhold på 1.000.000:1. Desværre bliver den flotte kontrast ødelagt, hvis du ikke bruger projektoren i et helt mørkt rum.

Jo lysere rummet er, jo mindre kontrast får du.

De fleste moderne fladskærme kan skabe god kontrast i belyste rum. OLED-skærmene kan nærmest levere et ubegrænset kontrastforhold. Så vælg en fladskærm hvis du skal se film i et lyst rum. Har du kontrol over lyset i dit rum, er en projektor med et højt kontrastforhold den store vinder.

Pladsbehov

Selvom de fleste projektorer er kompakte, kræver et godt projekter-setup en vis afstand mellem projektoren og lærredet. Der skal også være en vis afstand mellem dig og lærredet for den bedst mulige oplevelse.

Har du ikke et specielt stort rum, vil en regulær fladskærm være det bedste valg. Har du pladsen til det, går du bestemt ikke galt i byen med den oplevelse en velplaceret projektor giver dig.

Lydkvalitet

De indbyggede højttalere i både projektorer og fjernsyn er ofte ikke noget at råbe hurra for. Derfor, bliver du formentlig nødt til at investere i et surround system eller en god soundbar, hvis du vil have god lyd til dine film.

Optoma CinemaX P2 er en af de få projektorer, der er udstyret med et kompetent lydsystem

Optoma CinemaX P2 er en af de få projektorer, der er udstyret med et kompetent lydsystem.

Hvordan vælger du den rigtige projektor?

Du har besluttet dig for, at tiden er inde til at købe en projektor. Men hvilken projektor skal du så vælge? Det første du skal gøre, er at finde ud af hvad projektoren skal bruges til. Skal du se film på projektoren, eller skal du bruge den til live sportsbegivenheder og gaming? Her er seks ting du skal overveje inden du køber:

Projektorer til film

Hvis du primært skal bruge din projektor til at se film på, skal projektoren, som det mindste, kunne fremvise filmindhold i Full HD (1080p). Er det på plads, skal du kigge på, hvordan projektoren reproducerer Rec. 709 farvespekteret. Det er den standard som HDTV (Netflix o. lign.) og udgivelser på f.eks. Blu-ray er lavet efter.

Projektoren skal helst have ”Cinema” eller ”Movie” mode, så du kan komme så tæt på farve-standarden som muligt. Det er også godt hvis projektoren har nogle justeringsmuligheder, så du kan fintune billedet og få den bedst mulige filmoplevelse sendt ud i din hjemmebiograf.

Skal du se indhold i 4K, skal du selvfølgelig have en projektor der understøtter den høje opløsning. Sørg få at få fingrene i en enhed der også understøtter HDR. Så er du nemlig sikret en flot og biografnær oplevelse.

Projektorer til sport og gaming

Står der sport og gaming på programmet, skal du først og fremmest sørge for, at projektoren kan levere et lyst og hurtigt billede i Full HD (1080p). Det vil sige et billede med en høj lysstyrke og en høj “refresh rate”. Refresh raten skal helst være på 120 Hz eller derover. Så får du en mere “smooth” gengivelse af indhold i høj fart.

Er du gamer, skal du derudover sikre dig, at projektoren har så lav inputforsinkelse som muligt. Det betyder, at du i ”real-time” bedre kan reagere på dét spillet kaster dig ud i. Moderne projektorer inkluderer ofte en ”Game Mode”, der bringer inputforsinkelsen ned under 16 ms.

Optoma CinemaX P2 er en af de få projektorer, der er udstyret med et kompetent lydsystem

Vi anbefaler Optoma UHD38 (240 Hz) som den bedste sports- og gamingprojektor i 2023.

Hvilken type rum passer bedst til din projektor?

Hvis du er vild med at se film i en flot opløsning og med høj kontrast, skal du tænke nøje over hvor du placere projektoren. Du får helt klart mest ud af din projektor, hvis du har et rum i din bolig, som udelukkende bruges som hjemmebiograf. Her kan du nemlig gøre rummet helt mørkt, ved at blokere lyset udefra.

Det kræver selvfølgelig, at du investerer i en af de mere high-end projektorer på markedet. For de kan nemlig levere utroligt skarpe billeder med en enorm høj kontrast (forskellen på sort og hvid).

Hvor meget lysstyrke skal din projektor have?

Jo flere tommer du vil se på, jo mere lysstyrke skal din projektor have.

Når du kigger på projektorens specifikationer, er lysstyrken ofte angivet i lumen. Under de optimale forhold, siger hovedregelen, at du skal bruge 1.000 lumen per 100 tommer lærred eller væg.

De optimale forhold er dog ikke altid gældende. Så har du ikke et rum, hvor du kan slukke 100% for lyset, skal du købe en projektor med mindst 2.000 lumen for en tilfredsstillende filmoplevelse i 100 tommer. Skal du se sport eller spille på projektoren, skal du op i noget der ligner 2.500 lumen for den bedste oplevelse.

Du skal også tænke over, hvilket type lærred du skal bruge. Du skal se på hvor meget lys lærredet reflekterer tilbage. Vi har et helt afsnit om lærreder nedenfor. Det anbefaler vi selvfølgelig at du læser.

Hvor meget skal du vide om projektorens billedkvalitet?

De tre vigtigste egenskaber når det gælder projektorens billedkvalitet er: projektorens medfødte opløsning, det indhold projektoren skal afspille og projektorens kontrastforhold.

Når det gælder opløsningen, er de mest almindelige formater Full HD og 4K. Du kan sagtens finde projektorer, der kun kan fremvise indhold i standard HD (720p). De hører ofte hjemme i et mødelokale. Billedkvaliteten på en projektor, der kun understøtter standard HD, er nemlig ni gange lavere end på en 4K-projektor.

Du får kun den bedste oplevelse, hvis dét du skal afspille har samme opløsning som projektoren. De fleste 4K-projektorer er heldigvis bagudkompatible med Full HD (1080p). De kan nemlig opskalerer indhold i en lavere opløsning til noget, der uden problemer kan nydes i 4K.

Den sidste faktor er kontrastforholdet. Jo dybere sort og jo skarpere hvid, projekteren kan klare på samme tid, bestemmer kontrastforholdet. Et højt kontrastforhold giver et mere realistisk og fordybende billede.

Hvilke tilslutningsmuligheder skal din projektor have?

Det sidste du skal tænke over, er hvilke ind- og udgange din nye projektor skal have. Stort set alle projektorer kommer i dag med mindst ét HDMI-input. Her kan du f.eks. tilslutte en Fire TV Stick eller en Blu-ray afspiller.

Skal du afspille fra en ældre enhed (f.eks. en computer uden HDMI), skal du sørge for at projektoren har en VGA-indgang (den blå og firkantede med alle hullerne). Skal du tilslutte en enhed, der skal bruge strøm (som f.eks. Google Chromecast 3), findes der projektorer der kan levere strøm fra en indbygget USB-port.

Skal du tilslutte eksterne højttalere, skal du huske på, at de fleste projektorer ikke kan sende trådløs lyd over hverken Wi-Fi eller Bluetooth. Du skal derfor bruge et phono kabel eller et kabel med jackstik.

Vi anbefaler, at du anskaffer dig en Bluetooth sender. Den kan fungere som et bindeled mellem et kort kabel og et surroundanlæg eller en soundbar. Så slipper du for at skulle trække for mange kabler rundt derhjemme.

Find ud af, hvad du vil koble til din nye projektor. Før du køber den.

Find ud af, hvad du vil koble til din nye projektor. Før du køber den.

Hvordan får du mest ud af din projektor?

Når din nykøbte projektor ankommer med fragten, er det vigtigt at du på forhånd ved, hvordan du får mest ud af dit store indkøb. I dette afsnit, kan du læse om den optimale placering af projektoren, om hvilket lærred der passer bedst til dine behov og dit rum, og om hvordan du kan forlænge projektor lampens levetid.

Hvordan skal du installere din projektor?

Først, skal du finde ud af, hvor mange tommmer projektoren skal fremvise. Jo længere væk projektoren er fra lærredet, jo flere tommer får du. Du finder ofte en tabel over afstande og billedstørrelser i manualen. Du kan også finde de nøjagtige tal for lige netop din projektor på internettet.

Før du overhovedet begynder at skrue noget som helst op, skal du gøre dig klart, hvilke kabler du skal bruge til at forbinde din projektor med den ønskede afspilningsklide.

Før du overhovedet begynder at skrue noget op, er det vigtigt at du finder ud af hvilke kabler, der skal bruges for at få et billede (og evt. lyd) ud af din nye projektor. De fleste projektorer bruger HDMI og Phono/Jack.

Skal du tilkoble flere HDMI-enheder, anbefaler vi, at du køber en HDMI switch i god kvalitet. Så behøver du nemlig kun føre ét kabel op til projektoren. Dine HDMI-enheder tilsluttes så direkte til switchen.

Den egentlige installation

Vi har det bedst med at overlade den egentlige monteringsvejledning til producenten af din projektor. Du kan finde den anbefalede monteringsmetode i projektorens manual eller på producentens hjemmeside.

Inden du hopper videre til manualen, vil vi gerne understrege følgende:

Hvis/når du skruer din projektor op i loftet, skal du altid skrue skruerne i en bærende bjælke eller noget andet solidt. En projektor må aldrig hænge i et løst loftspanel. For det vil bestemt ikke være sjovt, hvis projektoren pludseligt falder ned under den første fremvisning i din nye hjemmebiograf.

Du skal også være sikker på, at det beslag du monterer i loftet kan holde til projektorens fulde vægt. Det kan derfor sagtens betale sig at investere i et kvalitets projektor beslag fra start af.

Find ud af, hvad du vil koble til din nye projektor. Før du køber den.

Du bør altid konsulterer manualen, inden du installerer din nye projektor.

Hvilket lærred skal du vælge til din projektor?

Vil du have mest ud af din nye projektor, anbefaler vi, at du betaler lidt ekstra for et godt projektor lærred. Et dyrere lærred giver nemlig en mere klar og tydelig film-, sports- og gaming oplevelse end ét af de helt billige.

Du skal altid købe det størst mulige lærred, der kan være i dit rum. Det kan godt tænkes, at du ikke har lyst til at se film på 200 tommer lige nu, men du ved aldrig, hvad du får lyst til ude i fremtiden. Køber du et lærred der kun akkurat passer til dit nuværende behov, kan du altså nemt komme til at skulle opgradere senere.

Det rigtige materiale er også ekstremt vigtigt, når det kommer til dit projektor lærred. Der er tre overordnede faktorer der gør sig gældende på området: forstærkning, farve og tekstur.

Forstærkning

Forstærkning er den mængde lys, som lærredet kan reflektere tilbage. Forskellige coatings giver forskellige forstærkningsniveauer. Lærreder med en høj forstærkning reflekterer mere lys. De giver derfor et lysere og mere skarpt billede i lyse rum, og sammen med projektorer der har relativt få lumen.

Lærreder med høj forstærkning har desværre også nogle negative træk. De lider ofte af det der kaldes ”hot-spotting”, hvor enkelte dele af lærredet ser betydeligt lysere ud end andre.

Forstærkning har også noget at sige, når det kommer til synsvinklen. Jo bredere en vinkel du og dine gæster skal kigge på lærredet fra, jo lavere en forstærkning skal lærredet have.

Du kan også vælge at få et lærred med negativ forstærkning. Disse lærreder bruges til at skabe et endnu mere kontrastfuldt billede, men kræver en projektor med utroligt mange lumen.

Skal du bruge et lærrede, er Elite Screens Aeon blandt de bedste projektor lærreder på markedet

Skal du bruge et lærrede, er Elite Screens Aeon blandt de bedste projektor lærreder på markedet.

Farve

Farven på dit lærred har betydning for kontrastforholdet. Hvide lærreder er den mest almindelige standard. De kan, uden problemer, vise lyse og farverige billeder fra din projektor. Hvis du har fuld kontrol over lyset i din hjemmebiograf eller dit medie-rum, anbefaler vi at du køber et hvidt lærred.

De grå og sorte lærreder skal bruges sammen med projektorer, der har et svagt kontrastforhold. De mørke lærreder fungerer godt i rum med et stort lysindfald. Disse lærreder kræver en meget kraftfuld projektor.

Tekstur

Teksturen på dit lærred er utrolig vigtig, hvis du skal se indhold i 4K. De fleste lærreder er glatte nok til at kunne gengive indhold i Full HD (1080p). De mere tætpakkede pixels som en 4K projektor spytter ud, har brug for et projektor lærred, der er lavet specifikt til 4K-indhold.

Hvad skal du vide om projektor lampens levetid?

En gennemsnitlig projektor lampe kan brænde mellem 1.500 til 2.000 timer. Efter 2.000 timer, falder lampens effektiviteten med helt op til 70%. Vi anbefaler, at du altid har en ekstra projektor lampe ved hånden.

Lampen i din projektor skulle gerne holde så længe som muligt. Vi har lavet en liste med otte ting du skal gøre, for at give projektor lampen de bedste vilkår for et langt og lyst liv:

  • Sørg for at din projektor ikke udsættes for alt for meget støv.
  • Undgå at tænde og slukke for din projektor hele tiden.
  • Sørg for at din projektor kan ventilere ordentligt så den ikke bliver for varm.
  • Sluk din projektor i mindst én timer hver 24. time.
  • Lad lampen køle korrekt ned før du slukker for projektoren.
  • Rens projektorens luftfilter for støv mindst én gang hver tredje måned.
  • Brug projektorens ”Eco” mode så ofte som muligt.
  • Køb ordentlige projektor lamper fra anerkendte brands.